Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Druivenplukkers in de Bourgogne
Wijngaard in de Bourgogne

Bourgogne

Getekende kaart van de wijngebieden in de Bourgogne

De Bourgogne,

Wijnen uit de Bourgogne vindt je in Oost Frankrijk. De Bourgogne strekt zich vanuit het noorden, naast Parijs en de stad Auxerre, tot aan het wijngebied van de Beaujolais, iets ten noorden van Lyon. Wijnen uit de Bourgogne vindt je in een lang gestrekt gebied verdeelt over een aantal subregio’s zoals de Chablis, de Côtes de Nuits, de Côtes de Beaune de Côtes Challonnais en de Maconnais. Elk wijngebied heeft zijn eigen kenmerken, zoals ligging, bodemgesteldheid micoklimaat, maar allemaal hebben ze de bescherming van het “Massif Central”, de bergketen die van Noord naar Zuid de Bourgognewijnen beschermen voor weersinvloeden vanuit het westen.

De Wijnbouw

De Wijnen uit de Bourgogne en de wijnbouw aldaar, heeft zijn huidige vorm gekregen in de periode van Karel de Grote. Weliswaar waren er al eerdere bewijzen van wijnbouw, maar de fameuze dorst van de edelen en monniken tijdens deze bloeiperiode in de streek, zorgden voor de opkomst van wijn, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als handelsobject.

De wijnen

Goede Wijnen waren eigenlijk al meteen aanwezig in de streek. Door de enorme variatie in microklimaat en bodemgesteldheid had men  snel door dat de Pinot Noir en de Chardonnay de twee aangewezen druivensoorten om wijnen uit de Bourgogne te maken. Een kleinere rol speelt de Aligoté druif. Deze ’tafeldruif’ is aan de zure kant. Daarom bedacht Kardinaal Kirr om er Crème de Cassis in te donderen om zo het spul wat drinkbaarder te maken. De Kirr Royal was geboren.

De Bourgognestreek valt in een aantal districten uiteen. Dat geeft meteen de geografische aanduiding van het gebied weer.
Van noord naar zuid zijn dat: Côteaux Auxerrois en Chablisienne, De Côtes de Nuits, De Côtes de Beaune, Côte Challonnaise en de Maconnais, allen genoemd naar de regionale hoodfstad van het gebied.
Eén ding is duidelijk….Pinot Noir en Chardonnay…dat is waar het om draait in de Bourgogne!

Volrijpe pinot noir druiven
Chardonnay druif