Domaine Charles Baur - Eguisheim

Wijndomein Domaine Charles Baur is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, zoals zovele kleine wijndomeinen in de Elzas. Arnaud Baur is de derde generatie die het wijngoed van ongeveer 15 hectare leidt en beheert. Arnaud heeft de wijnbouw vakschool doorlopen en is hoog opgeleid. Hij is een voorvechter van organic wines en heeft sinds zeven jaar alle certificaten van de biologische wijnbouw in bezit voor zijn wijnen.

 

Het wijnbedrijf ligt in het hart van de Elzas, in het dorpje Eguisheim. Vader Armand is nog steeds verantwoordelijk voor de productie van de Cremant d'Alsace, algemeen beschouwd als één van de beste mousserende wijnen uit de streek. Arnaud Baur zorgt als een vader voor zijn druivenstokken in de wijngaard. De druivensoorten worden geplant op de daarvoor geschikte heuvelhellingen, met daarbij de juiste bodemsamenstelling per druivensoort.

 

Domaine Charles Baur bezit een viertal Grand Cru's in de omgeving.

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir zijn de belangrijkste druivensoorten in het wijngebied van de Elzas.

.


De Wijnen


Twee flessen Elzas Pinot Blanc wijn met een wijngids

 

Pinot Blanc Organic

 

Als je Pinot Blanc maar goed is, zeggen we vaak in de wijnwereld. Dan zit het met de rest ook wel goed. En zo is het, want wie zijn Pinot Blanc wijnen maakt met zoveel passie en geduld als Arnaud Baur, die maakt kwaliteitswijnen. Een verrassend frisse Pinot Blanc met veel mineralen in het karakter. Geen flauwe restsuikers zoals zo vaak in de wijnfabriek nabij... maar een heerlijke dorstlesser met veel smaak...Bravo

€ 10,45/fles - 62,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Elzas Pinot Gris Elzas wijn in een kist met glas

 

Pinot Gris Organic

 

De Pinot Gris druif wordt nog wel eens de Sultan genoemd, mede door zijn oriëntaals karakter van smaak. Fruit van lychées vindt je in de wijn. Ze groeien echt niet in de Elzas, maar je proeft ze wel, een beetje gekonfijte abrikoos en meer van dit soort geuren en smaken. Altijd een zachte wijn en mits goed gemaakt, ook nog een wijn met veel kracht. De ideale begeleider van gekruide gerechten, een rijsttafel of een falaffel van de markt...heerlijk hoor !

€ 12,95/fles - € 77,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Elzas Riesling wijn in een kist met een opener

Riesling Organic

 

De Riesling druif is de keizer onder de Elzasser druiven en wordt in noordelijke gebieden altijd met succes verbouwd. Hier staat hij op prachtige hellingen met uitzicht op de Ballon d'Alsace berg en geeft de Elzasser bewoners stevige en frisse wijnen. Altijd hoog in het zuur, want deze druiven zijn klein en hebben een dikke schil. Als de Riesling dan wat ouder wordt, en dat doet hij graag, dan komt er een Gôut de Petrol in de wijn. Een geur die helemaal bij de Grand Cru wijnen voor komt. Ouder worden is een eigenschap die goed bij de Riesling past. Wel even oppassen wie deze druiven oogst en verwerkt, want er schuilt nog wel eens een adder onder het Elzasser gras.

€ 13,45/fles - 80,70/6flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Elzas Gewurztraminer in een kist met een glas en kurken

 Gewurztraminer Organic

 

De exotische wijndruif van de Elzas is zonder twijfel de Gewûrztraminer. Een druif met een uitzonderlijk karakter vanwege de enorme hoeveelheden aan smaken die hij met zich mee kan dragen. Baur is een specialist, hij heeft de stokken op de juiste ondergrond staan en maakt in alle opzichten een uitzonderlijke Gewûrztraminer. Collega Duiker bevestigde dat toen hij de Grand Cru Pfersichsberg van de familie in zijn kelkje kreeg. Aroma's en geuren van bloesem, viooltjes, mango en ga zo maar door. Koop een stuk Munster kaas uit deze wijnstreek, snij een homp af en gooi je glas vol....

€ 14,95/fles - € 89,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Elzas Pinot Noir en een fles Elzas Pinot Blanc op een kist met de wijngids

 

Pinot Noir Organic

 

De befaamde Bourgnedruif Pinot Noir heeft in de Elzas maar een heel klein aandeel. Een beetje daarvan wordt door Arnaud Baur gemaakt. Een Pinot gemaakt op het fruit dat de druif van origine veel bezit. Dan heel koel vergist om de aangename frisheid te behouden.

Iets gekoeld drinken doet hem goed.

€ 15,95/fles - € 95,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Drie flessen Elzas Riesling Grand Cru Brandt, staand en liggend op tafel en in een kist

 

Riesling Grand Cru "Brandt" Organic

 

Een beroemde wijn in de Elzas is de Grand Cru Brandt. De combinatie van "schistes", kalk en kiezel in de bodem, geeft hier een grote Riesling. Een beetje ouder zoals de 2012 jaargang geeft je alle dimensies die bij een Grand Cru Riesling voorkomen. De Petrolsmaak en geur zijn onmiskenbaar en de frisheid van de wijn geeft daar een prachtig contrast aan. Zet de zuurkool vast op, Eisbein en weder dienende en serveer deze wijn vooral niet te koud !

 

€ 24,45/fles - € 146,70/6flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Gewurztraminer Grand Cru Pfersichsberg in een kist met een wijnglas

 

Gewurztraminer Grand Cru Pfersichsberg Organic

 

Eén van de mooiste Gewûrztraminer wijnen die ik ooit in mijn leven proefde was wel deze Grand Cru Pfersichsberg. Wat een geweldig ervaring toen wij van Armand Baur, de vader van, een ongehoorde jaartalproeverij kregen van deze topwijnen. Smaakexplosies van ongekend geweld, eindigend met een 1977 Pfersichsberg, onvergetelijke wijn, ik ben blij dat ik het nog heb !

 

 € 24,45/fles - € 146,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752


Een fles Gewurztraminer Vendange Tardive in een kist met een glas

 

Gewurztraminer Vendange Tardive

 

De druiven worden in Tri's geplukt dat wil zeggen, drie keer plukken per dag en alleen de beste druiven van de struik halen. Optimale rijpheid en zeer late oogst, soms wel midden tot eind november, zorgen hier voor een zware en geurige dessertwijn. De wijn wordt vergist in roestvrij stalen tanks en te ruste gelegd op grote houten fusten, die niet teveel smaak mogen afgeven.

Een extreem volle en rijpe wijn met veel geur en smaak van de Gewurztraminer. Zeer goed geschikt bij pittige kazen en  patisserie. Dit moet je minimaal één keer in je leven gedronken hebben !

€ 39,50/fles - Bel De Wijnlijn*: 06 51611752