Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine Claude Chevalier

Bourgogne

 

Ladoix Blanc is 100% Chardonnay. Na de handmatige pluk worden de druiven licht geperst, waarna een gekoelde inweking volgt van 24-48 uur afhankelijk van de oogst. Tijdens de vinificatie wordt er batonnage toegepast, het omslaan van de wijn/most  voor extractie. Nadien krijgt deze wijn opvoeding op 20% nieuw houten fust en voor 80 % gebruikte fusten. De wijn laat zich goed vergelijken met een rijpe Meursault.

De Wijnen van Domaine Chevalier

Bourgogne Ladoix
Bourgogne
Bourgogne

De Chardonnay wordt handmatig geplukt en geselecteerd.  Na de pluk worden de druiven “ingeweekt” voor 24- 48 uur in gekoelde tanks. De vergisting begint dan en duurt 4-12 weken. Deze Ladoix Blanc krijgt 20% nieuw fust mee als opvoeding van de wijn.De wijn blijft rijopen op het domein voor minimaal 12 maanden en wordt tijdens deze periode regelmatige omgeslagen, batonnage, om de wijn zoveel mogelijk extractie te geven.

Een rijke en verfijnde wijn is het gevolg met een lange afdronk.

Voordat de handmatig pluk van de Pinot Noir begint, wordt er gecontroleerd op rijpheid. Tijdens de oogst wordt er gebruik gemaakt van een selectietafel, “Table de Tris”, waarmee een laatste selectie plaats vindt. Door de most te koelen voor de vergisting gaat het fermentatieproces langzamer, maar dan vindt er wel een betere extractie plaats.  De 1er Cru wijnen krijgen dan houtopvoeding voor 12 – 14 maanden met een 30% nieuw houten fust.

Grote Bourgogne die al veel karakter vertoont van de Côte de Nuits, waaraan deze wijngaarden grenzen.

De Grand Cru “Le Corton” is de enige rode Grand Cru van de Côtes de Beaune streek. De ronde hevel van Corton zie je al van verre liggen en Chevalier bezit daar iets me als 1 hectare. Zeer lage rendementen van soms 25 hl. per hectare worden veroorzaakt door het wegknippen van druiven die niet de optimale staat van kwaliteit hebben om deze “Grand Seigneur” van de streek te maken. De Pinot Noir krijgt hier soms wel tot 40% nieuw eiken fust opvoeding, gewoon omdat deze wijn dat kan hebben

Verfijning en elegantie zijn de beste typeringen voor dit sap. De afdronk…….? Pffff !

Le Histoire de Domaine Claude Chevalier

De eerste generatie Chevalier

Het is Emile Dubois die in 1850 eigenlijk de grondsteen legt voor dit eigenzinnige wijndomein in het dorp  Ladoix Serigny. DochterMarcelle met haar man Emille Chevalier nemen de zaak over na de Phyloxera Crisis en doorstaan ook de eerste Wereldoorlog. Het is zoon Geaorges Chavlaier, zie foto die voor het eerst na Wereldoorlog twee van zich doet spreken. De wijnen worden geroemd en de naam van het domein als tophuis wordt in de decennia na de oorlog neergezet. Vanaf 1959 verzorg George Chevalier zijn wijnen geheel zelf. Alle botteinbegn worden aan huis gedaan en er gat geen druif meer naar de Coôperatie.

Claude Chevalier

Claude Chevalier stapt in 1975 met de laarzen in de druiven en gaat zijn vader helpen. Hij zet zich in om ook de commercie beter op de been te helpen en al snel telt het domein 11 hectares wijngrond, waar de familie mooie wijnen op produceert. In 1994 neemt Claude definitief het stokje over van zijn  vader en decennium na decennium investeert hij in kwaliteit. Hij verlaagt de rendementen door strenger te gaan snoeien, de natuurlijke wijze van werken in de wijngaard wordt op poten gezet. De naam van Chevalier is definitief gevestigd en momenteel hebben de drie dochters van Claude de zake  overgenomen.

Grand Cru

Twee Grand Cru’sworden er gemaakt bij Chevalier. De witte Corton Charlemagne en de rode Le Corton. Het zijn de vaandeldragers van dit familiedomein en worden gemaakt op de prachtige heuvel van het dorp Aloxe Corton.