Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Dit is de landkaart van het wijngebied de Elzas

De Elzas, wijn uit Oost Frankrijk

Elzas, Het wijngebied in Oost Frankrijk heeft veel invloeden gehad van de oorlogen in de vorige eeuw. Het is onderdeel geweest van Duitsland en van Frankrijk. Dit komt de stabiliteit van het gebied niet ten goede en de wijnindustrie is dan ook lange tijd niet florerend geweest. Echter na de Tweede Wereldoorlog komt er rust in het gebied. De Franse overheid stimuleert de wijnboeren om zelfstandig te gaan werken en zij bieden dan ook mooie subsidies aan wijnboeren om op te starten na de oorlog en zo ontstaat er een succesvol wijngebied.

Als wijngebied in Oost Frankrijk ligt de Elzas ideaal. Verscholen achter de Vogezen wordt het gebied beschermd door dit gebergte waardoor de westenwinden en de daarbij horende weersomstandigheden minder invloed hebben op de wijnbouw. De meeste wijnhellingen liggen gericht op het Oosten en Zuiden, wat een uitstekende positie is om zoveel mogelijk zon op te vangen.

Elzas, de wijnen

De Alsacewijnen uit Oost Frankrijk zijn overwegend wit van kleur en er wordt een klein beetje rood gemaakt van de Pinot Noir druif.  Het gebied is overzichtelijk, want de wijnen worden genoemd naar de druiven waarvan ze gemaakt worden. Een paar kleine uitzonderingen zoals de Edelzwicker daargelaten, maar dat mag geen naam hebben.

Het beste wijngebied,

Het beste wijngebied voor Elzaswijnen in Oost Frankrijk, bevindt zich rondom de stad Colmar. Beroemde dorpjes zijn Eguisheim, Riquewihr en Ribeauvillé. De Elzas in Oost Frankrijk is ook de streek waar men eten tot een kunst heeft verheven. Flammenkuche, Choucroutes en Eenden(ganzen) lever staan veel op de kaart en de plaatselijke Munster kaas eet men graag met een glas Gewurztraminer.  Eau de Vie, Escargots, gevogelte en nog veel meer vallen binnen de gastronomie van het gebied.

 

 

Een kleurrijke foto van de vakwerkhuizen in het centrum van Eguishein in de Elzas
Elzaswijnen uit Eguisheim - Uithangbord
Dorpsfoto Eguisheim

Onze producent in de Elzas:

Eguisheim – Domaine Charles Baur

Domaine Charles Baur is gevestigd in de hoofdstraat van Eguisheim. Het domein wordt tegenwoordig geleid door Arnaud Baur, de derde generatie in opvolging van het domein. Grootvader Charles Baur is de grondlegger van het wijngoed, wat heden ten dage bestaat uit ongeveer 15 hectare wijnbouwgrond.
Arnaud is een hoog opgeleide wijnmaker. Hij studeerde aan de hogere wijnbouwschool en is een groot voorstander van een geonde wijngaard. Alle wijnen zijn dan ook “organic” gecertificeerd en Arnaud gebruikt geen enkel bestrijdingsmiddel in zijn wijngaard.