Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Provence

Wijnkaart Alpes-Haut Provence

De Provence,

De streek van Brigitte Bardot, Saint Tropez, het Filmfestival van Cannes en de Formule 1 Race van Monaco. Het is ook de streek van de welgestelden der aarde. Menigeen heeft een onopvallend optrekje langs de prachtige kust.

Is het onze Jan des Bouvries, of staan we naast Brad Pitt aan de bar van een rustiek plaatsje in het binnenland. We spelen Jeu des Boules op het Place des Lys in Saint Tropez en vergeten maar even dat de Provençaalse rosé hier ter plekke een stukje meer kost dan in een gemiddeld restaurant bij ons ! Het is wel Saint Tropez hè…

De Wijnbouw

Dateert in deze streek al van ver heen. Bandol is zelfs één der oudste AOC’s van Frankrijk. Al ver voor Christus werden er druiven voor wijnproductie verbouwd. Tot laat in de vorige eeuw waren deze wijnen van middelmatige kwaliteit.

Veelal middelmatige wijnen die je kon tanken bij de plaatselijke wijnpomp. Dat leverde vervolgens grote teleurstellingen op als je het spul met veel vertoon van kennis serveerde in Nederland. Op je terras tijdens de verjaardag, een half jaar later.

Rosé’s waren flauw en dun, wit was evenmin een feestje en de rode wijnen waren hard en verbrand door te late oogst of slechte vergistingscontrôle. Maar goed, dat maakte niet zoveel uit want de wijnen werden toch wel verkocht !

De wijnen

Goede wijnen waren er natuurlijk ook, zoals de befaamde wijnen uit Bandol en de schaarse elegantie van de wijnen uit Palette en Bellet. De opkomst van de ‘nieuwe wereld wijnen’, gaf de doorslag in het gebied om de kwaliteit  te gaan verbeteren.

Middelmatige domeinen werden opgekocht door professionals en pioniers, allemaal met het doel om zoveel mogelijk kwaliteit en originaliteit uit het aanwezige wijnpotentieel te halen. Erik Dumon is met zijn Château Angueiroun een goed voorbeeld.

Zo ook Domaine Ott. Door kwaliteit te koppelen aan een uitgedacht marketing plan. Tegenwoordig hebben vele bekenden en kapitaalkrachtigen een eigen domeintje in de streek. Brad Pitt om er maar even een te noemen.