De Loirestreek

Een zeer complex Wijngebied in Frankrijk



Begin je wijnreis niet hier......
Als je begint om je wijnkennis op niveau te brengen… begin dan vooral níét in de Loirestreek. Ja, dat klinkt misschien tegenstrijdig, zeker als je gehoord hebt dat hier wereldberoemde wijnen vandaan komen. Maar geloof me, ik zeg het vaak genoeg: de Loire is wellicht de meest complexe wijnstreek ter wereld. En dat is precies waarom je die misschien niet als eerste zou moeten aanpakken.
Waarom Complex ?
De Loire is geen eenvoudige wijnregio. Deze 1100 kilometer lange rivier slingert zich een weg door het hart van Frankrijk en laat daarbij een spoor van uiteenlopende bodemtypes en microklimaten achter. Sedimenten, afzettingen, eeuwenlange geologische activiteit – allemaal factoren die invloed hebben gehad op de druiven én de wijnstijl.
Daar komt nog bij: de Loire is de bakermat van veel druivenrassen die inmiddels wereldwijd zijn aangeplant. Denk aan Cabernet Franc, Chenin Blanc, en Sauvignon Blanc. Maar in tegenstelling tot wijnstreken waar je per regio één duidelijke stijl of druif vindt, krijg je hier een mozaïek van stijlen, smaken en terroirs voorgeschoteld. Geen enkel gebied is hetzelfde, en dat maakt het lastig navigeren voor de beginnende wijnliefhebber.
Bekend, maar lang niet alles
Natuurlijk, we kennen allemaal de namen Sancerre en Pouilly-Fumé – iconisch voor hun minerale Sauvignon Blancs. Maar daarachter schuilt een wereld aan verborgen parels. Wat dacht je van:
Bonnezaux: een verfijnde dessertwijn, rijk en gelaagd, vaak gemaakt van laat geoogste Chenin Blanc.
Savennières: misschien wel de meest serieuze droge witte wijn uit de Loire. Beendroog, complex, en met een ongeëvenaard bewaarpotentieel.
Coteaux d’Ancenis: fris, speels, en verrassend veelzijdig – vaak met Melon de Bourgogne of Gamay.
Jasnières: een piepklein gebied met krachtige witte wijnen van Chenin Blanc die jong al heerlijk zijn, maar ook prachtig rijpen.
En dit is nog maar het begin. Denk aan Menetou-Salon, Quarts de Chaume, Saumur-Champigny, Reuilly… allemaal unieke terroirs met een eigen signatuur.
De Loire: Voor de Gevorderde Wijndrinker
De diversiteit van de Loire maakt het een droom voor de avontuurlijke wijnliefhebber – maar een mijnenveld voor de beginner. Het is een streek waar kennis loont. Zodra je weet hoe je moet kijken, proeven en combineren, gaan de wijnen hier echt voor je leven.
Wil je écht je wijnkennis verdiepen? Sla de Loire dan niet over, maar bewaar haar voor het moment dat je klaar bent om in de diepte te duiken. Begin liever met een overzichtelijker gebied zoals de Elzas, de Rioja of zelfs Bourgogne (voor wie de portemonnee dat toelaat).
Conclusie: Eerst de Basis, Dan de Loire
Als je net begint aan je wijnreis, neem dan de tijd om de fundamenten te leggen. Maar vergeet de Loire vooral niet – het is misschien wel de mooiste beloning aan het einde van je ontdekkingstocht.
De wijnen
De wijnen uit de Loiretstreek lopen uiteen van beendroog zoals de Muscadet aan de kust tot zeer zoet aan de rivier de Layon en in Vouvray. Stevig rood komt van de Cabernet Franc uit Bourgueil en Chinon, terwijl de Touraine soepele en fruitige Gamay wijnen geeft die het aan iedere tafel plezierig maken. De tijd van futloze rosé d´Anjou is allang voorbij. Tegenwoordig worden druivensoorten als de Pineau d’Aunis ter hand genomen voor karaktervolle rosé’s en komen er weldadige mousserende wijnen uit de omgeving van Saumur zoals bij Ines Raccault de Vrouwelijke Wijnmaakster van Domaine des Bleuces.
Eigenlijk heeft deze wijnstreek alles te bieden wat je maar kunt bedenken als het om wijn gaat. Dat maakt het voor de eenvoudige winconsument niet altijd makkelijk maar wel leuk en interessant, bovendien is het nog geen 7 uurtjes sturen om hje daarna onder te leten dompelen in de Magie van de Loirewijnen.