Pouilly Fume Domaine Cailbourdin
De wijnen van Cailbourdin

Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin - Les Cris Selection Gastronomique
Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin is een Loirewijn. Deze Pouilly Fumé is een gezamenlijk concept van Wijnmaker Alain Cailbourdin en zijn zoon Loîc en Arend Jan de Wijnman. De gedachte is om een speciaal samen gestelde wijn te maken voor onze dertig jaar durende relatie en vriendschap. Zo gezegd zo gedaan.
In Nederland zoekt Arend Jan een vijftal gerenommeerde restaurateurs bij elkaar terwijl Alain en zoon Loîc alvast een voorselectie maken van de diverse wijngaarden waar de Sauvignon voor Pouilly Fumé “Gastronomique” vandaan dient te komen. Het wijnmeisje draagt zorg voor etiket en uitstraling en in het voorjaar van 2019 zijn wij aan het proefwerk in de kelders van Alain.
Meerdere restaurateurs willen deelnemen in dit project maar helaas gooit corona wat roet in de maaltijd ofwel wijn. Niet getreurd Pouilly Fumé van Domaine Cailbourdin is verkrijgbaar. De wijn wordt gemaakt van 40% kalk en 40% silex met kiezel, en 20% Vieeilles Vignes die op hout gelagerd is. Gastronomisch dus !

Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin - Cuvée Triptyque
Sauvignon gemaakt op hout….dat houden de puristen in de wijnwereld niet voor mogelijk dertig jaar geleden. Totdat……Alain Cailbourdin en zijn vriend Didier Dagenau in de negentiger jaren van de vorige eeuw wat experimenten laten proeven aan de op voorhand kritische professionals. Het pleit wordt beslecht in het voordeel van deze, toen nog jonge, wijn pioniers.
Dagenau heeft de grote triomf nog net kunnen meemaken voordat hij verongelukt in een gemotoriseerde vlieger, Alain heeft zijn kunsten overgedragen aan zoon Loïc, die evenals de zoon van Dagenau, het levenswerk voortzet. Zeer indrukwekkende wijn.
Alain Cailbourdin: wijnmaker uit Pouilly-Fumé
Alain Cailbourdin is vandaag de dag een gevestigde naam in het Franse wijnlandschap, maar zijn reis begon op bescheiden wijze in de jaren ’70. Als student in Parijs bracht hij eind jaren zeventig regelmatig tijd door in het wijndistrict rond het pittoreske dorpje Pouilly-sur-Loire, beroemd om zijn verfijnde Pouilly-Fumé wijnen. Tijdens de oogstperiode werkte hij op de wijngaarden om wat bij te verdienen voor zijn studie. Wat begon als een bijbaan groeide al snel uit tot een levenslange passie voor wijnbouw, terroir en de natuur. Kijk hier naar Pouilly Fumé – “what’s in the Name”
Van student tot pionier in biologische wijnbouw
In 1979 kreeg Alain de unieke kans om enkele ares wijngaard te pachten van zijn toenmalige werkgever, een wijnboer zonder opvolging. Samen met zijn vriendin — en inmiddels echtgenote — Carmen, besloot hij het avontuur aan te gaan. Zonder druk van tradities of familieverwachtingen kon Alain zijn eigen weg inslaan. En dat deed hij met verve.
Hij groeide al snel uit tot een van de meest vooruitstrevende wijnmakers in de regio. Waar veel collega’s vasthielden aan conventionele methodes, koos Alain voor een natuurlijke en duurzame benadering van wijnbouw. Hij werd samen met Didier Dagueneau beschouwd als een van de grondleggers van biologische en natuurvriendelijke wijnbouw in Pouilly-Fumé. Zijn respect voor het land, de druif en het ecosysteem leverde niet alleen prachtige wijnen op, maar ook erkenning als pionier in de streek.
Vriendschap, vakmanschap en vertrouwen
De samenwerking met Alain begon in 1989 en groeide uit tot een hechte vriendschap. Niet alleen werden er samen oogsten binnengehaald, maar ook verjaardagen gevierd en wederzijdse bezoeken gebracht. Door de jaren heen ontstond er een sterke band gebaseerd op vertrouwen, passie voor wijn en gezamenlijke visie.
Nieuwe generatie: Loïc Cailbourdin
Vandaag de dag is het zoon Loïc Cailbourdin die langzaam maar zeker het roer overneemt. Met dezelfde toewijding als zijn vader, maar met een frisse blik op wijnbouw in de 21ste eeuw, vertegenwoordigt hij de tweede generatie wijnmakers binnen het familiebedrijf. Onder zijn leiding blijft het domein innoveren, met behoud van het respect voor terroir en traditie dat Alain ooit zo kenmerkend maakte. Kijk hier naar Loïcs “Vendage Tardive”
Pouilly Fumé Gastronomique
Deze wijn werd samen gesteld met 5 restaurateurs en sommeliers uit Nederland. De wijn werd ter plekke gemaakt van drie verschillende terroirs uit de streek. Druiven van de mooiste percelen en oude stokken en 10% Vieilles Vignes op hout opgevoed.
Deelnemende restaurants: De Monnikendam – Amersfoort, Het Kalkoentje – Rhenen, De Lage Vuursche – De Lage Vuursche, Vis aan de Schelde – Amsterdam en ‘T Swaentje te s’Graveland. Kijk hier naar de “Making Off”