Champagne

Het productiegebied voor Champagnewijnen ligt in Noord Frankrijk Je hoeft er eigenlijk maar een uurtje of vier voor te rijden en sta je al midden in Reims, de hoofdstad van de streek.

 

Productiegebieden

De streek is verdeeld in drie gebiedjes, De Côtes des Blancs, ten zuiden van Epernay, Montagne de Reims, rondom de hoofdstad en de Côtes de.......het gebied van Reims richting Parijs. Elk gebied heeft zijn eigen karakter, afhankelijk van ligging, microklimaat en vooral de bodemgesteldheid. De Champagenbodem wordt gekenmerkt door enorme kalklagen en de hoeveelheid en ligging daarvan bepaalt in grote mate de kwaliteit en het karakter van deze wijn

 

Druivensoorten

Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier zijn de vrienden van de wijnmakers alhier. Er worden nog een paar andere soorten toeglaten zoals de Pinot Gris en Pinot Blanc en er zijn nog wat "oudjes"die af en toe in de strijd worden gegooid. "Arbane en Petit Meslier"

Het productieproces

In tegenstelling tot veel 'schuimwijnen' vindt het maken van de 'mousse' in Champagne volledig plaats in de fles. Na de pluk vindt de alcoholische gistingplaats in gekoelde kelders, meestal op roestvrij stalen tanks. De geklaarde wijn blijft dan rusten tot het voorjaar, waarbij al dan niet een tweede malolactische gisting wordt toegelaten, het omzetten van citroenzuur in melkzuur via natuurlijke weg, dit maakt de Champagne wat milder. In het voorjaar na de samenstelling van de wijnen wordt dan een druivensuiker mengsel toegevoegd, de liqueur de tirage, aan de fles om in de donkere en wat vochtige kelders het laatste proces te doorstaan....de natuurlijke ontwikkeling van de 'mousse' in de wijn. Het uiteindelijke karakter van de wijn wordt hier bepaald door de toevoeging van een liqueur d'Expedition, ook een zelfde soort oplossing die uiteindelijk het karakter van de wijn bepaald, Brüt, Demi Sec, Sec etcetera. Na deze periode wordt de wijn geschoond en opnieuw gekurkt waarna deze minimaal drie jaar in de ruime kelders onder de wijnmakerijen voordat ze in de handel komt !