Een alcohol houdende drank die verkrijgbaar is in een glas, een fles of een (zak in een) pak. Over het algemeen geassocieerd met vergist druivensap maar dat hoeft het niet te zijn. Druiven zijn niet de enige fruitsoort waar wijn van gemaakt kan worden, maar dat laten we hier even buiten beschouwing.
Ik ga het hier hebben over vergist druivensap, algemeen bekend als wijn.
Daar zijn diverse varianten in te vinden. Rood, wit, rosé, met belletjes/bubbels en versterkt in de vorm van bijvoorbeeld port, vermout, madeira en sherry.
De druif ligt aan de basis van deze dranken.
Wijn leren drinken
Wijn leren drinken doe je door veel te proeven. Hoe meer je proeft des te beter je wijnen leert kennen. Je leert je eigen smaak kennen en je gaat steeds meer ontdekken in wijn. In de neus, in de mond, in de afdronk. Je gaat zuurstof slurpen om meer smaken te kunnen waarnemen. Wat eerst een beetje raar gedoe en vaag geleuter was over wijn, begin je te begrijpen. Wanneer men het over tonen van rood fruit heeft begrijp je wat men bedoelt omdat je dat zelf geproefd hebt. Je leert aan je ervaringen. Als je tenminste bewust wijn drinkt. Als je het lukraak achterover giegelt, dan lees je waarschijnlijk ook dit stukje over wijn niet.
Wijn leren kennen doe je door de druiven, hun terroir en het hele proces te leren kennen. Als je de druif, zijn terroir en het proces kent, kun je wijn begrijpen en daardoor kun je wijn beter leren kennen.
Chardonnay
Iedere druif heeft zijn eigen typiciteit. Laten we als voorbeeld de Chardonnay druif nemen. Die kent iedereen. “Doe mij maar een Chardoneetje.”
De Chardonnay druif heeft een aantal kenmerken waaraan deze te herkennen is. Altijd. Een geoefend proever zal deze dan ook ten alle tijden herkennen. Dat zijn (Hier mag Arend invulling aan geven)
Hoe die kenmerken zich zullen ontwikkelen in de wijn, heeft alles te maken met waar de druif opgroeit en wie voor hem zorgt en hem verwerkt. Terroir en Vigneron/wijnmaker. (Het verschil tussen een Vigneron en een wijnmaker is dat de eerste alles zelf doet en een wijnmaker alleen de druiven verwerkt tot wijn, de œnoloog.) Een wijnkenner zal daarom niet alleen de druif herkennen, maar ook herkennen waar deze vandaan komt. Meer weten over alles wat met wijn te maken heeft, levert een verdiepte kennis van het product wijn op.
Leven in wijn
De druif en daarmee wijn is een levend product. Het is veel meer dan slechts een alcoholhoudende drank. Een wijn heeft een karakter. Een stukje van zichzelf en een stukje van de wereld om hem (de wijnrank) heen. Wat dat betreft verschilt er niet zoveel van de mens. Wie of wat je wordt, wordt mede bepaald door je afkomst en waar je opgegroeid bent. (Je terroir)
Terroir
Om de vergelijking even door te trekken naar de mens, is de bevolking van Australië een mooi voorbeeld. Als we aan de inwoners van Australië denken, denken de meeste van ons aan de blanke medemensen die de steden bevolken en die we kennen uit film, tv-series, popsterren e.d.
De types die in de media verschijnen.
Google simpelweg voor de gein eens een keertje ‘Australiërs’. De foto’s die je dan te zien krijgt zijn allemaal mensen die niet oorspronkelijk uit Australië komen. Dat de oorspronkelijke bewoners de Aboriginals zijn, realiseren de meeste van ons pas in tweede instantie of helemaal niet. Google laat ze in de resultaten in ieder geval niet als eerste zien. Je moet zoeken. De Aboriginal cultuur is in de loop der eeuwen behoorlijk teniet gedaan. En daarmee ook universele kennis, maar dat is een andere discussie.
