Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Touraine

Domaine de la Rochette

De wijnen van domaine de la Rochette

Brût Mousseux - Methode Tradionelle

Blanc:
Natuurlijk is de Chenin Blanc de voornaamste druif is deze heerlijke zachte bruiswijn. Met 20% Chardonnay aan zijn hand voelt de wijn zich thuis tussen de grote mousseux in de bubbelwereld. Een zeer fijne mousse komt uit de kalkgronden die ook de Champagne zo fijn laten smaken. De wijn is droog van karakter.

Rosé, hier wordt een klein beetje Pinot Noir toegevoegd voor de feestelijke kleur

 

Sauvignon de Touraine van domaine de la Rochette

Sauvignon de Touraine

De existentiële waarde van het bestaan als wijnboer in de Loirestreek. Een èchte en onvervalste Sauvignon de Touraine. Super zuiver en dan ook nog gemaakt op, zeg maar, de geboortegrond van het groene druifje.

Kruisbes, groene appeltjes en peertjes, doorspekt met een heerlijke sappigheid en een geur die je tegemoet komt stuiven uit het glas. Proost !

 

Gamay de Touraine

De druif Gamay geeft verleidelijke en fruitige wijnen in de Beaujolais streek. Hier, 400 kilometer noordelijker, moet hij wat beter zijn best doen om te kunnen produceren. De wortels moeten wat dieper graven en dus moet de plant wat beter zijn best doen. De wijnen zijn dan ook wat strakker en straffer dan in het zuiden maar hebben toch dat heerlijke frisse karakter met veel fruit. Gekoeld drinken kan iedere dag.

 

Cuvée Fleur du Printemps

Hier heeft u een klassieke Bourgogne assemblage van 2/3 Gamay en 1/3 Pinot Noir druiven. De wijn wordt gemaakt op RVS tanks en tijdens de vergisting zeer goed gecontroleerd  door Vincent en zijn team. De Pinot geeft wat tegenwicht aan de frisheid van de Gamay. Een mooi huwelijk, maar dat hadden ze in de Bourgogne allang uitgevonden, daar heet de combinatie “Passetoutgrain”.

 

pinot noir (just black) - domaine de la rochette (1 van 1)

Pinot Noir "Just Black"

Pinot Noir is de lieveling van Vincent als het om rode wijn gaat. Moeilijk is dat zeker in dit noordelijke wijngebied, maar sinds 2016 is Leclair erin geslaagd een fijne en soepele Pinot Noir te maken.

Natuurlijk mag daar de mooie “exclusieve” fles omheen, met het etiket dat refereert aan zijn grootvader, die hem de fijne kneepjes van het wijnvak leerde.
Soepele en mooie wijn, geen houtlagering maar gewoon gemaakt van druiven.

 

Domaine de la Rochette is een wijndomein wat in het wijngebied van de Loire ligt. De wijndruif Sauvignon is hier belangrijk, men zegt dan ook dat de Sauvignon zijn geboortegrond hier heeft. Vlak onder het oude vestingstadje Montrichard ligt het dorp Poillé, waar Vincent Leclair het wijndomein van ongeveer 50 hectare in eigendom heeft.  De rivier de Cher mondt iets verderop uit in de Loire en geeft daarom in de vallei een zeer gunstig microklimaat voor de Sauvignon. Vincent heeft het wijn maken nog van zijn grootvader geleerd waardoor hij, volgens eigen zeggen, nog steeds schatplichtig aan hem is.

Vrijwel alle wijnen van Domaine de la Rochette worden met goud bekroond. In dit geval zegt dat wel degelijk iets, want het domein wordt ieder jaar onderscheiden op de jaarlijkse Loire Wijnbeurs in Angers. Deze wordt in Februari georganiseerd en over het algemeen gezien als de aftrap van het nieuwe wijnjaar.

Pinot Noir

Hij heeft één hectare Pinot Noir aangeplant in memorie van zijn grootvader, waar hij het wijn maken van leerde. De Pinot Noir is natuurlijk bekend uit de Bourgogne, maar geeft hier in de veel noordelijker liggende wijngaarden van de Loire een zeer verfrissende rode wijn. Het kersenfruit van de Pinot is duidelijk aanwezig en de kracht van de Pinot is er ook.