Loire

De Loirestreek

De Loire is een zeer complex wijngebied. Bijna alle druivensoorten van de wijnwereld staan wel ergens op een akker, een berghelling, of in een vallei van dit mooie stukje Frankrijk. De “Droge Steen”uit Zuid Afrika heet hier gewoon de “Chenin Blanc”en de Argentijnse Malbec vindt hier zijn oorsprong als Côt.

De langste rivier van Frankrijk, de Loire wordt gevoed door allerlei zijrivieren die allemaal hun eigen micro-klimaat en bodem samenstelling hebben neergelegd door duizenden jaren heen. De Cher, de Indre, La Loir, de Layon om er maar een paar te noemen.

De wijnen

De wijnen lopen uiteen van beendroog zoals de Muscadet aan de kust tot zeer zoet aan de Layon en in Vouvray. Stevig rood komt van de Cabernet Franc uit Bourgueil en Chinon, terwijl de Touraine soepele en fruitige Gamay wijnen geeft die het aan iedere tafel plezierig maken. De tijd van futloze rosé d´Anjou is allang voorbij. Drink maar eens een frisse Pineau d’Aunis van Vincent Leclair.

Natuurlijk kennen we allemaal de wijnen uit Sancerre en Pouilly sur Loire, maar wellicht laat u zich ook eens verleiden tot de wijnen uit Saumur van Inès Raccault die Coteaux du Layon en Crémant de la Loire tot kunst heeft verheven. Afijn mocht u de streek gaan bezoeken…..bel maar even voor wat leuke adressen om te dineren, te lunchen, te slapen en te drinken !