Domaine de Magord

De wijn van domaine de Magord

fles Clairette de Die van Domaine de Magord

Clairette de Die

Tegen de uitlopers van de Alpen groeit de Muscat druif.  Door de hoge ligging van de wijngaarden blijft de druif klein en behoudt een dikke schil. Door de “Methode Ancestrale” toe te passen, d.i. eerste inweking en gisting op kuipen en de verdere vergisting in de fles te laten plaatsvinden ontstaat een zeer verfrissende licht zoete en mousserende wijn met een laag alcoholpercentage va 7,5 %

Jerôme heeft het vak in de familie geleerd en maakt deze zaligheid in de oude traditie proost!

€ 13,95/fles € 83,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire de Domaine de Magord

Domaine de Magord is maar een paar hectare groot. Het domein en de streek vallen onder de Rhônewijnen. Er wordt hier sinds 1912 de “Clairette de Die” gemaakt, een zacht mousserende wijn, met een natuurlijk alcoholpercentage van slechts 7,5%.  Het is een oude traditie van de bewoners van het dal om deze wijnen te maken. Jerôme Vincent is de huidige eigenaar en hij werkt op het domein ooit gesticht door zijn grootvader. De productiekelder is nog steeds in de originele staat en werkt nog uitstekend.

Het gebied in het dal van de rivier de Drôme is prachtig. De wijnmakerij wordt tegenwoordig gedomineerd door Caves Coôperatives, die overigens uitstekende wijnen leveren. Echter de zoektocht naar een volledig authentieke wijn leidde uiteindelijk naar de familie Vincent, die tijdens de proeverij ook de huisgemaakt tulband serveerden, waarmee meteen een culinaire tip werd gegeven.

Methode Ancestrale

De methode Ancestrale wordt ook wel de “Oermethode” genoemd. Het is in feite een verkorte  of eenvoudige Champagne methode te noemen. Na de pluk komen de druiven in open kuipen op het domein. Omdat men een wijn wilde maken, bottelde men de wijnen in flessen, waar spontaan een tweede vergisting begon. Hier werd niet op gerekend.  Door de koude temperaturen stopt de vergisting voortijdig en voila een licht alcoholisch drankje is geboren. Wellicht waren ze hier in de bergen hun tijd al ver vooruit ! Champagne Light ?