Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine Chantegut

Rhônewijnen uit Vacqueyras

De wijnen van domaine Chantegut

fles Wijn

Vacqueyras Tradition

Rhônewijnen uit Vacqueyras worden gemaakt in Sarrians. Deze “grote meneer” wordt gemaakt in een bovengrondse zijderups kwekerij. Nou daar heeft ie ook wel wat van, want de Grenache en de Syrah geven hier een bewijs van goed gedrag. Een soepele, maar vurige wijn, die de liefhebber van Rhône wijnen zeer gelukkig maakt.

Deze Rhônewijnen uit Vacqueyras worden gemaakt in grote betonnen kuipen en hebben geen houtopvoeding gehad. Zwarte bes, frambozen, bosbes en de rest van de fruitmand…..heerlijk!

 

Vacqueyras

Vacqueyras "Les Clefs de La Manganerie"

De Syrah en de Grenache worden hier door Pierre verwend op houten fusten van verschillende leeftijden. Elke druivensoort krijgt zijn eigen fustje om op te groeien en tot rust te komen in de mooie flessen na 6-9 maanden.

Als je dan onderaan de Mont Ventoux zo’n flesje mag ontkurken…..dan weet je het weer, Het leven is echt te kort om slechte wijn te drinken! Robuust van karakter met de vurigheid van de streek.

 

Le Histoire de Domaine Chantegut

Rhônewijnen uit Vacqueyras bieden een goede prijs/kwaliteitsverhouding. De wijnen zijn over het algemeen rijp en soepel, dat komt door de zuidelijke ligging van het gebied. Syrah en Grenache zijn de twee belangrijkste druivensoorten voor deze wijnen. De druiven zijn uitermate goed geschikt en geven hier volle en krachtige wijnen. Domaine Chantegut is onze partner voor deze wijnen en al jarenlang genieten velen met ons van deze prachtige Rhônewijnen.

In 1981 neemt Pierre Marseille noodgedwongen het wijndomein Chantegut over van zijn vader die plotseling overlijd. Pierre is bezig met een medische studie en is vooralsnog niet van plan om in zijn vaders voetsporen te treden. Het lot besluit anders. De zeer serieus en hard werkende Pierre, besluit om zijn leven een wending te geven en gaat Rhônewijnen uit Vacqueyras produceren van de beste kwaliteit. Daar waar zijn vader de druivenoogst ieder jaar aan de Coôperative verkoopt, investeert Pierre in een eigen bottelingslijn en een nieuwe wijnmakerij in de prachtige bovengrondse zijderupskwekerij in Sarrians.

De resultaten laten niet lang op zich wachten en vanaf de jaren negentig verschijnen de wijnen aan de top van de wijnranglijsten in de Franse vakpers. Tegenwoordig bezit Pierre 21 hectare onder appellatie van Vacqueyras en nog een dertigtal hectare waar hij wijnen onder IGP produceer

Mont Ventoux

Het prachtige domein ligt aan de voet van de mystieke Mont Ventoux.  Het klimaat is geweldig om Rhônewijnen te maken, warme zomers en gematigde winters geven over het algemeen een fijn klimaat voor het maken van wijnen onderaan deze berg.
Het nieuwe  proeflokaal van Chantegut is in 2021 geopend en kijkt uit naar de Mont Ventoux.