Domaine des Varoilles - de Couvent

Bourgogne Gevrey Chambertin

Gevrey Chambertin - domaine de Varoilles

Bourgogne Gevrey Chambertin 1er Cru - Varoilles

2018 Bourgogne Gevrey Chambertin 1er Cru - Clos des Varoilles

De “Combe des Vallaux” is een kloof die van west naar oost door het Massif Central loopt. Ze komt uit in de Bourgogne, uitlopend in de wijngaarden van Bourgogne Gevrey Chambertin. De ligging van deze Monopole wijngaard is in de uitlopers van deze vallei. Een mooie maar gevaarlijke ligging, want de westerstormen kunnen verwoestend zijn, maar als het weer goed is dan houdt de kloof de warmte vast. Dat zorgt voor fijne druiven die uiteindelijk een Pinot Noir geven van uitzonderlijke klasse. Weldadig en mooi gebalanceerd met eikenhouten rijping. Veel rijpe kersen, zelfs griottes vindt je in deze wijn met veel houdbaarheid.

Prijs op aanvraag – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Chambertin

2013 Charmes Chambertin Grand Cru - Domaine des Varoilles

Iets ten zuiden van het dorp Gevrey Chambertin ligt één van de beroemde Grand Cru’s uit de streek. De wijngaarden van Charmes Chambertin kennen meerdere eigenaars, derhalve mag duidelijk zijn dat stijl en persoonlijke smaak hier vaak de doorslag geven. Charmes Chambertin van Gilbert Hamel, eigenaar van Varoilles, heeft een mooie donkere kleur en is met zorg gemaakt op Frans eikenhouten fusten.  Het hout overheerst niet, daar er geen zwaar gebrand hout wordt gebruikt. Elegantie is het devies van Hamel en zijn staf, daardoor is de stijl van deze Gevey Chamertin uniek. Kersen, rijpe bramen en een heerlijke soepele afdronk.

Prijs op aanvraag – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

2006 Clos de Vougeot - Domaine des Varoilles

De Grand Cru Clos de Vougeot is wereldberoemd. Alleen het klooster, waar onze broederschap domicilie heeft, is een erfgoed van jewelste. Deze Grand Cru heeft ongeveer 50 hectares en meer dan 70 eigenaren, derhalve geen Monopole dus !  Gilbert Hamel bezit enkele ares en maakt ongeveer 1200 – 1500 flessen per jaar, geen wonder dat hij daar zuinig op is. Vougeot is een aparte wijngaard, want de ligging is lang gerekt en strekt zich uit tot aan de route nationale. De wijnen zijn complex en ook erg verschillend van stijl. Geconfijte kers met rijp rood fruit, lichte amandeltoets en een lange elegante afdronk, wat een leuk beroep heb ik toch ! Bourgogne Gevrey Chambertin, wat een feest.

Prijs op aanvraag – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire de Domaine des Varoilles

Bourgogne Gevrey Chambertin is wellicht één van de beroemdste rode wijnen uit de Bourgogne streek. Het dorp Gevrey Chambertin ligt aan de noordkant van de Bourgogne, de Côte de Nuits. Domaine de Varoilles wordt in 2000 over genomen door de Zwitser Gilbert Hamel, die het domein flink op de schop neemt. Het wijnhuis krijgt een goede reputatie, omdat Hamel alles in het werk stelt om de kwaliteit omhoog te krijgen. In het begin heeft Gilbert wel wat moeite met de Franse mentaliteit, want de dorpelingen uit Gevrey Chambertin zijn eenkennig. Ze zijn in de Bourgogne niet zo gediend van ‘buitenlanders’,  die hun kostbare domeinen overnemen. In 2021 verkoopt Hamel zijn belangen aan zijn partner Philippe Cheron, wijnmaker in Vosne Romanée.

Wij maken kennis met Domaine des Varoilles tijden de Grand Jours de Bourgogne in 2002. Na een uitgebreide ochtendproeverij volgt een geweldige lunch met Gilbert, waarmee direct een goed contact ontstaat. Een vriendschap is geboren. en vele bezoeken aan Gevrey Chambertin volgen, met ondermeer een historische proeverij in de jachthut. In 2012 hebben we nog een keer de eer om met Gilbert aan tafel te gaan, dit keer met Joop Braakhekke, die we in dat weekeinde tot Chevalier du Tastevin laten ridderen.

Monopole in Gevrey Chambertin

Een Monopole wijn wil zeggen dat er slechts 1 eigenaar van deze wijngaard is. In de Bourgogne best wel speciaal, daar het gebied vanuit de Franse revolutie erg versplinterd is. kleine wijngaarden met soms nog geen hectare aan bezit ! Clos des Varoilles is een Premier Cru, die volledig in bezit is van Varoilles