Bourgogne

Getekende kaart van de wijngebieden in de Bourgogne

De Bourgogne,

is de beroemde wijnstreek in het oosten van Frankrijk, grofweg gelegen tussen de stad Dijon ( en iets daarboven ) en het zuidelijk gelegen Lyon. De streek wordt in het westen beschermt door het “Massif Central”, dat een natuurlijke barrière vormt voor slecht weer uit het westen.

De Wijnbouw

heeft zijn huidige vorm gekregen in de periode van Karel de Grote. Weliswaar waren er al eerdere bewijzen van wijnbouw, maar de fameuze dorst van de edelen en monniken tijdens deze bloeiperiode in de streek, zorgden voor de opkomst van wijn, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als handelsobject.

De wijnen

Goede Wijnen waren eigenlijk al meteen aanwezig in de streek. Door de enorme variatie in microklimaat en bodemgesteldheid had men  snel door dat de Pinot Noir en de Chardonnay de twee aangewezen druivensoorten zijn voor deze langgerekte en smalle wijnstreek in het oosten van het land. Een kleinere rol speelt de Aligoté druif. Deze ‘tafeldruif’ is aan de zure kant. Daarom bedacht Kardinaal Kirr om er Crème de Cassis in te donderen om zo het spul wat drinkbaarder te maken. De Kirr Royal was geboren.

De streek valt in een aantal districten uiteen. Dat geeft meteen de geografische aanduiding van het gebied weer.
Van noord naar zuid zijn dat: Côteaux Auxerrois en Chablisienne, De Côtes de Nuits, De Côtes de Beaune, Côte Challonnaise en de Maconnais, allen genoemd naar de regionale hoodfstad van het gebied.
Eén ding is duidelijk….Pinot Noir en Chardonnay…dat is waar het om draait in de Bourgogne!

Volrijpe pinot noir druiven
Chardonnay druif