Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Chardonnay, dorp of druif?

Dorp of druif?

Op een mooie zondag in het voorjaar van 2016 ben ik weer eens in de Bourgogne beland. Voordat ik bij Pierre Desroches in de wijnkelder kom, maak ik eerst nog even een rondje door de mooie wijnstreek in de zuidelijke Bourgogne. Deze streek, de Maconnais is de zogenaamde zuidelijke kant van de Bourgogne, die als een smal lint van noord naar zuid loopt tussen de steden Dijon en Lyon. Het gebied is wereldberoemd geworden door het maken van wijnen uit de Pinot Noir druif voor de rode wijnen en de Chardonnay druif voor de witte wijnen en over die laatste wilde ik het even hebben.

Hier in het wijngebied ten oosten van de stad Macon is de Chardonnay druif alles bepalend voor de wijnen die hier vandaan komen. Beroemde dorpen als Saint Veran, Rully, Solutré en Pouilly Fuissé brengen allemaal hoofdzakelijk witte wijnen voort uit de Chardonnay druif en er wordt ook nog wat witte wijn gemaakt uit de Aligoté druif een wat mindere variant die van oudsher in de streek voorkomt. Als je dan zo door deze wijnstreek rijdt, wat ik met regelmaat doe, dan kom je ook door een dorp, of eerder gehucht, er wonen slechts 162 mensen, wat zichzelf Chardonnay noemt en dan rijst de vraag, Wat was er eerder de Druivensoort Chardonnay of het dorp Chardonnay. Ik ben daar nog steeds niet helemaal achter. De bewoners vinden uiteraard dat de druif naar het dorp is genoemd, vele wijnmakers beweren natuurlijk het tegenover gestelde.

Plaatsnaambord Chardonnay
Chardonnay druif

Chardonnay

Ik ben in deze vlog onderweg naar Pierre Desroches en zijn vrouw Stephanie, wijnmakers in het dorpje Vergisson, een prachtig klein dorp gelegen onder de beroemde en beruchte berg de Solutré, die je vanuit de hele omgeving ziet liggen. Als ik den de vraag stel wat was er eerder de kip ( chardonnay ) of het ei ( dorp Chardonnay ) dan heeft Pierre zijn antwoord wel klaar………..maar erg overtuigend klinkt het niet. Weet u de juiste toedracht……….laat dat dan weten, we plaatsen uw antwoord meteen.

Arend Jan de Wijnman

Arend Jan de Wijnman

Vinoloog, wijnverteller en importeur van Franse kwaliteitswijnen.
Grote wijnen van kleine domeinen.
Het leven is immers te kort om slechte wijn te drinken.