Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Bourgogne Mâconnais

Château Le Correau

De wijnen van Château Le Correau

Bourgogne Blanc - Chateau Le Correau

Verfrissend en verfijnde wijn, dat is eigenlijk in twee woorden waar het hier om gaat. De Chardonnay is duidelijk aanwezig, de wijn is dan ook voor 100&% van deze druif gemaakt.  Er wordt hier geen houtlagering gebruikt, de wij  is bedoeld om jong en fris te drinken. Veel tonen van rijp fruit vindt je dan ook in de wijn en hij is natuurlijk heerlijk als apéritief maar ook bij Charcuterie en Kazen gaat deze wijn zijn best doen. Licht, elegant en een vriend voor elk moment van de dag !

 

Saint veran Clos des Juillys - Château le Correau

Saint Veran Clos de Juillys is de ‘signatuur ‘ van wijnmaker Germain Bernard. Deze ommuurde wijngaard is uniek in zijn soort, want meestal liggen de stukjes wijngaard verdeeld over diverse perceeltjes, maar hier geeft het microklimaat en ligging van de wijngaard een extra zetje in de rug van deze heerlijke Saint Veran. De Chardonnay voelt zich hier opperbest in het zuiden van de Bourgogne en geeft dan ook een zeer rijpe en fraaie Saint Veran. Geen wonder dat de “Guide Hachette”, de wijnbijbel van Frankrijk deze wijn in 2021 weer een Coup de Coeur gaf met twee sterren. Dat is nogal wat !

 

Saint Veran Vieilles Vignes - Château le Correau

Vieilles Vignes – Oude Stokken – is geen wetmatigheid in Frankrijk. Hier bij Germain zijn de Chardonnays voor deze wijnen ouder dan 35 jaar gemiddeld. Dat betekent dat de plant minder druiven geeft, maar den wel met een hogere concentratie in het sap. Immers de voeding blijft hetzelfde , maar dan voor minder druifjes. Dat is dan ook de reden waarom Germain deze Saint Veran iets verrijkt met houtopvoeding van gebruikt eikenhout. Het geeft de wijn wat steun in de rug waardoor hij zeer goed inzetbaar is bij het eten.

 

Le Histoire de Château Le Correau

Precies op de grens tussen de Beaujolais en de zuidelijke Bourgogne vindt je het gehucht Leynes. De familie Bernard bewerkt daar al wijngaarden vanaf 1803 en daarmee is Germain de achtste generatie op dit familiedomein. Het dorp en de wijngaarden liggen in een klein dal en daarmee is de positie van het domein uniek. aan alle kanten bescherming van het “Massif Central”en dan ook nog een natuurlijke ‘stoofpot’ waarin de wijngaarden liggen Pfffff, nou dan heb je het voor elkaar!

Château des Correaux heeft 19 hectare wijngaarden in bezit en is gevestigd in een prachtig oud landhuis, waaronder de kelders verscholen liggen. Germain produceert voornamelijk witte wijnen, maar er worden ook twee rode wijnen gemaakt van de Pinot Noir, waar we zeker op terug zullen komen bij ons volgende bezoek.

Druivenplukkers zitten op een muurtje te pauzeren

Rode Wijn

Rode wijn wordt in de Macon streek gemaakt, maar deze wijnen hebben een ondertgschikte rol in de streek. De Chardonnay is hier de koning en dat zal ook zo wel blijven. Wellicht is het al net iets te warm voor de Pinot Noir, maar dat neemt noiet weg dat er fijne wijnen van de Pinot worden gemaakt.