Domaine des Bleuces - Anjou, Loire

Domaine des Bleuces

is een wijnbedrijf van rond de 50 hectare groot. Naast Côteaux du Layon produceert de eigenaresse Inès Raccault ook streekwijnen zoals Chenin Blanc, Vin Mousseux Traditionelle en Cabernet Francs. Binnen haar gebied ligt ook de AC Saumur Champigny waarin zij twee verschillende wijnen maakt.

Côteaux du Layon maakt ze in verschillende vormen, maar allemaal met kleine rendementen en een grote passie voor dit edele vocht. Het klimaat langs de rivier de Layon geeft ieder jaar weer de kans om zoete wijnen te maken van verrotte druiven, evenals in de sauternes en in gebieden van Duitsland. Men kan dit wel zien als het best bewaarde geheim van De Loirestreek. De opbrengsten zijn zeer klein en de resultaten zijn overweldigend. Inès is een zeer gepassioneerde dame, haar topwijn uit de Layon noemt ze dan ook Passion.


De Wijnen

 

Crémant de La Loire - "La Finesse d'Inès"

 

Deze delicate wijn is geheel gemaakt volgens de Champagnemethode. Beide vergistingen vinden plaats op de fles, waardoor een hele fijne mousse ontstaat. De Chenin blanc neemt 80% van de inhoud voor zijn rekening, aangevuld met de Chardonnay. Een heerlijk geurende zachte wijn met een heel fijn bubbeltje. Wat een feest is dit zeg.....

 

€ 17,95/fles- € 107,70/ 6flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Saumur Champigny - "Les Fruits de la Forêt"

 

De naam zegt het al, in deze wijn vindt en proef je rijpe bosvruchten, van blauwe bes tot bramen van de struik.  Inès Raccault verzorgt de weerbarstige Cabernet Franc druif tot in de puntjes. Streng snoeien is het devies met deze druif , dan komen er mooie wondertjes uit. Inès maakt deze wijn op roestvrij stalen tanks, waarna een beetje opvoeding op grote houten voeders volgt. Eet hierbij een duif uit Anjou, een Rilette de Canard en de kazen uit de streek. Geef de wijn een beetje lucht en serveer hem koel, dan laat hij zich van zijn beste kant zien.

 

€ 12,95/fles- € 77,70/ 6flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Côteaux du Layon - Cuvée "La Passion d'Inès"

 

"Het best bewaarde geheim van de Loire", zeg ik altijd maar.  Hier wordt de Chenin blanc geteeld door Inès Raccault, de vrouwelijke wijnkunstenaar op het plateau nabij Angers. De wijn komt van de oevers van het riviertje de Layon, die in de ochtend de wijngaarden beneveld met de ochtendmist. De schimmelbacterie die dan rondwaart in de lucht ( Botritis Cinerea) zorgt voor miniscule kleine gaatjes in de druivenschil zodat er uiteindelijk alleen nog maar verrotte krentjes aan de wingerd hangen. De schimmel zorgt daarbij ook nog voor een ware smaakexplosie ...et voilà Coteaux du Layon. Er zijn verschillende varianten, maar hier hebben we te maken met "La Passion d'Inès" handmatig geoogst en geselecteerd, klein beetje houtlagering........................ik zeg niets meer !

€ 24,50/fles - € 147,00/6 - Bel De Wijnlijn: 0651611752