Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Rhône

wijnkaart Rhône

De Côtes du Rhône,

is de wijnstreek die vlak onder Lyon begint en zich naar het zuiden uitstrekt tot aan Avignon. Iedere zomer razen wij bepakt en bezakt over de autoroute du Soleil naar het zuiden. De sleurhut aangehaakt, de tent op het dak en de sportfiets achterop de daartoe aangeschafte fietsdrager. Gemiste kans voor velen.

De mooiste route naar het zuiden begint onder Lyon, bij de oude stad Vienne. Sla daar af en volg de N 86 langs de rechteroever van de Rhône.  De steile hellingen van de Côte Rotie, waar ’s werelds mooiste wijnen worden gemaakt. Condrieu waar de Viognier druif de allerbeste resultaten ter wereld geeft en verbaas je over de hellingen van de Hermitage, in het dorpje Tain l’Hermitage aan de Rhône.

De Wijnbouw

Is in het gebied  onderverdeeld in de Noordelijke Rhône en de Zuidelijke Rhône.  Noord is het smalle gedeelte van de vallei, waar van oudsher alleen de Syrah voor rood wordt gebruikt en Viognier voor wit, met Marsanne en Rousanne, die ook toegestaan zijn.

In het zuiden is de vallei een stuk wijder en breder en zijn er veel meer verschillen in mikroklimaat en ondergond. In het zuidelijke gedeelte is een veelheid van druiven toegestaan. Grenache en Syrah, zijn het best vertegenwoordigt voor rood, waar ook Carignan en Mourvèrdre een goede rol spelen. Clairette, Marsanne, Rousanne, Chardonnay en Viognier zijn van belang voor de witte sapjes.

Reis naar “Les Dentelles de Montmirail”, beklim de “Mont Ventoux”, ga naar het jaarlijkse Jazz Festival van Orange of drink een glas mooie wijn op het pleintje in Châteauneuf du Pape.

De wijnen

Noordkant:
Condrieu, is één van de bafaamdste witte wijnen ter wereld, moet je gedronken hebben Hermitage en Côte Rotie zijn echte wereldwijnen.
Probeer de kleine producenten en staar je niet altijd blind op de grote namen zoals Chapoutier, Jaboulet en

Zuidkant:
Chateauneuf du Pape met de rolkeien in de wijngaard heeft natuurlijk een aparte plek in de streek.Vacqueyras is in ons land wat minder bekend, maar is één der oudste AC’s van de streek, drink met genoegen de wijnen van Pierre Marseille die in Sarians op Chantegut geweldige wijnen maakt.

Natuurlijk is er ook nog Gigondas, Tavel en nog veel meer.

Rijpe blauwe druiven
druivenplukker houd een trosje geoogste druiven vast