Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

La Provence

Wijnkaart Alpes-Haut Provence

Wijngebied in het Zuiden

De streek van Brigitte Bardot, Saint Tropez, het Filmfestival van Cannes en de Formule 1 Race van Monaco. Het is de streek van de welgestelden der aarde. Menigeen heeft een onopvallend optrekje langs de prachtige kust.

De Wijnman heeft veel voetstappen staan in de streek. Jarenlang gewerkt en gewoond in saint Tropez, Cogolin en Grimaud Villages, waar de eerste stappen op het wijnpad werden gezet. Alleen al daarom mogen de wijnen uit deze streek niet ontbreken bij ons.

 

De Wijnbouw van de Provence

De wijnbouw in de Provence kent een geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Al vóór de Romeinen werden hier druiven verbouwd voor wijnproductie. Deze zonnige streek in het zuiden van Frankrijk is daarmee een van de oudste wijnregio’s van Europa. De AOC Bandol, één van de oudste erkende appellaties van Frankrijk, is een levende getuige van deze rijke geschiedenis.

Toch was de reputatie van de Provençaalse wijnen lange tijd allesbehalve glorieus. Tot ver in de twintigste eeuw stond de regio vooral bekend om haar middelmatige wijnen, die je rechtstreeks uit de ‘wijnpomp’ kon tappen bij de lokale coöperatie. Ideaal voor de dorst, minder geschikt voor fijnproevers.

Een bittere nasmaak van nostalgie

Wie ooit vol enthousiasme een Jerrycan rosé uit de Provence meenam naar huis, herkent het wellicht: het glas dat een half jaar later op je balcon in Nederland werd geschonken, stelde bitter teleur. De rosé was dun, flauw en miste elke vorm van karakter. De witte wijnen boden weinig meer dan zurigheid, en de rode wijnen — vaak te laat geoogst en slecht gevinifieerd — waren hard, bitter en soms zelfs verbrand van smaak.

Maar toch — ze werden verkocht. De zon in het glas, de vakantieherinnering in de mond, en de naam “Provence” op het etiket: het was genoeg om de verkoop te garanderen. Kwaliteit was bijzaak.

De wedergeboorte van de Provençaalse wijn

Maar de tijden zijn veranderd. Vandaag de dag behoort rosé uit de Provence tot de meest gewilde ter wereld. Producenten als Domaine Tempier,  Domaine Ott en Château Angueiroun hebben de lat torenhoog gelegd. Dankzij moderne wijntechnieken, strengere kwaliteitscontrole en een nieuw respect voor terroir, hebben de wijnen van de Provence een ware transformatie doorgemaakt.

De Bandol wijnen, vooral bekend om hun krachtige rode blends met veel mourvèdre, zijn tegenwoordig iconisch. De rosés zijn elegant, met tonen van perzik, kruiden en een verfijnde mineraliteit. Zelfs de witte wijnen — vroeger een zorgenkind — hebben hun plaats veroverd met frisse, expressieve cuvées die uitstekend passen bij Provençaalse gerechten.

De wijnen van de Provence

Goede wijnen waren er natuurlijk ook, zoals de befaamde wijnen uit Bandol en de schaarse elegantie van de wijnen uit Palette en Bellet. De opkomst van de ‘nieuwe wereld wijnen’, gaf de doorslag in het gebied om de kwaliteit  te gaan verbeteren.

Middelmatige domeinen werden opgekocht door professionals en pioniers, allemaal met het doel om zoveel mogelijk kwaliteit en originaliteit uit het aanwezige wijnpotentieel te halen. Erik Dumon is met zijn Château Angueiroun een goed voorbeeld.

Zo ook Domaine Ott. Door kwaliteit te koppelen aan een uitgedacht marketing plan. Tegenwoordig hebben vele bekenden en kapitaalkrachtigen een eigen domeintje in de streek. Brad Pitt om er maar even eentje te noemen.