Terug naar de Australiërs die het continent tegenwoordig massaal bevolken. Deze zijn daar veelal gekomen om hun gevangenisstraf uit te zitten in de kolonie en zijn daarna nooit meer teruggekeerd naar Groot-Britannië, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Ze hebben zich daar gevestigd en vermenigvuldigd. In de loop der tijd zijn het Australiërs geworden. In wezen zijn ze nog hetzelfde, ze hebben zich alleen ontwikkeld en aangepast aan hun nieuwe omstandigheden. Ze zijn herkenbaar geworden als Australiërs en niet meer als Engelsen, hoewel ze er wel nog hetzelfde uitzien. Wat dat betreft verloochend de afkomst niet.
Met een druif gebeurd eigenlijk hetzelfde. Een Chardonnay uit Australië is anders dan een Chardonnay uit de Bourgogne, waarvan men zegt dat daar de oorsprong van de Chardonnay druif ligt. Een Chardonnay uit Chili smaakt anders dan een Chardonnay uit Nappa-Valley. Ze zijn echter wel allemaal heel herkenbaar als Chardonnay. Hoe kan dat?
Een plus een is drie
Een wijn is de som der cijfers van alles bij elkaar. Druif, terroir, vigneron, opvoeding van de wijn, tijd van botteling.
Wat daar uiteindelijk uit voortkomt is de magie van wijn.
Wanneer er twee samenkomen, kan op een magische manier een derde komen, die de eigenschappen van beide in zich draagt. Bij mannen en vrouwen komen er kindertjes uit voort en uit het huwelijk van een gepassioneerde Vigneron met zijn wijngaard komen de mooiste wijnen voort.
Achtergrond en opvoeding
Voor een druif is, waar deze groeit belangrijk. Dat bepaald hoe zijn karakter naar voren komt. Het samenspel tussen grondsoort en (micro)klimaat, ligging etc. noemt men het ‘terroir’. Het maakt een groot verschil of een Chardonnay druif in kalkgrond, kiezelgrond of klei opgroeit. Niet alleen vraagt iedere soort grond een eigen aanpassingsvermogen om te kunnen groeien, het soort grond geeft op zijn beurt ook weer stoffen af die de smaak bepalen en voor een kenner, herkenbaar zijn.
Hoe een druif wordt ‘opgevoed’ door de vigneron is een andere belangrijke factor. Als een wijnboer weinig snoeit, krijgt hij weliswaar meer druiven maar niet meer diepgang. Dat is gewoon een simpele verdeelsleutel. Tien porties van ‘iets’ over twintig verdelen levert per saldo minder op dan tien porties van ‘iets’ over 5 verdelen. In plaats van ieder een halve portie, krijgt ieder twee porties van ‘iets’
Bij druiven werkt dat precies zo. Dat weet de vigneron en daarom snoeit hij een deel van de druiventrossen en het blad weg. Zo gaat er meer naar het deel dat minder is. Een wijnboer doet dit om meer concentratie van o.a. aroma’s in zijn druiven te krijgen, wat je terug kunt proeven in de wijnen die hij maakt.
Massaproductie vs kleinschaligheid
Wijnboeren die druiven kweken voor de coöperatie, zijn gebaat bij een grote opbrengst en zullen dus ten alle tijden het maximale eruit halen. De œnoloog mag dan zijn best gaan doen om van die druiven ieder jaar dezelfde wijn te maken, want dat wil de ‘gewone’ wijndrinker. Dat lekkere ‘chardoneetje van de appie’ moet wel constant in smaak zijn anders is de consument niet tevreden. Hij krijgt dan namelijk niet wat hij verwachtte. Het is daarom niet verwonderlijk dat supermarktwijnen over het algemeen van een mindere kwaliteit zijn. Supermarkten en andere grote retailers hebben bulk nodig. Bulk die ook nog eens voldoet aan de wens van de consument. Deze wijnen worden geproduceerd in grote wijnfabrieken.
