Domaine Charles Baur

Wijndomein Domaine Charles Baur is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, zoals zovele kleine wijndomeinen in de Elzas. Arnaud Baur is de derde generatie die het wijngoed van ongeveer 15 hectare leidt en beheert. Arnaud heeft de wijnbouw vakschool doorlopen en is hoog opgeleid. Hij is een voorvechter van organische wijnen en heeft sinds zeven jaar alle certificaten van de biologische wijnbouw in bezit voor zijn wijnen.

Het wijnbedrijf ligt in het hart van de Elzas, in het dorpje Eguisheim. Vader Armand is nog steeds verantwoordelijk voor de productie van de Cremant d’Alsace, algemeen beschouwd als één van de beste mousserende wijnen uit de streek. Arnaud Baur zorgt als een vader voor zijn druivenstokken in de wijngaard. De druivensoorten worden geplant op de daarvoor geschikte heuvelhellingen, met daarbij de juiste bodemsamenstelling per druivensoort.

Grand Cru's

Domaine Charles Baur bezit een viertal Grand Cru’s in de omgeving.

Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir zijn de belangrijkste druivensoorten in het wijngebied van de Elzas.

De wijnen van domaine Charles Baur

fles Pinot Blanc van Domaine Charles Baur

Pinot Blanc Organic

Als je Pinot Blanc maar goed is, zeggen we vaak in de wijnwereld. Dan zit het met de rest ook wel goed. En zo is het, want wie zijn Pinot Blanc wijnen maakt met zoveel passie en geduld als Arnaud Baur, die maakt kwaliteitswijnen. Een verrassend frisse Pinot Blanc met veel mineralen in het karakter. Geen flauwe restsuikers zoals zo vaak in de wijnfabriek nabij… maar een heerlijke dorstlesser met veel smaak…Bravo

€ 10,45/fles – 62,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Fles Pinot Gris van Domaine Charles Baur

Pinot Gris Organic

De Pinot Gris druif wordt nog wel eens de Sultan genoemd, mede door zijn oriëntaals karakter van smaak. Fruit van lychées vindt je in de wijn. Ze groeien echt niet in de Elzas, maar je proeft ze wel, een beetje gekonfijte abrikoos en meer van dit soort geuren en smaken. Altijd een zachte wijn en mits goed gemaakt, ook nog een wijn met veel kracht. De ideale begeleider van gekruide gerechten, een rijsttafel of een falaffel van de markt…heerlijk hoor !

€ 12,95/fles – € 77,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Gewurztraminer Organic

De exotische wijndruif van de Elzas is zonder twijfel de Gewûrztraminer. Een druif met een uitzonderlijk karakter vanwege de enorme hoeveelheden aan smaken die hij met zich mee kan dragen. Baur is een specialist, hij heeft de stokken op de juiste ondergrond staan en maakt in alle opzichten een uitzonderlijke Gewûrztraminer.

Collega Duiker bevestigde dat toen hij de Grand Cru Pfersigsberg van de familie in zijn kelkje kreeg. Aroma’s en geuren van bloesem, viooltjes, mango en ga zo maar door. Koop een stuk Munster kaas uit deze wijnstreek, snij een homp af en gooi je glas vol….

€ 14,95/fles – € 89,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Pinot Noir Organic

De befaamde Bourgnedruif Pinot Noir heeft in de Elzas maar een heel klein aandeel. Een beetje daarvan wordt door Arnaud Baur gemaakt. Een Pinot gemaakt op het fruit dat de druif van origine veel bezit. Dan heel koel vergist om de aangename frisheid te behouden.

Iets gekoeld drinken doet hem goed.

€ 15,95/fles – € 95,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

 

Riesling Grand Cru "Brandt" Organic

Een beroemde wijn in de Elzas is de Grand Cru Brandt. De combinatie van “schistes”, kalk en kiezel in de bodem, geeft hier een grote Riesling. Een beetje ouder zoals de 2012 jaargang geeft je alle dimensies die bij een Grand Cru Riesling voorkomen.

De Petrol smaak en geur zijn onmiskenbaar en de frisheid van de wijn geeft daar een prachtig contrast aan. Zet de zuurkool vast op, Eisbein en weder dienende en serveer deze wijn vooral niet te koud!

€ 24,45/fles – € 146,70/6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

 

Flessen Grand Cru Pfersigberg Gewurztraminer 2016 van domaine Charles Baur

Gewurztraminer Grand Cru "Pfersigsberg" Organic

Eén van de mooiste Gewurztraminer wijnen die ik ooit in mijn leven proefde is deze Grand Cru Pfersigsberg. Wat een geweldig ervaring toen wij van Armand Baur, de vader van Arnaud, een ongekende jaartalproeverij kregen van deze topwijnen.

Smaakexplosies van onbeschrijflijk geweld. Eindigend met een 1977 Pfersichsberg. Onvergetelijke wijn, ik ben blij dat ik het nog heb !

 € 24,45/fles – € 146,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*:06 516 11 752

fles Gewurztraminer "Vendange Tardive" van Domaine Charles Baur

Gewurztraminer "Vendange Tardive"

De druiven worden in Tri’s geplukt dat wil zeggen, drie keer plukken per dag en alleen de beste druiven van de struik halen. Optimale rijpheid en zeer late oogst, soms wel midden tot eind november, zorgen hier voor een zware en geurige dessertwijn. De wijn wordt vergist in roestvrij stalen tanks en te ruste gelegd op grote houten fusten, die niet teveel smaak mogen afgeven.

Een extreem volle en rijpe wijn met veel geur en smaak van de Gewurztraminer. Zeer goed geschikt bij pittige kazen en  patisserie. Dit moet je minimaal één keer in je leven gedronken hebben !

€ 39,50/fles – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752