Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

De fijnste wijnen komen niet in de winkel

De fijnste wijnen

De fijnste wijnen komen vaak niet naar ons land. Hoezo niet? …. ik hoor het  jullie al denken…. 
Graag wil ik deze boude uitspraak duidelijk maken. Wijn produceren is, inprincipe, dezelfde activiteit als wat een boerenbedrijf doet in ons land. Ieder jaar moet er productie worden gedraaid om in levensonderhoud te voorzien. De kosten van arbeid en productie te betalen. Én aan de vraag voldoen.

Net als de boerenbedrijven zijn deze agrariërs van de smaak ook afhankelijk van klimaat en weersomstandigheden en dus zal een wijnbedrijf altijd produceren met zo weinig mogelijk risico. Dat betekent dat experimenteren, of risico’s nemen lang niet door iedere wijnmaker wordt gedaan.

Neem de grotere wijnbedrijven die geheel zijn ingesteld op productie…… daar wordt je nooit verrast met een nieuwe cuvée, een onaangepaste blend, een ongefilterde wijn of een “garagewijn”, zo’n pareltje die de wijnboer alleen maar opentrekt als je bij hem op bezoek bent en hij zijn privédomein voor je opent.

Witte druif banner

Bevlogen wijngekken

Die heb je nodig!!

Dat is dus nu nèt de kunst van die enkele bevlogen wijngekken, die altijd op reis zijn om wijnmakers in hun eigen habitat op te zoeken en de parels in hun wijnkelders op te sporen. Zo weet ik dat een Franse wijnofiel in de buurt van Parijs dit tot zijn levenswerk heeft gemaakt. Hij heeft evenals bij Winesourcing een eigen Wijn Inkoop Platform opgezet, waarin liefhebbers van kwaliteitswijnen zijn verzameld om, met hem gezamenlijk, de leukste origineelste en meest smakelijke wijnen bij de producenten in te kopen..

Het geheim van onze wijngaard

Een voorbeeld van zo’n wijn wil ik jullie niet onthouden. Arnaud Baur, onze vriend en wijnmaker uit Eguisheim in de Elzas, maakt sinds een aantal jaren een Chardonnay, “Le Secret de notre vignoble”. Het geheim van onze wijngaard, een 100% Chardonnay, wat in de Elzas niet is toegestaan. Chardonnay mag hooguit aangeplant worden ter verrijking van de Crémant d’Alsace, maar wordt niet toegelaten als wijn in de AC Alsace Controllé. 

Arnaud heeft een perceel met top Chardonnay en maakt hiervan een IGP, voorheen de Vin de Pays. Hij verbasterde de naam Chardonnay tot “Chard” en zet het jaartal in Romeinse cijfers op het etiket. Daarmee omzeilt hij op legale manier de wijnwetgeving en maakt hij iets waar hij, en ook ik, zeer gelukkig van wordt. Ook deze wijn is, net als al zijn wijnen, van hoog niveau. De productie van deze “Chard” is dan ook slechts 1500 – 2000 flessen per jaar, uitsluitend voor de liefhebber! Nooit in de winkel!

Asperges
Alain Cailbourdin neemt een wijnmonster uit een houten vat
Elzaswijnen
Arend Jan de Wijnman

Arend Jan de Wijnman

Vinoloog, wijnverteller en importeur van Franse kwaliteitswijnen.
Grote wijnen van kleine domeinen.
Het leven is immers te kort om slechte wijn te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *