Champagne Grasset Stern is een klein familiebedrijf wat even ten westen van Epernay ligt. Het Champagnedomein telt slechts 6 hectare waarop de druiven worden geteeld en dit wordt gedaan door Maryse en Jean Louis Grasset. Zij vertegenwoordigen de vierde generatie van wijnmakers, daardoor is er een grote traditie en ervaring in het wijnhuis van de familie. De voorouders van de familie starten het bedrijf in 1922 en nu bezit Domaine Grasset Stern 6 hectare wijnbouwgrond.
De Chardonnay, de Pinot Noir en de Pinot Meunier zijn de druivensoorten, die alle drie vertegenwoordigd zijn bij de familie Grasset Stern. De Pinot Meunier speelt de hoofdrol omdat hier gestreefd wordt naar een wat ‘boerse” Champagne. De geur en smaak van geroosterde nootjes zijn typerend voor de wijn, doordat juist de Pinot Meunier die eigenschap met zich draagt. Champagne Grasset Stern is een “Recoltant-Manipulant”, dat wil zeggen dat de gehele productie van plant tot fles op het domein wordt gedaan. Er worden dus geen druiven van telers ingekocht, zoals de grote bedrijven uit de streek dat doen, bijvoorbeeld Moët & Chandon.
De productiemethode is klassiek. Het geperste sap wordt na de persing in een tank gedaan waarna de eerste vergisting plaats vind. Het resultaat is een zure, stille witte wijn die geheel droog gemaakt is. De stille witte wijnen worden gemengd met wat reserve-wijnen om zodoende de basis voor de Champagne te maken.
Een mengsel van gist en suiker (Liqueur de tirage) wordt toegevoegd aan de wijn, waardoor de tweede vergisting ontstaat. De wijn wordt in een fles met dik glas gedaan en afgesloten met een dop. De flessen worden in een koude kelder opgeslagen, om zo geleidelijk te rijpen zodat er alcohol en kooldioxide vrijkomt. Dit is het belangrijkste deel van het proces want de kooldioxide kan niet ontsnappen en lost daardoor op in de wijn. Het resultaat is een mousserende wijn. Tijdens het fermentatie-proces gaan de gistcellen dood en enkele maanden later is de vergisting compleet.
De Remuage
Nadat het rijpingsproces is voltooid, worden de dode gistcellen verwijderd. Dit proces wordt Remuage genoemd. De champagnefles wordt in een hoek van 75 graden in de houder van een flessenrek geplaatst waarop de draaier (“le Remueur”) de fles iedere dag een 1/8e draai geeft. Deze procedure zorgt ervoor dat de dode gistcellen in de flessenhals terechtkomen waarna ze worden verwijderd. Bij Grasset Stern doet Jean Louis dit flessen draaien zelf.
De Dosage
Een mengsel van witte wijn, brandy, en suiker (Liqeur de tirage/Liqueur d’Expédition) wordt daarna toegevoegd om het suikergehalte van de Champagnewijn aan te passen. Deze procedure bepaalt of een Champagne Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Sec os Sec zal zijn. De inhoud van dit mengsel is per Champagnehuis verschillend en is ook bij Champagne Grasset Stern strikt geheim.
In ons land hebben wij tot voor kort een luxe tax gekend voor mousserende wijnen met een Champagne kurk. dat is afgeschaft mede door toedoen van een kleine bijdrage van de Wijnman.
Deze “Cuvée Tradition” wordt voor 86% gemaakt uit de Pinot Meunier druif, dan blijft er 16 % over voor de Chardonnay en 4% voor de Pinot Noir. Typerend is de wat notige smaak aan de wijn. De druiven worden handmatig geplukt en de wijnen blijven na botteling nog 4 jaar rijpen in de kelders van dit kleine domein. Het karakter van deze champagne is droog, want er wordt slechts 8 gram per suiker gebruikt per liter wat een Brût karakter tot gevolg heeft.
Iedere Zaterdag vanaf 14.00 uur.
Andere dagen op afspraak!
Van den Broek Wijnimport /
La Source des Vins /
Arend Jan de Wijnman
VERSTREKT GEEN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN AAN PERSONEN ONDER DE 18 JAAR
Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Sitemap | KvK: 32047351 | BTW: NL001247036B37
© Arend Jan de Wijnman / La Source des Vins