Châteauneuf du Pape

Rhônewijn van Domaine Durieu

Côtes du Rhône - Cotes du Ventoux

De kelders van Domaine Durieu liggen in het hart van het dorp, maar de wijnmakerij ligt buiten het dorp. Deze stoere wijn wordt gemaakt van 50% Syrah en 50% Grenache druiven en er komt bij de rijping van de wijn geen hout aan te pas. Het is echter wel te merken dat we hier te maken hebben met wijnmakers die gewend zijn om Châteauneuf te maken. een wijn met veel karakter en een zeer vriendelijke prijsstelling.

€12,95/fles – € 77,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

het

Châteauneuf du Pape - "Lucienne Avril"

Châteauneuf du Pape Lucienne Avril is vernoemd naar grootmoeder Durieu. Grenache speelt de hoofdrol en wordt ondersteund met wat Syrrah en Counoise. De wijn wordt in de kelders nog wat gerijpt op grote houten voeders, maar krijgt zeker geen opvoeding op nieuwe houten vaatjes. Nieuw hout is geen gewoonte in deze hoek van de Côtes du Rhône. Een klassieke Rhônewijn, met veel houdbaarheid.

                                                                                  € 32,50/fles – € 195,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Châteauneuf du Pape - Rouge

De “Grand Seigneur” van de zuidelijke Côtes du Rhône is hier in handen van de twee broers. 80% grenache, zoals dat hoort en dan aangevuld met een beetje Syrah, een beetje Mourvèrdre, wat Cinsault en ja u leest het goed …de Counoise.

Er komt in deze Paus geen enkele houtspaander binnen, alles is gemaakt op de rijpheid van de druiven in de wijngaard van de mannen. Ooohh, wat is dit lekker, vol en sappig met de kruidigheid van de streek, het enige wat nog ontbreekt is een “Juicy Steak”

€26,50/fles – € 159,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Châteauneuf du Pape Blanc

De witte variant van deze beroemde wijn is zeldzaam. De witte versie van de klassieker is beperkt verkrijgbaar. De gebruikte druiven zijn 80 % Rousanne, 15% Grenache Blanc en 5% Clairette. Er is slechts 0,8 hectare beplant om deze prachtige wijn te maken, hij is dus zeldzaam. De druiven worden handmatige geselecteerd en geoogst, waarna een lichte en gekoelde persing volgt.

Wat je dan in het glas krijgt is een ragfijne en elegante wijn, fris met veel fruit en met het ouderen van de wijn  ontstaat een zeer complexe wijn. Die moet je ooit in je leven gedronken hebben.

€ 36,50/fles – € 219,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire de Domaine Durieu

In Châteauneuf du Pape ligt het Rhône Wijnhuis, Domaine Durieu. Dit domein werd eind vorige eeuw voortgezet door de twee broers Vincent en Francois Durieu. Het wijndomein kent een lange historie, waarin het bedrijf altijd in familiehanden is geweest. De eerste activiteiten in de wijnbouw stammen al uit de zestiende eeuw. Het domein ligt in het dorp zelf, dichtbij het charmante pleintje waar je op een zomerse dag zeker moet zijn.

De afgelopen generaties word de oogst meestal in zijn geheel verkocht aan de Coôperatie van het dorp, maar de twee broers brengen daar verandering in. De schouders eronder, streng snoeien en het gehele productieproces in eigen hand nemen. De resultaten laten niet lang op zich wachten want de  Guide Hachette pikt het duo op en geeft het stel lovende kritieken. Zo ook de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker, voor wat dat allemaal waard is.

De twee broer Vincent en Francois Durieu hebben de taken aardig verdeeld. Francois is verantwoordelijk voor de commercie, hij bezoekt beurzen en gaat langs de bestaande klanten zodat zijn broer Vincent zich kan bezig houden met de activiteiten in de wijngaard en de productiekelders. Deze liggen niet in het dorp In de zomer openen de broers een open lucht Bistro naast het domein.

Châteauneuf-du-Pape Blanc

Slechts 3% van de AOC Châteauneuf du Pape wordt aangewend om witte wijn te maken. Van de meeste wijngaarden komen druiven waar rode wijn van gemaakt wordt. Witte Châteauneuf du Pape is daarmee een uitzonderlijke wijn die voor zijn grote broer niet onder doet. Weer zo’n parel uit de wijnwereld.