Oostenrijk

Wijngebiedskaart van Oost Oostenrijk

Anti vries schandaal

Toen in 1986 het antivries schandaal plaats vond in Oostenrijk, gaf niemand meer iets om de wijnen uit dit land. De handel in deze wijnen zakte dramatisch in en vele producenten gingen letterlijk kopje onder in hun eigen wijn. Echter de Oostenrijkse overheid herzag de wetgeving rondom wijn in het land en de regels werden fors aangescherpt.

Nu, ruim dertig jaar later, staat de Oostenrijkse wijn weer helemaal op de kaart. Kwaliteit staat bovenaan en het land beschikt nu over één der best uitgevoerde wijn wetgeving.

De Wijnbouw

De belangrijkste productiegebieden bevinden zich aan de oostzijde van het land, waarbij Steiermark het meest zuidelijk gelegen is. Steiermark ligt achter de stad Grazz en in de driehoek tussen Sloveniê in het zuidoosten en Hongarije in het noorden. Het gebied wordt gedomineerd door fraai heuvellandschap en is van oorsprong een arm agrarisch gebied. Sinds een aantal decennia is de wijnbouw serieus van de grond gekomen.

De wijnen

Daar waar Oostenrijk nogal bekend staat om zijn witte wijnen uit voornamelijk de Gruner Veltliner druif, is de regio van Steiermark voornamelijk bekend om de resultaten met de Sauvignon.

De Blaue Zweigelt is de meest aanwezige druif voor rode wijnen.

Witte druiven aan de tros

Onze producenten in Oostenrijk