Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Wein und Sektgutt Barth

Wein und Sektgutt Barth is een familiebedrijf gelegen in Hattenheim am Rhein. het bedrijf wordt geleid door Mark Barth, die sinds enige jaren de leiding heeft. Mark Barth is daarmee de vierde actieve generatie die het kwaliteitsbedrijf verder vorm geeft. Het bedrijf telt een kleine veertig hectare wijnbouwgrond alles gelegen op de zuidelijke uitlopers van het Taunsgebergte.

Van oudsher heeft het Wein und Sektgutt Barth een enorme reputatie opgebouwd in het maken van mousserende wijnen. De laatste decennia is ook het produceren van topwijnen uit de Riesling druif van groot belang. Zo maakt Mark de klassieke Kabinet wijnen uit de Riesling druif. Met als topwijnen Riesling Grosses Gewachs, het Duitse woord voor Grand Cru.

Sinds een jaar of tien heeft de Wijnman een zeer goed contact  met de familie waardoor wij ook in Nederland kunnen genieten van al het moois uit deze wijngaard.

Rheingau Duitsland

Riesling Druiven

De  wijnen van Wein und Sektgutt Barthzijn zijn voor de witte wijnen zonder uitzondering van de Riesling druif gemaakt. De steile hellingen langs de Rijn geven een bijzonder microklimaat met name door de bescherming vanuit het noorden door het Taunusgebergte. De bodem van de hellingen bevatten veel grijze leisteen en dat is, zoals de kenners weten, de beste ondergrond om een fraaie Riesling te maken.

De beroemdste Rieslings zijn die van de Grosses Gewachs Hellbrun en Wisselbrunnen. Deze twee “Einzellages” hebben een geweldige ligging hebben op de wijnbergen. Voor wat betreft de Sekt van Wein und Sektgutt Barth importeren wij ieder jaar de prachtige “Baurnsekt”.   Dit is het Duitse equivalent van de Franse Champagnes. Deze mousserende wijn wordt gemaakt 100% Pinot Noir en wordt evenals in de Champagne gemaakt door vergisting, in twee fasen, op de fles. Een korte aanraking van schil en sap geeft hier een lichtroze ” Champagne” met een ragfijne mousse en dan laten wij de wijn bottelen op Magnum en uitvoeren in een prachtige geschenkkoffer…. Zo doe je dat !

 

Eiswein en Beerenaulese

Wein und Sektgutt Barth maakt naast de fabuleuze Beeren- en Trockenbeerenauslese ook de beroemde Eiswein. Eiswein is een wijn gemaakt uit Riesling druiven die zeer laat in bevroren toestand worden geoogst in bevroren staat. De plukkers gaan voor zonsopgang de bewaakte wijngaard in waar de Riesling wordt geplukt en dan met spoed naar de “Kellerei” gebracht worden. De overheid geeft dan wel aan dat er minimaal twee nachten een temperatuur wordt gemeten van -7 graden Celsius, voordat  er geplukt mag worden. De dikke schil van de Riesling en de late pluk zorgen dan voor een zoete wijn, maar….. met een natuurlijke frisheid van de zuurtjes in de druivenschil. Echter door de klimaatverandering zijn de koude nachte steeds minder aanwezig op het juiste moment, waardoor het steeds uitzonderlijker wordt om een Eiswein te bemachtigen.