Châteauneuf du Pape

Domaine Durieu

De wijnen van domaine Durieu

Côtes du Rhône - Cotes du Ventoux

De broertjes Durieu smijten graag met Carignan in de wijn, hier zelfs met 50%. Dat geeft de wijn “ballen” volgens de broers en ik ben het daar mee eens. Niet van die laffe Côtes du Rhône , waarbij je de zon ziet ondergaan ofzo……maar een stevige en stoere wijn die bij een carnivoor op tafel het beste tot zijn recht komt. Verder natuurlijk Grenache en Syrah en nog wat Cinsault, nou begin daar maar eens aan !

€12,95/fles – € 77,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Châteauneuf du Pape - "Lucienne Avril"

Deze speciale cuvée is vernoemd naar grootmoeder Lucienne, die een belangrijke rol speelde in het jonge leven van de snuiters.  De wijn is echt ‘old school’ Châteauneuf du Pape en is gemaakt van 100% Grenache.

Daarbij is de wijn opgevoed op grote houten voeders, dat geef de wijn wat ruggensteun, maar laat het hout zeker niet domineren. Zeer beperkt verkrijgbaar maar wel een beetje bij ons.

€ 32,50/fles – € 195,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Châteauneuf du Pape

De “Grand Seigneur” van de zuidelijke Rhône is hier in handen van de twee broers. 80% grenache, zoals dat hoort en dan aangevuld met een beetje Syrah, een beetje Mourvèrdre, wat Cinsault en ja u leest het goed …de Counoise.

Er komt in deze Paus geen enkele houtspaander binnen, alles is gemaakt op de rijpheid van de druiven in de wijngaard van de mannen. Ooohh, wat is dit lekker, vol en sappig met de kruidigheid van de streek, het enige wat nog ontbreekt is een “Juicy Steak”

€26,50/fles – € 159,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Châteauneuf du Pape Blanc

Unieke witte wijn uit Châteauneuf. De witte versie van de klassieker is moeilijk verkrijgbaar. De gebruikte druiven zijn 80 % Rousanne, 15% Grenache Blanc en 5% Clairette. Er is slechts 0,8 hectare beplant om deze prachtige wijn te maken, hij is dus zeldzaam. De druiven worden handmatige geselecteerd en geoogst waarna een lichte en gekoelde persing volgt.

Wat je dan in het glas krijgt is een ragfijne en elegante wijn, fris en veel fruit en met het ouderen van de wijn  ontstaat een zeer complexe wijn. Die moet je ooit in je leven gedronken hebben.

€ 36,50/fles – € 219,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire de Domaine Durieu

In Châteauneuf du Pape ligt het Rhône Wijnhuis, Domaine Durieu. Dit domein werd eind vorige eeuw voortgezet door de twee broers Vincent en Francois Durieu. Het wijndomein kent een lange historie waarin het bedrijf altijd in familiehanden is geweest. De eerste activiteiten in de wijnbouw stammen al uit de zestiende eeuw. Het domein ligt in Châteauneuf du Pape zelf, dichtbij het charmante pleintje waar je op een zomerse dag zeker moet zijn.

De afgelopen generaties word de oogst meestal in zijn geheel verkocht aan de Coôperatie van het dorp, maar de twee broers brengen daar verandering in. De schouders eronder, streng snoeien en het gehele productieproces in eigen hand. De resultaten laten niet lang op zich wachten want de  Guide Hachette pikt het duo op en geeft het stel lovende kritieken. Zo ook de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker, voor wat dat allemaal waard is.

De twee broer Vincent en Francois Durieu hebben de taken aardig verdeeld. Francois is verantwoordelijk voor de commercie, hij bezoekt beurzen en gaat langs de bestaande klanten zodat zijn broer Vincent zich kan bezig houden met de activiteiten in de wijngaard en de productiekelders. Deze liggen niet in het dorp Châteauneuf du Pape zelf, want daar vindt je alleen de proefkelder en zomers een open lucht Bistro.

Châteauneuf-du-Pape Blanc

Slechts 3% van de AOC Châteauneuf du Pape wordt aangewend om witte wijn te maken. Van de meeste wijngaarden komen druiven waar rode wijn van gemaakt wordt. Witte Châteauneuf du Pape is daarmee een uitzonderlijke wijn die voor zijn grote broer niet onder doet. Weer zo’n parel uit de wijnwereld.