De Viognier druif

Arend Jan de Wijnman

Kurk of Schroefdop

kurk of schroefdop?

Afgelopen tijd raak ik toch steeds meer overtuigd dat we de kurk, of een soortgelijke afsluiter, op de wijnfles moeten houden!
Dat heeft natuurlijk alles te maken met het mooie Horeca vak, waarin het tegenwoordig ‘usance’ is om de schroefdop te vereren, zodat het voor de ‘ongeschoolde en onopgeleide’ zomerkracht of ambulant in het vak lekker makkelijk is om ook een “wijntje” te serveren! “Wijntje”…ook zo’n denigrerend rotwoord!

Eenmaal aan tafel van een gedegen en/of gerenommeerd restaurant, krijg je de wijnkaart overhandigd, de keuze wordt gemaakt en even later wordt de gevraagde wijn aan tafel geserveerd met een schroefdop!!!  De dienstdoende bediende schroeft het flesje open met een afgrijselijk geluid van krijsend metaal tegen glas in plaats van een beschaafde plop van een kurk die de edele vloeistof bevrijdt!

Door de eenvoud van de ingreep met de schroefdop, vergeet de bediende ook maar meteen om de wijn te laten proeven en pleurt je glas direct vol!!! Want het is toch maar een schroefdopje nietwaar?? ( wel tegen € 60,00 per fles!! )

kurkentrekker in actie
Le Lapin kurkentrekker

beleving en emotie

Door de snelheid van handelen en serveren heeft de bediende in dit geval ook geen enkel contact met de hier aanwezige gast en na een vrijwel onverstaanbaar “alsjeblieft” spoedt de bediende zich richting onzichtbaarheid!

Is het niet zo dat gastvrijheid staat of valt met service en sociaal contact??
Is het niet zo dat ik me bekocht voel door een dergelijke behandeling ook al is de wijn nog zo goed??

Horeca is totaaltheater, waarbij beleving en emotie op de hoogste trede staan, het is blijkbaar niet voor niets dat in de Franse Horeca de schroefdop het veel moeilijker heeft dan in Nederland ! Doe mij maar gewoon weer een kurk ( mag ook kunststof zijn, dan zijn we ook van die flauwe “kurk smoezen” af ) op de fles, al was het maar alleen om nooit van dat gehannes aan tafel af te komen en regelmatig weer de nieuwste kurkentrekker te kunnen kopen !

Tweetands kurkentrekker voor oude kurken
Zilveren kurkentrekker
kurkentrekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.