De Viognier druif

Arend Jan de Wijnman

Eindejaar.....

Wijn schenken.....of niet?

Ieder jaar weer die keuzestress……niet bij jullie, als keuzemakers en afnemers, maar bij de wijnhandelaren, groothandels en vinologische sommeliers.  Wat wordt dit jaar de hype in het wijn-weggeef-bedank-systeem? Prosecco’tje in houten kist, Sjardonneetje met schroefdop, of wellicht toch dat Beaujolaistje primeur wat nog in de aanbieding is vanuit een overtollige bestelling?

Natuurlijk blijven de ‘klassiekers’ in trek…. Een Grand Cru uit de Bordeaux. Een mooie rijpe Pinot Noir uit de Bourgogne. Of een fijne Valpolicella uit Italië. Echter, waar komen dit soort wijnen uiteindelijk terecht?  De Wijnman ging op onderzoek en stelde deze vraag aan een aantal ondernemers en genieters. Zij, die rond de feestdagen wel degelijk aandacht besteedden aan een goed gekozen wijn of Champagne, als persoonlijk cadeau voor hun geliefden en relaties.

Vintage port van Quinta do Vesuvio in luxe verpakking
Flessen Châteauneuf du Pape van domaine Durieu
Pinot Rosé in luxe geschenkverpakking van Weingut Barth

Enige ervaringen

– Houten kistjes met wijn …. komen op de grote stapel terecht en worden binnen het bedrijf ‘verloot’ of weg gegeven aan de medewerkers. Prima plan natuurlijk, maar zorg dan wel voor productbegeleiding of laat de leverancier dat doen.

– De gegeven houten kist met wijn stond vier maanden later nog steeds op dezelfde plek in het kantoor……naast de centrale verwarming. De ontvanger dezes was reeds vertrokken naar een ander werkgebied.

– Een goede relatie van mij, verzond een magnum Vacqueyras, die een jaar later, in dezelfde kist werd teruggezonden als zijnde een relatiegeschenk, “welk met zorg en aandacht bij de specialist werd aangekocht”.

– Een wijngeschenk met “oude jaargangen”, was zo oud dat de kurken waren gaan lekken en de wijn dwars door de verpakking heen kwam. Hoe ouder hoe beter, dat vond de stomerij ook……

Gever en ontvanger

Als gever en ontvanger dien je een goede relatie te hebben. Je moet als gever natuurlijk weten of alcohol in de vorm van wijn welkom is. Als je dat niet weet, moet je nog eens overdenken in hoeverre de relatie goed is. Neem  gewoon even de tijd om het te vragen aan je relatie, dat zal je niet misstaan.

Laat je goed voorlichten over het wijngeschenk. Ga naar een specialist die, bij voorkeur, een hechte band heeft met de importeur of, nog beter, zèlf de importeur is van de te geven wijnen. Het is de Nederlander namelijk niet vreemd om het gegeven paard wèl in de mond te kijken en op internet er alles over op te zoeken, met name de vraag “Wat kost dat? ” houdt de gemoederen bezig.

Denk goed na over je verpakking, is een houten kist noodzakelijk? Wil je breukvrije dozen of materialen hebben. Hoe wil je de zaken verzonden hebben of breng je, als gever, de geschenken zelf aan huis (een echte aanrader). Met andere woorden, als je iets voor je relaties doet, doe het dan goed…….OF DOE HET ANDERS NIET!

Conclusie

Als je  besluit om iets te gaan uitzoeken neem dan de tijd en bezoek een specialist. Dat doe je ook als je een andere auto gaat kopen, een overhemd, een nieuwe jurk, of een elektrische fiets! Daarbij is het uitzoeken van een wijn of Champagne, bij Arend Jan de Wijnman, een waar feest. Zie jezelf zitten bij die wijn-guru, er gaat een fles open, er wordt gesnuffeld, gedraaid, gezwenkt, nog eens gedraaid en geproefd en dan is nummer twee aan de beurt…. enzovoort. Alleen al om deze reden, kun je relatiegeschenken overwegen.

Uiteindelijk is het leven veel te kort om slechte wijn te drinken……dus, alsjeblieft, geef dan ook geen slechte wijn!

eiken wijnvaten in een wijnkelder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.