De Viognier druif

Arend Jan de Wijnman

Chardonnay, dorp of druif?

Dorp of druif.....

Op een mooie zondag in het voorjaar van 2016 ben ik weer eens in de Bourgogne beland. Voordat ik bij Pierre Desroches in de wijnkelder kom, maak ik eerst nog even een rondje door de mooie wijnstreek in de zuidelijke Bourgogne. Deze streek, de Maconnais is de zogenaamde zuidelijke kant van de Bourgogne, die als een smal lint van noord naar zuid loopt tussen de steden Dijon en Lyon. Het gebied is wereldberoemd geworden door het maken van wijnen uit de Pinot Noir druif voor de rode wijnen en de Chardonnay druif voor de witte wijnen en over die laatste wilde ik het even hebben.

Hier in het wijngebied ten oosten van de stad Macon is de Chardonnay druif alles bepalend voor de wijnen die hier vandaan komen. Beroemde dorpen als Saint Veran, Rully, Solutré en Pouilly Fuissé brengen allemaal hoofdzakelijk witte wijnen voort uit de Chardonnay druif en er wordt ook nog wat witte wijn gemaakt uit de Aligoté druif een wat mindere variant die van oudsher in de streek voorkomt. Als je dan zo door deze wijnstreek rijdt, wat ik met regelmaat doe, dan kom je ook door een dorp, of eerder gehucht, er wonen slechts 162 mensen, wat zichzelf Chardonnay noemt en dan rijst de vraag, Wat was er eerder de Druivensoort Chardonnay of het dorp Chardonnay. Ik ben daar nog steeds niet helemaal achter. De bewoners vinden uiteraard dat de druif naar het dorp is genoemd, vele wijnmakers beweren natuurlijk het tegenover gestelde.

Chardonnay

Ik ben in deze vlog onderweg naar Pierre Desroches en zijn vrouw Stephanie, wijnmakers in het dorpje Vergisson, een prachtig klein dorp gelegen onder de beroemde en beruchte berg de Solutré, die je vanuit de hele omgeving ziet liggen. Als ik den de vraag stel wat was er eerder de kip ( chardonnay ) of het ei ( dorp Chardonnay ) dan heeft Pierre zijn antwoord wel klaar………..maar erg overtuigend klinkt het niet. Weet u de juiste toedracht……….laat dat dan weten, we plaatsen uw antwoord meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.