Bourgogne Mâconnais

Château Vergisson

De wijnen van Château Vergisson

Saint Véran - Macon Château Vergisson

Verfrissend en verfijnd, dat is wat menigeen over deze wijn kwijt wil. De chardonnay wordt door Pierre in RVS tanks vergist en op lage temperatuur gehouden, daardoor blijft al het mooie fruit met de frisse zuren behouden.

De wijn wordt in het voorjaar na de oogst gebotteld en krijgt geen houtspaantjes mee. Meteen in het voorjaar aanvallen dus !

€ 16,95/fles – € 101,70/6 flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752

Pouilly Fuissé - Macon Château vergisson

Pouilly Fuissé is een beroemdheid uit de zuidelijke Bourgogne. Pierre maakt zijn wijnen met lage rendementen en heeft daardoor een reputatie opgebouwd. Hij wint regelmatig het plaatselijke wijnconcours met deze wijn. Natuurlijk hebben we hier 100% Chardonnay in het glas, gemaakt op barriques van verschillende leeftijden.

Een verfijnd glas wijn, waarin het hout de rol van opvoeder speelt en niet van dominante smaakmaker zoals dat veel het geval is met matige ‘sjardonnéetjes’ uit diverse gebieden.

€ 19,45/fles – € 116,70/6 flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752

Pouilly Fuissé "en servy"- Macon Château Vergisson

De Pouilly Fuissé “En Servy” is de ‘signatuurwijn’ van Pierre en Stéphanie. Een klein perceel Chardonnay wordt iets later geoogst, in opperste staat van rijpheid. Hier wordt wat risico mee genomen, want als het weer omslaat, gaat de oogst verloren.De pluk geschiedt handmatig, met daarbij een strenge selectie van de druiven.

De wijn wordt op vrijwel uitsluitend nieuwe barriques vergist. De eenmaal gemaakte wijn krijgt wat langer de tijd om uit te rijpen. Vervolgens een paar maandjes kelderrijping op fles, voordat het perfect is om uw gehemelte te strelen.
Gelimiteerde opbrengst !

€ 24,50/fles – € 147,00/6flessen – Bel de Wijnlijn: 06 516 11 752

Le Histoire de Château Vergisson

Macon Château Vergisson is sinds 2006 jaar het eigendom van Pierre en Stephanie Desroches/Saumaize. Het echtpaar start in 2006 met de productie van 500 flessen Pouilly Fuissé op een ‘geleend’ stukje grond van Papa Desroches.
Tegenwoordig bezit het stel  7-8 hectare wijnbouwgrond binnen deze prachtige appellation in de zuidelijk Bourgogne. Het oude “Château de Vergisson” word aangekocht en is nu de uitvalbasis van dit charmante stel.

De Chardonnay druif is hier alles bepalend. Men zegt zelfs dat dit de geboortegrond is van deze druivensoort. Pierre en Stephanie maken een drietal wijnen, maar wel met een beperkt aanbod. Er wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen en er wordt streng gesnoeid om een zo gezond mogelijke druif te telen want een gezonde druif geeft gezonde wijn. Het “terroir” is van groot belang. Micro klimaat, bodem, ligging ten opzichte van de zon en afwatering worden allen als even belangrijk gezien daardoor wordt er topwijn gemaakt op dit domein.

Kwaliteit is hier bepalend, zo maakt het paar ± 8000 flessen Pouilly Fuissé, 7000 flessen Saint Veran en 3000 flessen Mâcon Solutré. Pierre maakt ook nog een 1500 flessen Pouilly Fuissé “En Servy” een Pouilly die volledig op nieuwe houten vaten is vergist.

Druivenplukkers zitten op een muurtje te pauzeren

Rode Wijn

Rode wijn wordt in de Macon streek maar weinig gemaakt en ook Pierre houdt zich hier dus niet mee bezig. Macon Château Vergisson maakt in principe maar een drietal witte Bourgognes, maar wel in verschillende stijlen en cuvée’s. Twee van hun Pouilly Fuissé wijnen zullen in net oogstjaar het predikaat premier Cru gaan krijgen.