Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine du Carrou

Sancerre uit de Loire

De wijnen van domaine du Carrou

Sancerre Blanc

2019 Sancerre Blanc

Sancerre uit de Loire van Dominique Roger is bekend bij de liefhebbers. Bué is een dorp ten westen van Sancerre waar enkele befaamde wijnhellingen liggen. Het karakter van de wijnen wordt bepaald door de samenstelling van deze hellingen die overwegend bestaan uit mergel, kalklagen en een beetje silex ( vuursteen ) Je krijgt dan, als je je best doet zoals Dominique, een zeer verfrissende wijn waar het witte fruit en citrus je tegemoet springt als je het kurkje  ( jawel echt nog ! ) er voorzichtig afhaalt. Koop wat Crottins – geitenkaasjes –  en maak er een fijne salade van, gooi er nog wat oesters tegenaan, de fles is leeg voordat je het weet.
 
Sancerre Rouge

2016 Sancerre Rouge, Cuvée La Jouline

Tsja en als je dan toch rode Sancerre wilt drinken, dan moet je in deze streek wel een beetje zoeken. De Pinot Noir wordt hier aangeplant, maar heeft het niet makkelijk, vaak is het in het voorjaar te koud en vaak ook te vochtig….. Enfin je moet een “Die Hard”  zijn als Dominique en je moet veel snoeien om iets moois te krijgen. Dat maakt Dominique hier met deze op Frans Eiken gerijpte Pinot Noir. een rode Sancerre waar je mee thuis durft te komen.

 

Le Histoire de Domaine du Carrou

Dominique Roger is de zesde generatie wijnmaker in het dorp Bué, vlakbij Sancerre. Het familiedomein telt ongeveer tien hectare aan wijngaarden te westen van Sancerre. Roger behoort bij de gevestigde namen in de beroemde streek, waar een kleine 300 collega’s wijnen maken die de hele wereld overgaan.

Dominique is een purist, hij werkt nauwgezet en schoon en gebruikt geen pestciden of herbiciden in zijn beplanting.  Deze kleine man maakt grote wijnen en dat is precies wat wij zoeken. “Le Clos de Chêne Marchand” is onedrmeer mede eigencom van deze symphatieke wijnmaker, één de beroemde Sancerre uit de Loire.

Rode Sancerre

De meeste Sancerre wijnen zijn wit. Rode Sancerre wordt over het algemeen niet veel gemaakt. Het is daarom bijzonder dat Dominique maar liefst twee rode Sancerre wijnen in zijn assortiment heeft.