Château Vergisson

Bourgogne Mâconnais

Château de Vergisson is sinds 2006 jaar het eigendom van Pierre en Stephanie Desroches/Saumaize. Het echtpaar startte in 2006 met de productie van 500 flessen Pouilly Fuissé op een ‘geleend’ stukje grond van Papa Desroches.
Tegenwoordig bezit het echtpaar 7-8 hectare wijnbouwgrond binnen deze prachtige appellation in de zuidelijk Bourgogne. Het oude “Château de Vergisson” werd aangekocht en is nu de uitvalbasis van dit charmante stel.

De Chardonnay druif is hier alles bepalend. Men zegt zelfs dat dit de geboortegrond is van deze druivensoort. Pierre en Stephanie maken een drietal wijnen, maar wel met een beperkt aanbod. Er wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen en er wordt streng gesnoeid om een zo gezond mogelijke druif te telen. Het “terroir” is van groot belang. Micro klimaat, bodem, zonligging, afwatering worden allen als even belangrijk gezien voor het maken van de wijn op dit domein.

Kwaliteit is hier bepalend, zo maakt het paar ± 8000 flessen Pouilly Fuissé, 7000 flessen Saint Veran en 3000 flessen Mâcon Solutré. Pierre maakt ook nog een 1500 flessen Pouilly Fuissé “En Servy” een Pouilly die volledig op nieuwe houten vaten is vergist.

Druivenplukkers zitten op een muurtje te pauzeren

Rode Wijn

Pierre komt met een rode wijn.
Hij heeft 1 hectare wijnbouwgrond aangekocht in de AC Beaujolais waar hij de Gamaydruif heeft aangeplant. Het is nog in de experimentele fase, dus wij zijn heel benieuwd.

De wijnen van Château Vergisson

Saint Véran

Verfrissend en verfijnd, dat is wat menigeen over deze wijn kwijt wil. De chardonnay wordt door Pierre in RVS tanks vergist en op lage temperatuur gehouden. Zo blijft al het mooie fruit met de frisse zuren behouden.

De wijn wordt in het voorjaar na de oogst gebotteld en krijgt geen houtspaantjes mee. Meteen in het voorjaar aanvallen dus !

€ 16,95/fles – € 101,70/6 flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752

Pouilly Fuissé

Pouilly Fuissé is een beroemdheid uit de zuidelijke Bourgogne. Pierre maakt zijn wijnen met lage rendementen en heeft als zodanig een reputatie opgebouwd. Hij wint regelmatig het plaatselijke wijnconcours met deze wijn. Natuurlijk hebben we hier 100% Chardonnay in het glas, gemaakt op barriques van verschillende leeftijden.

Een verfijnd glas wijn, waarin het hout de rol van opvoeder speelt en niet van dominante smaakmaker zoals dat veel het geval is met matige ‘sjardonnéetjes’ uit diverse gebieden.

€ 19,45/fles – € 116,70/6 flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752

Pouilly Fuissé "en servy"

De Pouilly Fuissé “En Servy” is de ‘signatuurwijn’ van Pierre en Stéphanie. Een klein perceel Chardonnay wordt iets later geoogst, in opperste staat van rijpheid. Hier wordt wat risico mee genomen. Als het weer omslaat, gaat de oogst verloren.De pluk geschiedt handmatig, met daarbij een strenge selectie van de druiven.

De wijn wordt op vrijwel uitsluitend nieuwe barriques vergist. De eenmaal gemaakte wijn krijgt wat langer de tijd om uit te rijpen. Vervolgens een paar maandjes kelderrijping op fles, voordat het perfect is om uw gehemelte te strelen.
Gelimiteerde opbrengst !

€ 24,50/fles – € 147,00/6flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752