Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Château Angueiroun

Provencewijn met kwaliteit

Provencewijn kennen wij vooral door de alom aanwezige Rosé de Provence. Witte en rode Provencewijn werd niet zo serieus genomen, maar door de komst van  nieuwe generaties zoals Eric Dumon veranderde er veel in deze prachtige streek. Zowel witte als rode Provencewijn wordt serieus genomen, doordat de productiemethodes worden verbeterd. Organic wijnbouw is een ander snel groeiend fenomeen, waar Eric Dumon graag gebruik van maakt. Maak hier kennis met één van de voorlopers in de nieuwe stijl van Provencewijn.

De wijnen van Château Angueiroun

Provencewijn rosé

Côtes de Provence Reserve Rosé - Cuvée Virginie

Deze subtiele rosé wordt gemaakt van 75% Grenache, 20% Cinsault en 5% Tibourèn. De laatste is een lokale druif die deze wijn meer pit geeft. De bleke kleur ontstaat door een kort contact tussen schil en sap, waardoor een lichte kleur ontstaat. De ligging vlak aan zee en het vakmanschap van Dumon en zijn mensen doen de rest.

Ongetwijfeld één van de mooiste en meest elegante rosé’s van de hele zuidkust, genoemd naar zijn inspiratiebron en geliefde Virginie. Klik hier voor een Rosé – Impressie

 

Provencewijn

Côtes de Provence Reserve Blanc - Cuvée Iris

Eric kiest in deze wijn voor de druivensoort “Rolle” omdat de druif goed tegen de Provencaalse hitte kan. De druif wordt veel rond de Mediterrannée aangeplant en is klein met een stevige, ietwat dikke schil. Dat is meteen de redding in dit warme klimaat, want daardoor blijven er voldoende zuren en aroma’s in de wijn.

Deze Cuvée Iris geeft naast de frisheid ook nog prachtige aroma’s van tropisch fruit. Een genot bij smaakvolle gerechten, schaal en schelpdieren en helemaal bij de Bouillabaisse uit de streek

 

Côtes de Provence Reserve Rouge - Cuvée Mathilde

Als je deze fles opent, komen de geuren van de Provence binnen. Nee niet de geuren van overvolle stranden met verwoed smerende touristen, maar de geuren van de Garriques in het binnenland. Wilde tijm, rozemarijn en een vleugje lavendel…. alles zit in deze heerlijke soepele rode wijn.

Cuvé Mathilde is zuiver en zonder houtopvoeding gemaakt. Het is een wijn die jong en ietwat gekoeld gedronken moet worden.
Druivensoorten: 60 % Syrah, 20 % Carignan, 10 % Mourvèdre, 10% Cabernet Sauvignon.

 

Côtes de Provence Blanc - Cuvée Prestige

In deze witte wijn speelt de “Rolle” druif de hoofdrol. 98% van de wijn is van deze druif gemaakt, daardoor blijft er nog blijft 2% over voor de Ugni Blanc. Deze druif geeft de wijn wat extra pit. De fermentatie vindt plaats in barriques van nieuw ( 20% ) en gebruikte houten vaten, waarna de wijn nog 11 maanden op fust blijft om ongefilterd te rijpen. Sommigen noemen dit dan ook wel de Meursault van de zuidkust !

 

Château Angueiroun Prestige

Deze volbloed rode wijn wordt aan de kust van Le Lavendou beschouwd als één van de beste rode wijnen uit deze hoek. 75% van de wijn wordt ingevuld door de Syrah en 25% door de Grenache. Het is dan ook geen wonder dat Rhôneliefhebbers zich snel kunnen vinden in deze wijn. De wijn wordt redelijk koel vergist op 28 graden want dan blijft er een gezonde fraicheur in het sap. De wijn wordt gelagerd op frans eikenhout van 400 liter waarvan 15% nieuw houten fust is. Assemblage en botteling na ruim een jaar.

De wijn valt onder de gemeente “La Londe” , die de wijn een Cru status hebben toegekend.

 

Le Histoire de Château Angueiroun

Provencewijn

Château Angueiroun is een Provençaals wijndomein en ligt in het hart van deze bijzondere streek. Eric Dumon is de eigenaar van Château Angueiroun, een 140 hectare groot domein, gelegen aan de kust naast Le Lavendou en Bormes Les Mimosas. Juist deze ligging, zo vlak aan zee, was voor Eric Dumon een reden om het domein te kopen in 1999. De vallei van Angueiroun staat onder toezicht, of zo je wilt, bescherming van de Franse overheid ofwel natuurbescherming, daardoor zijn  er restricties aan eventuele uitbreiding, maar een voordeel is dat de overheid wel de plannen van Dumon ondersteund en hier en daar ook subsidies verleent voor deze plannen.

De Samenwerking

Als Eric het Wijndomein koopt, doet het allang niet meer mee in de strijd om kwaliteits-Provencewijn en dat is nu net waar Dumon naar op zoek is. Hij start met kapitaal uit een erfenis en begint de waterwegen te herstellen op het domein. Van de 140 hectare grond in de vallei is slechts 37 hectare beplant en als wijngrond in gebruik. Dat is een nadeel, want je kunt je productie niet vergroten, maar aan de andere kant is dit natuurlijk een voordeel! Je kunt hierdoor alleen maar investeren in kwaliteit die op nodig is om de Provencewijn naar een hoger niveau te brengen. De overheid heeft het domein verder als natuurgebied bestemd, daarom kan Eric niet uitbreiden in de vallei. Hij kan wel verbeteren… en dat is nou precies de bedoeling.

Eric gaat voortvarend van start en herplant alle wijngaarden en begrijpt als geen ander in welke markt hij zijn afnemers moet zoeken. Zo komen wij elkaar tegen in 2005 en direct is er een ‘klik’. Tot op de dag van vandaag werken we samen en is er een hechte vriendschap ontstaan. Vele bezoeken naar het zuiden en omgekeerd doen de samenwerking alleen maar goed. Eric bezocht al meerdere malen Amsterdam en omstreken met zijn vouw Virginie, waarnaar zijn geweldige rosé is vernoemd.

Provencewijn in Villa Angueiroun

Provencewijn drink je niet alleen op Château Angueiroun zelf, maar ook in de parchtige Ville op het Wijndomein.  Villa Angueiroun is een plek om uit te rusten van de hectiek van alle dag. Als Erik Dumon het Provençaalse wijndomein overneemt ziet hij de mogelijkheden om Oeunotourisme op te zetten, immers voor wie de hectiek van alle dag wil ontvluchten is een verblijf op een wijnbedrijf in Zuid Frankrijk een goede keus.

Luxe en Rust....

Hij ontwikkeld op het terrein Villa Angueiroun, een zeer luxueus optrekje, waar aan alles is gedacht. Van luxe tweepersoons suites met badkamer en terras tot aan een zwembad met Poolhouse. Een breed opgezette woonkamer met dinerruimte heeft een fantastisch uitzicht op de vallei. Het lustoord is ingericht met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken, onder andere met koelkasten, gevuld met de wijnen van dit wonderdomein. Villa Angueiroun is geschikt voor gezelschappen tot 16 personen.
Interesse? Neem contact met ons op. Een verblijf op Château Angueiroun, Provençaals wijn/natuurparadijs, is een ware beleving om nooit te vergeten.