Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine Charles Baur

Elzaswijn uit Eguisheim

De wijnen van domaine Charles Baur

Elzas

Crémant d' Alsace

Pinot Blanc en Pinot Auxerrois zijn de twee maatjes die deze “Champagne”  gemaakt wijn mogelijk maken. De wijn wordt evenals in de Champagne op de fles vergist en wel tweemaal, waarna de wijn in de kelders blijft voor minimaal 2 jaar. Op deze manier ontstaat er een mousserende wijn met een hele fijne mousse, een feest voor de zintuigjes en de smaakpapillen

De Pinot Blanc ( 80 % ) zorgt hier voor de souplesse en verfijning, de Pinot Auxerrois ( 20 % )zorgt voor de frisheid en het levendige zuurtje in de wijn.

 

pinot blanc organic van domaine Charles Baur

Pinot Blanc Organic

Als je Pinot Blanc maar goed is, zeggen we vaak in de wijnwereld. Dan zit het met de rest ook wel goed. En zo is het, want wie zijn Pinot Blanc wijnen maakt met zoveel passie en geduld als Arnaud Baur, die maakt kwaliteitswijnen. Een verrassend frisse Pinot Blanc met veel mineralen in het karakter. Geen flauwe restsuikers zoals zo vaak in de wijnfabriek nabij… maar een heerlijke dorstlesser met veel smaak…Bravo

 

Pinot Gris van domaine Charles Baur

Pinot Gris Organic

De Pinot Gris druif wordt nog wel eens de Sultan genoemd, mede door zijn oriëntaals karakter van smaak. Fruit van lychées vindt je in de wijn. Ze groeien echt niet in de Elzas, maar je proeft ze wel, een beetje gekonfijte abrikoos en meer van dit soort geuren en smaken. Altijd een zachte wijn en mits goed gemaakt, ook nog een wijn met veel kracht. De ideale begeleider van gekruide gerechten, een rijsttafel of een falaffel van de markt…heerlijk hoor !

 

Elzas Wijn

Riesling Organic

De Riesling druif wordt in de wijnwereld ook wel “De Keizer” genoemd…dat natuurlijk omdat het een sterke druif is die overal- en vooral in het noorden tot mooie en spannende resultaten komt. Van nature heeft deze druif een hoog zuurgehalte, wat hem niet voor iedereen geschikt maakt. Maar indien De Keizer goed behandeld wordt dan verwend hij ook zijn onderdanen.

De Riesling voelt zich het meeste thuis op ondergrond van leisteen ( Shistes ) daar waar Arnaud hem heeft geplant. De wijn krijgt dan na enige jaren wat rijpe smaken en de befaamde “Gout de Petrol”.

 

Gewurztraminer Organic

De exotische wijndruif van de Elzas is zonder twijfel de Gewûrztraminer. Een druif met een uitzonderlijk karakter vanwege de enorme hoeveelheden aan smaken die hij met zich mee kan dragen. Baur is een specialist, hij heeft de stokken op de juiste ondergrond staan en maakt in alle opzichten een uitzonderlijke Gewûrztraminer.

Collega Duiker bevestigde dat toen hij de Grand Cru Pfersigsberg van de familie in zijn kelkje kreeg. Aroma’s en geuren van bloesem, viooltjes, mango en ga zo maar door. Koop een stuk Munster kaas uit deze wijnstreek, snij een homp af en gooi je glas vol….

 

Pinot Noir Organic

De befaamde Bourgognedruif Pinot Noir heeft in de Elzas maar een heel klein aandeel. Een beetje daarvan wordt door Arnaud Baur gemaakt. Een Pinot gemaakt op het fruit dat de druif van origine veel bezit. Dan heel koel vergist om de aangename frisheid te behouden.

Iets gekoeld drinken doet hem goed.

 

Elzas wijnen

Gewurztraminer Grand Cru "Pfersichsberg" Organic

Eén van de mooiste Gewurztraminer wijnen die ik ooit in mijn leven proefde is deze Grand Cru Pfersigsberg. Wat een geweldig ervaring toen wij van Armand Baur, de vader van Arnaud, een ongekende jaartalproeverij kregen van deze topwijnen.

Smaakexplosies van onbeschrijflijk geweld. Eindigend met een 1977 Pfersichsberg. Onvergetelijke wijn, ik ben blij dat ik het nog heb !

 

Gewurztraminer "Vendange Tardive"

De druiven worden in Tri’s geplukt dat wil zeggen, drie keer plukken per dag en alleen de beste druiven van de struik halen. Optimale rijpheid en zeer late oogst, soms wel midden tot eind november, zorgen hier voor een zware en geurige dessertwijn. De wijn wordt vergist in roestvrij stalen tanks en te ruste gelegd op grote houten fusten, die niet teveel smaak mogen afgeven.

Een extreem volle en rijpe wijn met veel geur en smaak van de Gewurztraminer. Zeer goed geschikt bij pittige kazen en  patisserie. Dit moet je minimaal één keer in je leven gedronken hebben !

 

Le Histoire de Domaine Charles Baur

Elzaswijnen uit Eguisheim kopen wij bij Domaine Charles Baur. Domaine Charles Baur is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, nat als zovele kleine wijndomeinen in de Elzas. Arnaud Baur is de derde generatie die het wijngoed van ongeveer 15 hectare leidt. Arnaud heeft de wijnbouw vakschool doorlopen en is dus hoog opgeleid. Hij is een voorvechter van organische wijnen en dus heeft hij sinds zeven jaar alle certificaten van de biologische wijnbouw in bezit voor zijn wijnen.

Het wijnbedrijf ligt in het hart van de Elzas, in het dorpje Eguisheim. Vader Armand is nog steeds verantwoordelijk voor de productie van de Cremant d’Alsace, en dezev wordt over het algemeen beschouwd als één van de beste mousserende Elzaswijnen uit Eguisheim. Arnaud Baur zorgt als een vader voor zijn druivenstokken in de wijngaard, want hij plant zijn druivensoorten op de daarvoor best geschikte heuvelhellingen, met daarbij de juiste bodemsamenstelling per druivensoort. Elzaswijnen uit Eguisheim zijn juist door de ligging van het gebied en de wijngaarden zo bijzonder. De bescherming van de Vogezen in het westen van de streek zorgen voor een natuurlijke barrière voor de Elzas wijnen uit Eguisheim

Grand Cru's - Elzaswijnen op hun best

Elzaswijnen uit Eguisheim herbergen Grand Cru wijngaarden. Er in de gehele Elzas streek 51 berghellingen die de status Grand Cru mogen dragen. Dit heeft te maken met de ligging van de wijngaarden, de ondergrond, de beplantingsdichtheid en de opbrengst van deze speciale wijngaarden. Elzaswijnen worden vrijwel allemaal gemaakt van één druivensoort en dat maakt het makkelijk om de Elzaswijnen snel te herkennen, ook in Eguisheim.