Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Eindejaar…wijn schenken..Of niet?

Wijn schenken…..of niet

2020 is een bijzonder jaar te noemen. De Horeca heeft haar deuren moeten sluiten en dat is geen feestje zo vlak voor de feestdagen. Daar waar we in het voorjaar en zomer nog gebruik konden maken van het mooie weer en de zonnige terrassen zijn we nu aangewezen op ons eigen fornuis en oven in de huiselijke sfeer. De restaurants pakken de uitdaging op en zijn weer gestart met “Menu Experience at Home”, “Dinner at your Door” en “Chef at your Table”.  Toch hopen we met z’n allen dat de situatie snel weer keert en dat we met en rond de feestdagen weer eens aan tafel kunnen in een restaurant met een fijne wijnkaart!

Wat te denken van alle zakelijke feestjes, recepties en bijeenkomsten voor het eindejaar? Dat gaat ook een uitdaging worden. Juist nu in deze tijd zou je toch eens extra aandacht willen schenken aan je geliefden, vrienden en fijne relaties? Een reden te meer om eens goed na te denken en de juiste beslissing te nemen…….. schenken we Wijn…….of niet?

Wij leggen die keuzestress niet bij jullie, maar geven op voorhand al wat mogelijkheden. Dit jaar geen Prosecco’tje in houten kist, Sjardonneetje met schroefdop, of wellicht dat Beaujolais-tje primeur wat nog in de aanbieding is vanuit een overtollige bestelling?  Ga dit jaar voor maatwerk, een cadeau waarover nagedacht is, waarbij we uiteraard het hele traject van verpakken en verzenden uit handen nemen.

Natuurlijk blijven de ‘klassiekers’ in trek…. Een Grand Cru uit de Bordeaux. Een rijpe Pinot Noir uit de Bourgogne of een mooie magnum uit de Champagne. Echter, waar komen dit soort wijnen uiteindelijk terecht?  De Wijnman ging op onderzoek en stelde deze vraag aan een aantal ondernemers en genieters. Zij, die rond de feestdagen wel degelijk aandacht besteedden aan een goed gekozen wijn of Champagne als persoonlijk cadeau voor hun geliefden en relaties.

    Clairette de Die van domaine de Magord      Flessen Pouilly Fumé Triptyque      Pinot Rosé in luxe geschenkverpakking van Weingut Barth

 

Enige ervaringen

– Houten kistjes met wijn …. komen op de grote stapel terecht en worden binnen het bedrijf ‘verloot’ of weg gegeven aan de medewerkers. Prima plan natuurlijk, maar zorg dan wel voor productbegeleiding of laat de leverancier dat doen.

– De gegeven houten kist met wijn stond vier maanden later nog steeds op dezelfde plek in het kantoor……naast de centrale verwarming. De ontvanger dezes was reeds vertrokken naar een ander werkgebied.

– Een goede relatie van mij, verzond een magnum Vacqueyras, die een jaar later, in dezelfde kist werd teruggezonden als zijnde een relatiegeschenk, “welk met zorg en aandacht bij de specialist werd aangekocht”.

– Een wijngeschenk met “oude jaargangen”, was zo oud dat de kurken waren gaan lekken en de wijn dwars door de verpakking heen kwam. Hoe ouder hoe beter, dat vond de stomerij ook……

Gever en ontvanger

Als gever en ontvanger dien je een goede relatie te hebben. Je moet als gever natuurlijk weten of alcohol in de vorm van wijn welkom is. Als je dat niet weet, moet je nog eens overdenken in hoeverre de relatie goed is. Neem  gewoon even de tijd om het te vragen aan je relatie, dat zal je niet misstaan.

Laat je goed voorlichten over het wijngeschenk. Ga naar een specialist die, bij voorkeur, een hechte band heeft met de importeur of, nog beter, zèlf de importeur is van de te geven wijnen. Het is de Nederlander namelijk niet vreemd om het gegeven paard wèl in de mond te kijken en op internet alles op te zoeken. Met name de vraag “Wat kost dat? ” houdt de gemoederen bezig.

Denk goed na over je verpakking, is een houten kist noodzakelijk? Wil je breukvrije dozen of materialen hebben. Hoe wil je de zaken verzonden hebben of breng je, als gever, de geschenken zelf aan huis (een echte aanrader). Met andere woorden, als je iets voor je relaties doet, doe het dan goed…….OF DOE HET ANDERS NIET!

Conclusie

Als je  besluit om iets te gaan uitzoeken neem dan de tijd en bezoek een specialist. Dat doe je ook als je een andere auto gaat kopen, een overhemd, een nieuwe jurk, of een elektrische fiets! Daarbij is het uitzoeken van een wijn of Champagne, bij Arend Jan de Wijnman, een waar feest. Zie je jezelf al zitten bij die wijn-guru?  Er gaat een fles open, er wordt gesnuffeld, gedraaid, gezwenkt, nog eens gedraaid en geproefd en dan is nummer twee aan de beurt…. enzovoort. Alleen al om deze reden, kun je relatiegeschenken overwegen.

Uiteindelijk is het leven veel te kort om slechte wijn te drinken……dus, alsjeblieft, geef dan ook geen slechte wijn!

                 Bourgogne - het kasteel Clos de Vougeot

vlogs

Arend Jan de Wijnman

Met passie en humor deelt de Wijnman wijnavonturen op zijn eigen Youtube kanaal.

Geen wijnvideo meer missen?
Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal. 

WineSourcing

Geen teleurstelling meer in je glas?

Maak dan kennis met de wijnen van Arend Jan de Wijnman
Arend Jan de Wijnman showt de nieuwe oogst flessen

 De Wijnman werkt nauw samen met een aantal ‘Vignerons Independants’. Stuk voor stuk gevonden door de fijne neus van Arend Jan de Wijnman. De meeste van deze Vignerons zijn in de loop van de ruim veertig jaar, dat hij actief met wijn bezig is, vrienden geworden, die hun wijngeheimen prijs geven aan Arend Jan de Wijnman.

Samen met Arend Jan de Wijnman wijn inkopen in Frankrijk?
Dat kan. Wordt lid van Winesourcing, het inkoopplatform voor gezamenlijke inkoop.

Radio

Iedere vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 …….:GOOISCHE BUSINESS
Het radioprogramma om je week lekker af te sluiten en je weekeinde te beginnen.
Yvon, Lars, Roel, Almar en De Wijnman brengen je nieuwtjes over Gooische Business, Lifestyle, Start Ups en ondernemerschap!  Heb jij ook een goed verhaal…. Neem contact op met De Wijnman :info@arendjandewijnman.nl
Luister live mee op : 92.00 FM en volg ons op de Social Media

kennisbank

Alles wat je altijd al wilde weten over Franse wijn, maar nooit durfde te vragen