De Bourgogne Wijnstreek

 

 

De Bourgogne,

is de beroemde wijnstreek in het oosten van Frankrijk, grofweg gelegen tussen de stad Dijon ( en iets daarboven ) en het zuidelijk gelegen Lyon. De streek wordt in het westen beschermt door het "Massif Central", dat een natuurlijke barrière vormt voor slecht weer uit het westen.

 

De wijnbouw

heeft zijn huidige vorm gekregen in de periode van Karel de Grote. Weliswaar waren er al eerdere bewijzen van wijnbouw, maar de fameuze dorst van de edelen en monniken tijdens deze bloeiperiode in de streek, zorgden voor de opkomst van wijn, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als handelsobject.

 

 

 


De Wijnen


Goede Wijnen,

waren er eigenlijk al meteen aanwezig in de streek. Door de enorme variatie in microklimaat en bodemgesteldheid, had men al snel door dat de Pinot Noir en de Chardonnay de twee aangewezen druivensoorten waren voor deze langgerekte en smalle wijnstreek in het oosten van het land. Een kleinere rol speelde ook de Aligoté druif, maar deze 'tafeldruif'was toch wat aan de zure kant, zodat Kardinaal Kirr ooit bedacht er maar wat Crème de Cassis in te donderen om het spul maar drinkbaar te maken.  De streek valt in een aantal districten uiteen, wat eigenlijk meteen de geografische aanduiding van het gebied wer geeft. Van noord naar zuid zijn dat: Côteaux Auxerrois en Chablisienne, De Côtes de Nuits, De Côtes de Beaune, Côte Challonnaise en de Maconnais, allen genoemd naar de regionale hoodfstad van het gebied. Eén ding is echter duidelijk....Pinot Noir en Chardonnay...dat is waar het allemaal om draait !

- Ga hier naar Château Vergisson - Pouilly Fuissé en Saint Veran

- Ga hier naar Laurent Parize - Givry, Côtes Challonnaise

- Ga hier naar Jean Michel Gaunoux -  Meursault, Côtes de Beaune

- Ga hier naar Domaine Nicolas - Haut Côtes, Côtes de Beaune

- Ga hier naar Domaine de Varoilles - Gevrey Chambertin, Côtes de Nuits

- Ga hier naar Vignobles Dampt - Auxerrois, Chablisienne