Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Domaine des Varoilles - de Couvent

Bourgogne Gevrey Chambertin

Bourgogne Gevrey Chambertin 1er Cru - Varoilles
Bourgogne Chambertin
Clos de Vougeot Grand Cru
2018 Gevrey Chambertin 1er Cru - Les Varoillles
2014 Charmes Chambertin Grand Cru
2013 Clos de Vougeot Grand Cru

Deze 1er Cru Bourgogne wijn wordt volledig op houten fusten vergist, waarbij er fusten van diverse leeftijden worden gebruikt om een goed balans te vinden voor wat betreft de invloed van het hout op de wijn. De vergisting duurt twee tot drie weken waarna de wijn voor langere tijd ter rijping wordt opgeslagen.

Een wijn met aardse tonen en het mooie kersenfruit die bij de Pinot horen, inspirator en collega “Chevalier” Joop Braakhekke, was zwaar onder de indruk tijdens ons bezoek aldaar !

De druiven worden handmatig geplukt, waarna nog een selectie volgt. De Pinot Noir is hier op laag rendement gemaakt soms, soms maar 25 hl/hre. De eerste vergisting wordt grotendeels op fust gedaan, waarbij nieuwe houten fusten een grote rol spelen.

Charmes Chambertin is een Grand Cru waar het eigenlijk altijd gaat om elegantie boven kracht. Een redelijk hoge zuurgraad en forse tanines geven de wijn veel potentieel om te ouderen. Gerust 6-8 jaar oud laten worden, liever nog wat meer

De Grand Cru Clos de Vougeot is wereldberoemd. Alleen het klooster, waar onze broederschap domicilie heeft, is een erfgoed van jewelste. Deze Grand Cru heeft ongeveer 50 hectares en meer dan 70 eigenaren, derhalve geen Monopole dus ! Gilbert Hamel bezit enkele ares en maakt ongeveer 1200 – 1500 flessen per jaar, geen wonder dat hij daar zuinig op is. Vougeot is een aparte wijngaard, want de ligging is lang gerekt en strekt zich uit tot aan de route nationale. De wijnen zijn complex en ook erg verschillend van stijl. Geconfijte kers met rijp rood fruit, lichte amandeltoets en een lange elegante afdronk, wat een leuk beroep heb ik toch ! Bourgogne Gevrey Chambertin, wat een feest.

Bourgogne Domaine du Couvent
Bourgogne Domaine du Couvent

Vosne Romanee

Nuits St. Georges

De druiven worden handmatig geplukt, waarna nog een selectie volgt. De Pinot Noir wordt hier gemaakt op een wijngaard naast Richebourg met een rendement van ongeveer 45 hl/ha. Een steile helling en goede ligging op de zon doen de rest.

Vosne Romanée Les Barreaux wordt opgevoed in houten fusten, waarvan ongeveer 15-20% nieuw hout is. Een zeer pure Bourgogne, die jong een minerale wijn geeft en op leeftijd rijp fruit van kersen.

De druiven worden handmatig geplukt, waarna nog een selectie volgt. De Pinot Noir groeit hier op een kleine heuvel en een klein perceel. Opbrengst… 1000 flessen per jaar. De wijngaard is beroemd en bestaat als 1er cru al 77 jaar. Na de vergisting volgt een rijping van minimaal 15 manden waarvan 33% nieuw hout

Een donkere en stevige wijn. Een fabelachtige afdronk en mooie stevige tanines vormen deze wijn. Ouderen kan prima, maar dan moet je dus wel geduld hebben

Bel voor beschikbaarheid en prijzen met de Wijnlijn

Tel: 0651611752 of zend een e-mail naar info@arendjandewijnman.nl

Le Histoire de Domaine des Varoilles

Bourgogne Gevrey Chambertin is wellicht één van de beroemdste rode wijnen uit de Bourgogne streek. Het dorp Gevrey Chambertin ligt aan de noordkant van de Bourgogne, de Côte de Nuits. Domaine de Varoilles wordt in 2000 over genomen door de Zwitser Gilbert Hamel, die het domein flink op de schop neemt. Het wijnhuis krijgt een goede reputatie, omdat Hamel alles in het werk stelt om de kwaliteit omhoog te krijgen. In het begin heeft Gilbert wel wat moeite met de Franse mentaliteit, want de dorpelingen uit Gevrey Chambertin zijn eenkennig. Ze zijn in de Bourgogne niet zo gediend van ‘buitenlanders’,  die hun kostbare domeinen overnemen. In 2021 verkoopt Hamel zijn belangen aan zijn partner Philippe Cheron, wijnmaker in Vosne Romanée.

Wij maken kennis met Domaine des Varoilles tijden de Grand Jours de Bourgogne in 2002. Na een uitgebreide ochtendproeverij volgt een geweldige lunch met Gilbert, waarmee direct een goed contact ontstaat. Een vriendschap is geboren. en vele bezoeken aan Gevrey Chambertin volgen, met ondermeer een historische proeverij in de jachthut. In 2012 hebben we nog een keer de eer om met Gilbert aan tafel te gaan, dit keer met Joop Braakhekke, die we in dat weekeinde tot Chevalier du Tastevin laten ridderen.

Monopole in Gevrey Chambertin

Een Monopole wijn wil zeggen dat er slechts 1 eigenaar van deze wijngaard is. In de Bourgogne best wel speciaal, daar het gebied vanuit de Franse revolutie erg versplinterd is. kleine wijngaarden met soms nog geen hectare aan bezit ! Clos des Varoilles is een Premier Cru, die volledig in bezit is van Varoilles