Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Pouilly Fume Domaine Cailbourdin

De wijnen van Cailbourdin

fles Pouilly Fumé cuvée Gastronomique

Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin - Gastronomique

Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin is een Loirewijn. Deze Pouilly Fumé is een gezamenlijk concept van Wijnmaker Alain Cailbourdin en zijn zoon Loîc en Arend Jan de Wijnman. De gedachte is om een speciaal samen gestelde wijn te maken voor onze dertig jaar durende relatie en vriendschap. Zo gezegd zo gedaan.
In Nederland zoekt Arend Jan een vijftal gerenommeerde restaurateurs bij elkaar terwijl Alain en zoon Loîc alvast een voorselectie maken van de diverse wijngaarden waar de Sauvignon voor Pouilly Fumé  “Gastronomique”  vandaan dient te komen. Het wijnmeisje draagt zorg voor etiket en uitstraling en in het voorjaar van 2019 zijn wij aan het proefwerk in de kelders van Alain.
Meerdere restaurateurs willen deelnemen in dit project maar helaas gooit corona wat roet in de maaltijd ofwel wijn. Niet getreurd Pouilly Fumé van Domaine Cailbourdin is verkrijgbaar.  De wijn wordt gemaakt van 40% kalk en 40% silex met kiezel, en 20% Vieeilles Vignes die op hout gelagerd is. Gastronomisch dus !

 

Flessen Pouilly Fumé Triptyque

Pouilly Fumé Domaine Cailbourdin - Cuvée Triptyque

Sauvignon gemaakt op hout….dat houden de puristen in de wijnwereld niet voor mogelijk dertig jaar geleden. Totdat……Alain Cailbourdin en zijn vriend Didier Dagenau in de negentiger jaren van de vorige eeuw wat experimenten laten proeven aan de op voorhand kritische professionals. Het pleit wordt beslecht in het voordeel van deze, toen nog jonge, wijn pioniers.

Dagenau heeft de grote triomf nog net kunnen meemaken voordat hij verongelukt in een gemotoriseerde vlieger, Alain heeft zijn kunsten overgedragen aan zoon Loïc, die evenals de zoon van Dagenau, het levenswerk voortzet. Zeer indrukwekkende wijn.

 

Le Histoire de Domaine Cailbourdin

Alain Cailbourdin komt eind 70 er jaren als student in Parijs regelmatig naar het wijndistrict rond het dorpje Pouilly sur Loire. In de oogstperiode verdient hij wat geld voor zijn studie in Parijs, maar al snel ontwikkeld hij een grote liefde voor de streek en haar wijnen. In 1979/1980 krijgt hij de kans om enkele ares van zijn  toenmalige werkgever te pachten, die zelf geen erfopvolging heeft in het wijnbedrijf. Alain neemt de uitdaging op en samen met zijn toenmalige vriendin, nu vrouw, Carmen start hij zij eigen wijnbedrijf.

In het geheel niet gehinderd door oude gewoontes of meekijkende familieleden, ontwikkeld hij zich al snel tot één van de vooruitstrevende wijnmakers uit de streek. Er wordt meer dan gemiddeld op de natuur gelet en eigenlijk is hij samen met Didier Dagenau één van de grondleggers geworden van “organic” werken op het land.

In 1989 start de samenwerking met Alain en er ontstaat door de jaren een hechte band en vriendschap. Verjaardagen worden gevierd, oogsten worden gedaan en bezoeken aan ons land volgen regelmatig. Zoon Loïc is nu de tweede generatie die de scepter langzaam maar zeker overneemt.

Pouilly Fumé Gastronomique

Deze wijn werd samen gesteld met 5 restaurateurs en sommeliers uit Nederland. De wijn werd ter plekke gemaakt van drie verschillende terroirs uit de streek.  Druiven van de mooiste percelen en oude stokken en 10% Vieilles Vignes op hout opgevoed.

Deelnemende restaurants: De Monnikendam – Amersfoort, Het Kalkoentje – Rhenen, De Lage Vuursche – De Lage Vuursche, Spui76 – Bunschoten, Plein 22 – Houten.