Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine les filles de Septembre

Les Filles de Septembre ligt in Abeilhan, een klein dorpje in het achterland van Montpellier. Het dorp ligt op een heuvel met prachtig uitzicht op de vallei van de Côtes de Thongue. Alle ingrediënten voor het maken van fijne wijnen zijn aanwezig en dat doen ze dan ook op Les Filles de Septembre.

Languedoc

Viognier

Abeilhan - Côtes de Thongue

De Viognier druif dankt zijn faam aan de wijnen uit Condrieu in het noordelijk gedeelte van de Rhônevallei. Tegenwoordig is er steeds meer succes met deze aromatische duif en hier in het zuiden is er een prachtig resultaat. Het klinaat, en de ligging van het gebied zorgt ervoor dat dewijngaarden wat makkelijker kunnen worden bewekt dan tegen de steil hellingen van het noorden. Je hebt hier dan ook een wijn met een zelfde soort karakter, aromatisch, en teglijkertijd verfrissend. De wijn heeft geen houtopvoeding gehad .

€ 14,75/fles- € 88,50/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

languedoc

Tradition Rouge

Abeilhan - Côtes de Thongue

Grenache druiven zijn alom vertegenwoordigd in het zuiden. Ze kunnen goed tegen de warmte, en vormen samen met de Syrah een goed koppel voor de rode wijnen uit de streek. Hier vindt je zo’n voorbeeld, een soepele wijn, bomvol met fruit en karakter. De wijn heeft ook wat tanines uit de pitten schillen en de stelen en laat zich graag jong en gekoeld drinken. Wat een feest !

€10,45/fles- € 62,70/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Languedoc

Cuvée Danaë

Abeilhan - Côtes de Thongue

Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de twee druiven deze wijn. De kenner ziet meteen…. We hebben hier te maken met een klassieke Bordeaux Blend. De duiven worden los van elkaar vergist, waarna de assmblage wordt gemaakt. Dan krijgt de wijn een korte periode houtopvoedmg mee, in grote vaten, voedrs geheten. Door het klimaat en ligging van de streek, zijn de druiven hier altijd gezond en rijp en drinken we een Bordeaux getypeerde wijn, maar dan wat soepeler en wat rijper, om ook op jonge leeftijd te kunnen drinken.

€14,45/fles- € 86,70/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Languedoc

Cuvée Delphine de St. André

Abeilhan - Côtes de Thongue

Wil je nu eens een stevige zuidelijke en zonnige wijn drinken?……dan kun je gerust een fles van deze wijn openen. De Syrah, Carignan en de Grenache druiven zitten allemaal verscholen in dit sap. Dan is het ook nog een tijdje te rusten gelegd op wat houten vaatjes en dan krijgt het een hele rijke smaak van zwarte bes, er zitten tonen in va  tabak en de leerlooierij Jaja echt waar! En dan krijgt de wijn in de franse vakpers van Guide Hachette een “Hartje” met drie sterren.

€17,95/fles- € 107,70/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Langeudoc

Cuvée Manon des Vignes

Abeilhan - Côtes de Thongue

Maar liefst 90 % Petit Verdot druiven zitten er in dit flesje. Een klein beetje Cabernet sauvignon en Carignan maken het feest compleet. De wijn krijgt dan 18 maanden rust op fust, zodat hij daarna volledig tot zijn recht komt. Inktzwarte wijn met een geweldadig karakter. Ik noem het altijd  de “Garagewijn” van de familie, iets wat in een geheimzinnig hoekje van de kelder/garage toe stand komt. Zeer beperkte oplage van deze wijn. Ook dit werd bekroond met een “Coup de Coeur” en drie sterren in de Guide Hachette des Vins.

€22,50/fles- € 135,00/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire des Filles de Septembre

Domaine Les Filles de Septembre ligt in een kleine vallei ten zuiden van Montpellier. Het gebied heet de Côtes de Thongue en is eigenlijk een kleine vallei met open gezicht naar de Middellandse Zee. Aan de westkant van het gebied ligt een kleine bergrug, die het komvormige dal beschermt tegen weersinvloeden zoals hagel en storm vanuit het westen. De familie beschikt over ongeveer 40 hectare waarvan vrijwel de gehele opbrengst in eigen beheer wordt bewerkt. De familie produceert veel wijnen van één druivensoort en een paar wijnen van een assemblage van druiven. De Viognier geeft hier verfijnde resultaten en wijnen zoals de Cuvée Danaê worden gemaakt in de Bordeaux blend van Cabernet Sauvignon en Merlot.
In 2005 maakten wij kennis met deze charmante wijnfamilie tijdens de wijnbeurs van Montpellier. Wij waren te gast op de beurs, waarna een bezoek aan Abeilhan volgde, waar we op bezoek gingen bij de familie. een leuke samenwerking was het gevolg.

iets speciaals van dit domein

Les Filles de Septembre is genoemd naar de vrouw van de wijnmaker en hun twee dochters. Alle dames op het domein zijn geboren in de maand september, wat daarbij ook nog de oogstmaand is. Vandaar de naam van het domein