Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Wijnstreek de Champagne

Gebiedskaart van de Champagne

De Champagne,

Het productiegebied voor Champagnewijnen ligt in Noord Frankrijk.  Je hoeft eigenlijk maar een uurtje of vier te rijden en je staat midden in Reims, de hoofdstad van de streek.

De productiegebieden

De streek is verdeeld in drie gebiedjes, De Côtes des Blancs, ten zuiden van Epernay, Montagne de Reims, rondom de hoofdstad en de Vallée de la Marne, het gebied van Reims richting Parijs.

Elk gebied heeft zijn eigen karakter, afhankelijk van ligging, microklimaat en vooral de bodemgesteldheid. De Champagne bodem wordt gekenmerkt door enorme kalklagen. De hoeveelheid en ligging daarvan bepaalt in grote mate de kwaliteit en het karakter van deze wijn.

Druivensoorten

Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier zijn de vrienden van de wijnmakers alhier. Er worden nog een paar andere soorten toegelaten zoals de Pinot Gris en Pinot Blanc en er zijn nog wat “oudjes”, die af en toe in de strijd worden gegooid; Arbane en Petit Meslier

Productieproces

In tegenstelling tot veel ‘schuimwijnen’ maakt men de ‘mousse’ van Champagne in de fles. Na de pluk en de persing vindt de alcoholische gisting plaats in gekoelde kelders, op de fles.

De geklaarde wijn blijft dan rusten tot het voorjaar, waarbij al dan niet een tweede malolactische gisting wordt toegelaten. Dat is het omzetten van citroenzuur in melkzuur dit maakt de Champagne wat milder.

In het voorjaar na de samenstelling van de wijnen voegt men een druivensuiker mengsel (liqueur de tirage) toe aan de fles om in de donkere en wat vochtige kelders het laatste proces te doorstaan….de natuurlijke ontwikkeling van de ‘mousse’ in de wijn.

Het uiteindelijke karakter van de wijn wordt hier bepaald door de toevoeging van een liqueur d’Expedition, ook een zelfde soort oplossing die uiteindelijk het karakter van de wijn bepaald, Brüt, Demi Sec, Sec etcetera.

Na deze periode wordt de wijn geschoond en opnieuw gekurkt. Daarna gaat deze minimaal drie jaar in de ruime kelders onder de wijnmakerijen voordat ze in de handel komt !

Poppende Champagnekurk
klinkende glazen met bubbelwijn

Onze producenten in de Champagne:

Champagne Grasset Stern is een klein familiebedrijf in de Champagnestreek. Het bedrijf stamt uit 1890 en is nu in handen van Jean Louis Grasset en zijn zuster. Het domein produceert slechts 25.000 flessen per jaar en is volledig zelfstandig. Dat wil zeggen dat alles, van plant tot fles, in eigen hand is.
Champagne Vieillard Millot is onze producent voor de topwijnen in de Champagne. Hier op dit zeer kleine domein van slechts twee hectare, wordt uitsluitend Grand Cru Champagne gemaakt.