Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Bourgogne Givry
Domaine de Besson

Bourgogne Givry Domaine de Besson ligt in het hart van het stadje Givry. Xavier en Guilemette Besson zijn de huidige derde generatie die op het domein werken en wonen. De familie heeft 8/9 hectare in bezit en behoort tot de betere wijnbedrijven in de streek. Naast de wijnen uit Givry beschikt de familie ook over een stukje wijngaard in de Beaune streek waar zij  de Beaune Premier Cru maken. Domaine de Besson heeft de belangen van Laurent Parize in Poncey over genomen in 2022. Laurent heeft zijn bedrijf gestopt, omdat er geen opvolging is. Laurent heeft ons  bij de familie Besson gebracht, waarvoor dank!

De wijnen van domaine de Besson

Givry "La Haut Colombier"
Givry 1er Cru - "Les Bois Gautier"
Beaune Grèves 1er Cru "Le Champ Pimont"
Bourgogne Domaine Besson
Bourgogne Givry Besson
Bourgogne Domaine Besson

De Bourgogne Givry La Haut Colombier is een zogenaamde “Lieu Dit”. Dat wil zeggen dat de wijn net als een Premier Cru uit één omschreven wijngaard komt, waarbij de oogstrendementen laag worden gehouden. Veel “Lieu Dit’s” hebben dan ook de kwaliteot van een premier Cru, maar hebben nu eenmaal niet de status van premier Cru gekregen van de overheid.
Hier treffen we zo’n wijn. Voor iets minder gelde een heerlijke sappige en fruitige Pinot Noir, die aan alle kanten voldoet aan wat je mag verwachten van een Givry!

Deze Premier Cru van de familie ligt vlakbij de wijngaard Les Grandes Vignes, de beroemde wijngaard van Laurent Parize, die wij jarenlang importeerden. De opbrengst wordt laag gehouden zodat er een geconcentreerde wijn ontstaat die een legering op houten vaten krijgt. 20%  daarvan zijn  nieuwe houten vaten de rest is 2, 3, 4 jaar oud hout om de wijn niet teveel naar hout te laten smaken. De wijn heeft veel diepgang, wat je meteen al merkt aan de geur. donkere rijpe kersen, soepel tanines, een wijn die je jong kunt drinken, maar ook rustig een aantal jaren in de kelder kan leggen.

Les Champs Pimont is een wijngaard even ten oosten van de stad Beaune. Beaune Premier Cru wordt over het algemeen gezien als zeer hoogwaardige wijnen, met name van de oostelijke wijngaarden. Een beroemde is Vigne Enfant Jesus van Bouchard waar kapitalen voor worden geboden. Deze wijn van Besson heeft ook zo’n status maar is minder bekend. Diepe en donkere wijn met veel aardse tonen en kracht. De wijn heeft gelegen op een combinatie van verschillende houten vaten en heeft een prachtige harmonie en smaak. Dit is er eentje voor de liefhebbers.

bourgogne
bourgogne
Bourgogne

Le Histoire de Domaine de doamine de Besson

Xavier en Guillemette Besson zijn vanaf het voorjaar 2022 onze nieuwe leveranciers van Bourgogne Givry. Het domein heeft zijn vierde generatie aan het roer en ook zoonlief staat al klaar. Hij wordt de vijfde generatie op dit charmante en mooie domein in de zuidelijke Bourgogne.  Xavier en Guillemette zijn overtuigd wijnmaker want ze werken zonder bestrijdingsmiddelen en hanteren de zogenaamde “Lutte Raisonnée”. Dit is eigenlijk de basis van gezond werken in de wijngaard, want er wordt naar verstandelijke ratio met bestrijding gewerkt. De Pinot Noir voert de hoofdtoon in het bedrijf en de Chardonnay is wat kleiner in omvang. De familie Besson staat al sinds 1930 in hun wijngaarden en dat is te merken, want alles ademt hier passie, geduld en liefde voor wijn uit !

Medailles en Prijzen

Bourgogne Givry ligt even ten westen van de stad Chalons sur Saône. Domane de Besson behoort tot de beste wijnmakers uit de streek, wat ook wel blijkt uit de ellenlange medaillelijsten die de beroemde wijngids Le Guide Hachette hen al die jaren al toekent.