Château Vergisson - Pierre Desroches


Bourgogne Maconnais

Château de Vergisson is sinds 2006 jaar het eigendom van Pierre en Stephanie Saumaize/Desroches. Het echtpaar startte in 2006 met de productie van 500 flessen Pouilly Fuissé op een 'geleend' stukje grond van Pappa Desroches. Tegenwoordig bezit het echtpaar 7-8 hectare wijnbouwgrond binnen deze prachtige appellation in de zuidelijk Bourgogne. Het oude "Chateau de Vergisson" werd aangekocht en is nu de uitvalbasis van dit charmante stel. De Chardonnay druif is hier alles bepalend, men zegt zelfs dat dit de geboortegrond is van deze druivensoort. Pierre en Stephanie maken een drietal wijnen, maar wel met een beperkt aanbod. Er wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen, er wordt streng gesnoeid om een zo gezond mogelijke druif te telen. Het "terroir" is van groot belang, micro klimaat, bodem, zonligging, afwatering worden alle als even belangrijk gezien voor het maken van de wijn op dit domein. Kwaliteit is hier bepalend, zo maakt het paar ± 8000 flessen Pouilly Fuissé, 7000 flessen Saint Veran en 3000 flessen Macon Solutré. Pierre maakt ook nog een 1500 flessen Pouilly Fuissé "En Servy" een Pouilly die volledig op nieuwe houten vaten is vergist. Rode wijn......Volgend jaar een verrassing, Pierre komt met een Gamay, aangeplant in de AC Beaujolais, waar hij 1 hectare heeft aangekocht. Nu al benieuwd !

De Wijnen

Pouilly Fuissé

 

Pouilly Fuissé is een beroemdheid uit de zuidelijke Bourgogne. Pierre maakt zijn wijnen met lage rendementen en heeft als zodanig een reputatie opgebouwd. Hij wint dan ook met regelmaat het plaatselijke wijnconcours met deze wijn. Natuurlijk hebben we hier 100% Chardonnay in het glas, gemaakt op barriques van verschillende leeftijden. Een verfijnd glas wijn, waarin het hout de rol van opvoeder speelt en niet van dominante smaakmaker zoals dat veel het geval is met matige sjardonnéetjes uit diverse gebieden.

 

€ 19,45/fles - € 116,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


 

Saint Véran

 

Verfrissend en verfijnd, dat is wat menigeen over deze wijn kwijt wil. De chardonnay wordt hier door Pierre in RVS tanks vergist en op lage temperatuur gehouden, zodat al het mooie fruit met de frisse zuren behouden blijft. de wijn wordt dan in het voorjaar na de oogst gebotteld en krijgt geen houtspaantjes mee. Meteen in het voorjaar aanvallen dus !

 

€ 16,95/fles - € 101,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


 

Pouilly Fuissé "en servy"

 

De Pouilly Fuissé "En Servy" is de 'signatuurwijn' van Pierre en Stéphanie. Een klein perceel Chardonnay wordt iets later geoogst in opperste staat van rijpheid. Hier wordt dus ook wel wat risico mee genomen. De pluk geschiedt handmatig, met daarbij een strenge selectie van de druiven. Dan wordt de wijn vergist op vrijwel uitsluitend nieuwe barriques en krijgt de eenmaal gemaakte wijn wat langer de tijd om uit te rijpen. Dan nog even een paar maandjes kelderrijping op fles, voordat het uw gehemelte mag strelen. gelimiteerde opbrengst !

 

€ 24,50/fles - € 147,00/6flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752

 

Ga via deze link terug naar de hoofdpagina Bourgogne