Domaine Charles Baur - Eguisheim

Domaine Charles Baur is ontstaan na de tweede wereldoorlog, zoals zovele kleine wijndomeinen in de Elzas. Arnaud Baur is de derde generatie die het domein van ongeveer 15 hectare leidt en beheert. Arnaud heeft de wijnbouwschool doorlopen en is hoog opgeleid. Hij is een voorvechter van organic wines en heeft sinds zeven jaar alle certificaten van de organische wijnbouw in bezit voor al zijn wijnen. Het bedrijf ligt in het hart van de Elzas, in het dorpje Eguisheim, één van de parels van de streek. Vader Armand tekent nog steeds voor de productie van de Cremant d'Alsace, algemeen beschouwd als één der besten in de streek. Arnaud laat geen enkel toeval over en zorgt als ware het zijn kinderen voor zijn planten in de wijngaard. De druivensoorten worden geplant op de daarvoor geschikte heuvelhellingen, met daarbij de juiste bodemsamenstelling per druivensoort. Domaine Charles Baur bezit ook nog een viertal Grand Cru's in de omgeving.


De Wijnen


Twee flessen Elzas wijn

Pinot Blanc Organic

 

"Als je Pinot maar goed is", zeggen we vaak in de wijnwereld, dan zit het met de rest ook wel snor. En zo is het, want wie zijn Pinot Blanc met zoveel passie en geduld maat als Arnaud Baur, die maakt een heel assortiment van topwijnen. Een krakend verse Pinot Blanc met veel mineraaltjes en stenigheid in het karakter. Geen flauwe restzoetjes zoals zo vaak in de Coôperatieve wijnfabriek nabij... maar een heerlijke dorstlesser met veel smaak...Bravo

 

€ 10,45/fles - 62,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Elzas Pinot Gris

Pinot Gris Organic

 

De Pinot Gris wordt nog wel eens de Sultan genoemd, mede door zijn oriêntaals karakter van smaak. Veel fruit van lychées, ze groeien echt niet in de Elzas, maar je proeft ze wel, een beetje geconfijte abrikozen en meer van dit soort geuren en smaken. Altijd een zachte wijn en mits goed gemaakt, ook nog een wijn met veel kracht. De ideale begeleider van gekruide gerechten, een rijsttafel of een fallaffeltje van de markt...heerlijk hoor !

 

€ 12,95/fles - € 77,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Elzas Rielsing

Riesling Organic

 

De Riesling is de keizer onder de druiven en wordt in noordelijke gebieden altijd met succes verbouwd. Hier staat hij op prachtige hellingen met uitzicht op de Ballon d'Alsace en geeft de Elzasser bewoners stevige en frisse wijnen. Altijd hoog in het zuur, want deze druifjes zijn klein en hebben een dikke schil. Als de Riesling dan wat ouder wordt..en dat doet hij graag...dan komt er een "Gôut de Petrol" in de wijn, helemaal bij de grote Grand Cru wijnen. Ouder worden is een eigenschap die goed bij de Riesling past....wel even oppassen wie deze druifjes verwerkt, want schuilt nog wel eens een adder onder het Elzasser gras.

 

€ 13,45/fles - 80,70/6flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Elzas Gewurztraminer

 Gewurztraminer Organic

 

De exoot van de wijngaard is zonder twijfel de Gewûrztraminer. Een druif met een uitzonderlijk karakter vanwege de enorme hoeveelheden aan smaken die hij met zich mee kan dragen. Baur is een specialist, hij heeft de stokjes op de juiste ondergrond staan en maakt in alle opzichten een uitzonderlijke Gewûrz. Collega Duiker bevestigde dat ooit wel eens toen hij de Grand Cru Pfersichsberg van de familie in zijn kelkje kreeg. Aroma, geuren van bloesem, viooltjes, mango en ga zo maar door. Koop een stuk Munster uit de buurt, snij een homp af en gooi je glas vol....

 

€ 14,95/fles - € 89,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Elzas Pinot Noir

Pinot Noir Organic

 

De befaamde Bourgnedruif Pinot Noir heeft in de Elzas maar een heel klein aandeel. Een beetje daarvan wordt door Arnaud Baur gemaakt. Een Pinot gemaakt op het fruit dat de druif van origine veel bezit. Dan heel koel vergist om de aangename frisheid te behouden.

Iets gekoeld drinken doet hem goed.

 

€ 15,95/fles - € 95,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn: 0651611752


Drie flessen Elzas Riesling Grand Cru in Kist

Riesling Grand Cru "Brandt" Organic

 

Een beroemde Grand Cru in de Elzas is "Brandt". de combinatie van "shistes", kalk en kiezel geeft hier een echte "grote" Riesling. Een beetje ouder zoals de 2012 jaargang geeft je alle dimensies die bij een Grand Cru Riesling voorkomen. De "Petrol" smaak en geur zijn onmiskenbaar en de frisheid van de wijn geeft daar een prachtig contrast aan. Zet de zuurkool vast op, Eisbein en weder dienende en serveer deze wijn vooral niet te koud !

 

€ 24,45/fles - € 146,70/6flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Gewurztraminer Grand Cru

 

 

 Gewurztraminer Grand Cru Pfersichsberg Organic

 

Eén van de meest uitgesproken Gewûrztraminers die ik ooit in mijn leven proefde was wel deze Grand Cru Pfersichsberg. Wat een geweldig ervaring toen wij van Armand Baur, vader van.... een ongehoorde jaartal proeverij kregen van dit spul. Smaakexplosies van ongekend geweld, eindigend met een 1977 Pfersichsberg, onvergetelijke wijn, ik ben blij dat ik het nog heb !

 

€ 24,45/fles - € 146,70/6 flessen - Bel De Wijnlijn: 0651611752


Een fles Gewurztraminer Vendange Tardive

Gewurztraminer Vendange Tardive

 

De druiven worden in Tri geplukt dwz, drie keer per dag alleen de beste druiven van de struik. Optimale rijpheid en zeer late oogst soms wel midden tot eind november zorgen hier voor een zware en geurige dessertwijn. De wijn wordt vergist in RVS en te ruste gelegd op grote houten voeders. Een extreem volle en rijpe wijn met veel geur en smaak van de Gwurztraminer. Zeer goed geschikt bij pittige kazen en  patisserie. Dit moet je minimaal één keer in je leven gedronken hebben !

 

€ 39,50/fles - Bel De Wijnlijn: 0651611752