Les Frères Dampt

De broers Eric, Hervé en Emmanuel vormen het driemanschap die sinds de 80-er jaren van de vorige eeuw de dienst uitmaken op dit ruim bemeten familiedomein. De broers hebben de taken goed verdeeld, Emmanuel is de keldermeester, Hervé is de tuinkabouter terwijl Eric waakt over export en Marketing.

Het domein telt 90 hectare en dat is niet gering….. en toch is de kwaliteit geweldig. Het domein is onderverdeeld in vele kleine gebiedjes waar de broers wijngaarden hebben. Maar ook komen er verrassende rode wijnen uit de kleine gebieden rondom Epinueil en Irancy. Uit Tonnerre komt verfrissend wit, natuurlijk ook uit  de Chardonnaydruif.

De wijnmakerij ligt niet in het schattige kleine dorpje Collan, maar gewoon in een weiland naast het dorp. Een moderne wijnmakerij gebasseerd op klassieke waarden en gebruiken !

Grand Cru's

Les Frères Dampt kunnen vrijwel alle 1er Cru’s uit Chablis leveren.
Zelfs de Grand Cru’s zijn goed vertegenwoordigd. Er zijn stukjes wijngaard van ‘Les Clos’, ‘Vaudesir’ en ‘Les Grenouilles’

De wijnen van Les Frères Dampt

Bourgogne Blanc - Petit Chablis, "Elegance"

De “kleine” Chablis werd van oudsher in de streek gehouden. De wijngaarden waren meestal gevuld met jonge aanplant, waardoor een lichtere versie van de beroemde Chablis ontstond. Iets minder alcohol dan zijn broer, maar altijd zeer levendig en verfrissend.

Tegenwoordig heeft de rest van de wereld deze wijn ook omarmd. En terecht.
Levendig en fris, Chardonnay zonder hout, een plezier voor iedere dag.

€ 16,45/fles – € 98,70/6 flessen  Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

fles bourgogne blanc, Tonnere-Chevalier D'eon

Bourgogne Blanc - Tonnerre - "Chevalier D'Eon"

Verfrissende Bourgognewijn, uiteraard van Chardonnay. De wijn is niet vermoeid door houtgebruik, maar zeer verfrissend gemaakt op stalen vaten.

De overlevering vermeld dat deze “Chevalier D’Eon” een heilige was die in het donkere verleden goed werk verrichtte. Hij gaf de armen te eten en leste de dorst van velen…. Ook toen al met deze heerlijke verfrissende chardonnay ?

€ 13,45/fles – € 80,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Blanc - Chardonnay de Tonnerre - " Le Clos du Chateau"

De grote broer van “Chevalier d’ Eon” wordt gemaakt in houten vaatjes op het domein. Het wijnmaken, de vergisting, vinificatie, gebeurt volledig op deze fusten. Door deze methode trouwt de wijn op prachtige wijze met het hout en ontstaat er niet een “houtervaring” als je deze wijn drinkt. De “Premier Cru” van Tonnerre zou je kunnen zeggen. Breed een vol van smaak. Bak een fijn visje in de boter en genieten maar……..

€ 24,50/fles – € 147,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Blanc - Chablis "Vieille Vignes"

De beendroge stijl van Chablis is perfect vertegenwoordigd in deze wijn. De hier gebruikte oudere stokken, “Vieille Vignes” , geven minder opbrengst, maar met de jaren stijgt de kwaliteit.

Beendroge witte wijn, geweldig bij Schaal- en Schelpdieren, maar wellicht ook genieten met een bitterbal.

€ 18,95/fles – € 113,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Rouge - Les Coteaux Bourguignons

Een smaakvolle rode wijn, gedomineerd door het fruit.  Zo’n heerlijk wijn die je licht gekoeld drinkt bij een kippetje uit de oven, of zomaar aan het einde van de middag, gewoon omdat het licht verteerbaar is en altijd smaakt.

De wijn is samen gesteld uit Gamay druiven en Pinot Noir, eigenlijk de ‘oude’ Bourgogne Passetoutgrain.

€ 12,55/fles – € 75,30/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Rouge - Epineuil "Les Beaumonts"

Epineuil is een klein stadje in de vallei rondom Chablis. Een iets andere bodemgesteldheid en een wat andere ligging van het dal, geeft hier de mogelijkheid om fijne resultaten de halen met de Pinot Noir druif. Geen grote en diepe Bourgognes zoals in Gevrey Chambertin, maar wel veel elegantie en finesse. Een lichtere rode Bourgogne, zeer geschikt voor dagelijks gebruik

€ 16,95/fles – € 101,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*:06 516 11 752

fles Saint Chinian uit de pays d'oc

Saint Chinian - Mas du Soleiller , Terasse de Schiste

50% Syrah en 50% Grenache geven hier in het zuiden natuurlijk een lekkere vlezige en volle wijn. De wijn heeft een klein beetje Fustopvoeding gehad, maar dat is nauwelijks waarneembaar.

Dit is een echte Franse Zuidwijn, zonnig van karakter en geschikt voor iedereen die van een soepele rode wijn houdt. Iets gekoeld drinken graag.

€ 9,45/fles – € 56,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752