Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Les Frères Dampt

Bourgogne Chablis en Tonnerre

De wijnen van Les Frères Dampt

Bourgogne Chevalier d'Eon
Bourgogne - Clos du Chäteau
Bourgogne Chablis VV.
1 fles Bourgogne Tonnerre Blanc
1 fles Bourgogne Clos du Chateau
fles bourgogne blanc, Chablis - Vieilles Vignes

Een heerlijke verfrissende Bourgognewijn, uiteraard van Chardonnay. De wijn is niet vermoeid door houtgebruik, omdat de wijn is gemaakt op stalen vaten. Daardoor behoud deze Chardonnay zijn levendige karakter en is het iedere dag weer een feestje om een glas te drinken.

De overlevering vermeld dat deze “Chevalier D’Eon” een heilige was die in het donkere verleden goed werk verrichtte. Hij gaf de armen te eten en leste de dorst van velen…. Ook toen al met deze heerlijke verfrissende chardonnay ?

De grote broer van “Chevalier d’ Eon” wordt gemaakt in houten vaatjes op het domein. Het wijnmaken, dat wil zeggen de vergisting of wel vinificatie, gebeurt gedeeltelijk op nieuwe fusten. Hierdoor trouwt de wijn op prachtige wijze met het hout en ontstaat er niet een “houtervaring” als je deze wijn drinkt. De “Premier Cru” van Tonnerre zou je kunnen zeggen. Breed een vol van smaak, dus bak er een fijn visje bij in de boter en genieten maar……..

De beendroge stijl van Chablis is perfect vertegenwoordigd in deze wijn. De hier gebruikte oudere stokken, “Vieille Vignes”, geven minder opbrengst, maar daardoor stijgt de kwaliteit, naarmate de planten ouder worden. Geef deze wijn 2-3 jaar in je wijnrek of kelder, dan kan ze nog even rijpen zodat je een mooie evenwichtige witte wijn kunt drinken.

Beendroge witte wijn, geweldig bij Schaal- en Schelpdieren, maar wellicht ook genieten met een bitterbal.

Petit Chablis Elegance
Chablis Grand Cru Bougrot
Bourgogne Chevalier d'Eon
1 fles Petit Chablis wijn
Chablis

Petit Chablis wordt in ons land ten onrechte afgedaan als een tweedehands Chablis. Dit soort wijnen zijn tegenwoordig zeer de moeite waard.   De druivensoort is natuurlijk ook Chardonnay, de wijnstokken zijn over het algemeen wat jonger en de wijn is wat leger in alcohol. daarom an een goede “petit” zeer de moeite waard zijn lekker licht en verfrissend zoals dit voorbeeld ban de broertjes  Dampt.

De Grand Cru wijnen komen uit nauwkeurig omschreven wijngaarden en het zijn er slechts zeven. De opbrengsten zijn wettelijk vast gelegd en zijn zeer laag, waardoor je een zeer karakteristieke Chardonnay krijgt. Geconcentreerd en hier in Chablis gekenmerkt door veel kalk in de bodem. Grand Cru moet je gedronken hebben om de hoogste vorm van Chablis te leren kennen. In tegenstelling tot wat vele mensen denken worden er lang niet altijd houten fusten gebruikt voor de Grand Cru opvoeding… sterker nog in deze wijn is dat niet aanwezig !

De Chablis premier Cru’s vallen direct onder de Grand Cru wijnen. Ook hier zijn alle premier Cru wijnen nauwkeurig omschreven. De premier Cru Fourchaume is één van de bekendere wijnen uit dit gamma en kenmerkt zich  door een hele soepele stijl. het is een wat vollere en vettere wijn als de “gewone” Chablis en is zeer de moeite waard. De wijnen kunnen ok goed ouderen en hebben af vaak ook wel wat houtlagering. Maarrrrrrr niet teveel want dan verlies je de kenmerkende Chablis stijl. Fris en levendig !

Bourgogne Chevalier d'Eon
Bourgogne Epineuil rouge
Saint Chinian - Mas Soleiller
1 fles Bourgogne rouge
1 fles Bourgogne Epineuil wijn
Fles wijn Saint Chinian

De rode evenknie van de Chevalier d’Eon wordt volledig van Pinot Noir gemaakt. De wijn is bedoeld als frisse en elegante wijn en er is dan ook geen houtlagering in gebruikt.  Schenk de wijn licht gekoeld tijdens de lunch of bij een fijn gemaakt kippetje uit de over… Prima !

Epinueil is één van de twee AC dorpjes in deze streek die zeer geslaagde rode wijnen maken van de Pinot Noir. De andere gemeente heet Irancy, waar de broers Dampt ook wijnen maken. Les Beaumints is een zogeheten “Lieu Dit” wat betekent dat de naam van de wijngaard op de fles staat en dat alle druiven uit dit micro klimaat dienen te komen. Een pittige wijn die in goede jaren tot hoogte kan komen.

De Grenache en de Syrah komen natuurlijk niet voor in deze streek. Deze wijn komt dan ook niet uit Chablis maar uit de Languedoc in het zuiden van het land, waar een familielid van Dampt ook wijnen maakt. Lekker handig als ik daar ben, want dit is de moeite en de prijs zeer zeker waard. Volle en zondoorstoofde wijn, gemaakt op leisteen houdende grond, proeven is weten… lekker hoor !

Le Histoire des Frères Dampt

Bourgogne Chablis is een wereldberoemde wijn. Domaine Les Frères Dampt is een familiebedrijf in deze streek. De wijnstreek Chablis behoort tot de Bourgogne. Het wijnbedrijf wordt sinds 1981 geleid door de broers Dampt, die in dat jaar de zaken overnamen van Pappa Dampt. De broers hebben de zaak gemoderniseerd en zijn een serieuze speler geworden in de wijnstreek Chablis en omstreken.

Het domein telt 90 hectare verdeelt over de drie productiegebieden van de streek, Chablis, Tonnerre en Auxerrois. Het gehele productieproces wordt in eigen hand gehouden en dus kun je spreken van een authentiek familiebedrijf. De familie heeft de taken verdeelt zodat de broers onderling een eigen verantwoording hebben binnen de zaak. Zo heeft Emanuel de dagelijkse leiding over de wijngaarden en alles daarom heen en geeft Hervé leiding aan het commerciële deel van de onderneming.

De wijnmakerij ligt niet in Chablis, maar net buiten het schattige kleine dorpje Collan. Hier zie je niet de romantiek en tradities van een oud wijnbedrijf, maar de visie van moderne ondernemers. Er staat een nieuwe wijnmakerij, waar je ook de houten fusten ziet liggen, in het pakhuis ernaast is de opslag, zodat opslag en productie uit elkaar worden gehouden. Inladen en wegrijden is ook goed geregeld, daar het bedrijf buiten het dorp Collan is gevestigd, gewoon in een weiland.

Grand Cru's

Les Frères Dampt produceren vrijwel alle grote wijnen uit de Bourgogne Chablis streek. Alle zeven Grand Cru’s zijn beschikbaar zoals Les Clos, Grenouilles en Les Preuses, maar ook de premier Cru’s zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast produceren de broers ook wijnen van de Pinot Noir zoals Bourgogne Irancy en Bourgogne Epineuil. Wat mij betreft zijn de wijnen uit Tonnerre ook zeer interessant, want ook hier is de Chardonnay alles bepalend, maar de wijnen zijn wat minder droog dan die van de buren in Chablis.