Dat is ook meteen het grote verschil tussen massa productie en productie op kleine schaal. Bij massa productie is het de consument die de smaak bepaald. Bij productie op kleine schaal bij ‘vignerons independant’ is het een samenspel tussen de druif en de maker van de wijn. Ieder jaar net weer iets anders en daarmee spannend.
In Frankrijk is de wijnbouw aan allerlei regels gebonden. Regels die bedacht zijn om de kwaliteit te waarborgen. Die bepalen hoeveel trossen er aan een wijnstok mogen hangen om de wijn een bepaalde status te geven. Hoe minder trossen, hoe hoger de status. (Klopt dit Arend?)
Vignerons Indenpendants
‘Vignerons Independants’ zijn over het algemeen kleine familie bedrijfjes. Wijnboeren en wijnmakers ineen. Zij die met veel liefde en aandacht voor het product, de terroir en in samenspel met de natuur een zo mooi en eerlijk mogelijke wijn produceren die hun (energetische) handtekening draagt. Een samenspel tussen de druif en de natuur onder regie van de wijnbouwer.
Zoals je als filmliefhebber de maker van de film kunt herkennen aan de stijl van de film, zo kun je de maker van een wijn ook herkennen aan diens stijl. En omgekeerd. Als je filmkenner bent dan weet je meestal al welk soort film je kunt verwachten, als je weet wie de filmmaker is. Daarvoor moet je wel veel films hebben gekeken. Dan pas kan je bepalen welk genre het meest bij je past. Met wijn is dat precies zo.
Des te meer beleving in en met wijn, en alles wat daarmee te maken heeft, des te groter wordt de kennis die je vergaard om uiteindelijk een echte kenner te worden. Met veel en vaak proeven kom je een heel eind. Het echte begrip van wijn komt pas als je ook het proces beleefd hebt. De groei, de bloei, de snoei, de broei…..alles.
En dat je je realiseert dat wijn een levend product is met een eigen karakter. Dat is de magie van wijn.
Arend Jan de Wijnman organiseert wijnreizen waarbij de deelnemers de mogelijkheid krijgen om een kijkje achter de schermen bij een van de ‘vignerons independants’ waar wij de wijn van inkopen/importeren voor de Nederlandse markt.Wil je op de hoogte worden gehouden van toekomstige wijnreizen, laat dan je email adres achter via het contactformulier onder vermelding van je interesse.
Het Wijnmeisje 😉
Nooit meer een teleurstelling in je glas?
Maak dan kennis met Arend Jan de Wijnman
Samen met Arend Jan de Wijnman wijn inkopen in Frankrijk? Dat kan. Wordt lid van Winesourcing, het inkoopplatform voor gezamenlijke inkoop. Ga voor meer informatie naar de website. www.arendjandewijnman.nl/winesourcing.
Het assortiment van Arend Jan de Wijnman breidt zich steeds verder uit over Frankrijk. Specialisatie daarin is de Bourgogne. De Wijnman werkt nauw samen met een aantal ‘Vignerons Independants’. Stuk voor stuk gevonden door de fijne neus van Arend Jan de Wijnman. De meeste van deze Vignerons zijn in de loop van de ruim veertig jaar, dat hij actief met wijn bezig is, vrienden geworden, die hun wijngeheimen prijs geven aan Arend Jan de Wijnman. Op zijn beurt kan hij prachtig beeldend vertellen over zijn avonturen met hen in Frankrijk.
Zijn kennis over wijn deelt hij met veel joie-de-vivre. Niet alleen aan zijn proeftafel in Eemnes of op proeverijen. Hij doet dit ook op zijn eigen YouTube-kanaal
Op geheel eigen wijze neemt hij jullie mee naar het Franse land en maakt jullie deelgenoot over van alles en nog wat in de wijnwereld. Abonneer je vrijblijvend!