Les Frères Dampt

Bourgogne Chablis

De wijnen van Les Frères Dampt

1 fles Bourgogne Tonnerre Blanc

Bourgogne Blanc - Tonnerre - "Chevalier D'Eon"

Een heerlijke verfrissende Bourgognewijn, uiteraard van Chardonnay. De wijn is niet vermoeid door houtgebruik, omdat de wijn is gemaakt op stalen vaten. Daardoor behoud deze Chardonnay zijn levendige karakter en is het iedere dag weer een feestje om een glas te drinken.

De overlevering vermeld dat deze “Chevalier D’Eon” een heilige was die in het donkere verleden goed werk verrichtte. Hij gaf de armen te eten en leste de dorst van velen…. Ook toen al met deze heerlijke verfrissende chardonnay ?

€ 14,95/fles – € 89,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Blanc - Chardonnay de Tonnerre - " Le Clos du Chateau"

De grote broer van “Chevalier d’ Eon” wordt gemaakt in houten vaatjes op het domein. Het wijnmaken, dat wil zeggen de vergisting of wel vinificatie, gebeurt gedeeltelijk op nieuwe fusten. Hierdoor trouwt de wijn op prachtige wijze met het hout en ontstaat er niet een “houtervaring” als je deze wijn drinkt. De “Premier Cru” van Tonnerre zou je kunnen zeggen. Breed een vol van smaak, dus bak er  een fijn visje bij in de boter en genieten maar……..

€ 24,50/fles – € 147,00/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Chablis - Chablis "Vieille Vignes"

De beendroge stijl van Chablis is perfect vertegenwoordigd in deze wijn. De hier gebruikte oudere stokken, “Vieille Vignes”, geven minder opbrengst, maar daardoor stijgt de kwaliteit, naarmate de planten ouder worden. Geef deze wijn 2-3 jaar in je wijnrek of kelder, dan kan ze nog even rijpen zodat je een mooie evenwichtige witte wijn kunt drinken.

Beendroge witte wijn, geweldig bij Schaal- en Schelpdieren, maar wellicht ook genieten met een bitterbal.

€ 18,95/fles – € 113,70/6 flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Bourgogne Rouge - Les Coteaux Bourguignons

Een smaakvolle rode wijn, gedomineerd door het fruit.  Zo’n heerlijk wijn die je licht gekoeld drinkt bij een kippetje uit de oven, of zomaar aan het einde van de middag, gewoon omdat het licht verteerbaar is en altijd smaakt.

De wijn is samen gesteld uit Gamay druiven en Pinot Noir, eigenlijk de ‘oude’ Bourgogne Passetoutgrain.

€ 12,55/fles – € 75,30/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

1 fles Bourgogne Epineuil wijn

Bourgogne Rouge - Epineuil "Les Beaumonts"

Epineuil is een klein stadje in de vallei rondom Chablis. Een iets andere bodemgesteldheid en een wat andere ligging van het dal, geeft hier de mogelijkheid om fijne resultaten de halen met de Pinot Noir druif. Geen grote en diepe Bourgognes zoals in Gevrey Chambertin, maar wel veel elegantie en finesse. Een lichtere rode Bourgogne, zeer geschikt voor dagelijks gebruik

€ 18,95/fles – € 113,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*:06 516 11 752

Fles wijn Saint Chinian

Saint Chinian - Mas du Soleiller , Terasse de Schiste

50% Syrah en 50% Grenache geven hier in het zuiden natuurlijk een lekkere vlezige en volle wijn. De wijn heeft een klein beetje Fustopvoeding gehad, maar dat is nauwelijks waarneembaar.

Dit is een echte Franse Zuidwijn, zonnig van karakter en geschikt voor iedereen die van een soepele rode wijn houdt. Iets gekoeld drinken graag.

€ 11,45/fles – € 68,70/6 flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire des Frères Dampt

Bourgogne Chablis is een wereldberoemde wijn. Domaine Les Frères Dampt is een familiebedrijf in deze streek. De wijnstreek Chablis behoort tot de Bourgogne. Het wijnbedrijf wordt sinds 1981 geleid door de broers Dampt, die in dat jaar de zaken overnamen van Pappa Dampt. De broers hebben de zaak gemoderniseerd en zijn een serieuze speler geworden in de wijnstreek Chablis en omstreken.

Het domein telt 90 hectare verdeelt over de drie productiegebieden van de streek, Chablis, Tonnerre en Auxerrois. Het gehele productieproces wordt in eigen hand gehouden en dus kun je spreken van een authentiek familiebedrijf. De familie heeft de taken verdeelt zodat de broers onderling een eigen verantwoording hebben binnen de zaak. Zo heeft Emanuel de dagelijkse leiding over de wijngaarden en alles daarom heen en geeft Hervé leiding aan het commerciële deel van de onderneming.

De wijnmakerij ligt niet in Chablis, maar net buiten het schattige kleine dorpje Collan. Hier zie je niet de romantiek en tradities van een oud wijnbedrijf, maar de visie van moderne ondernemers. Er staat een nieuwe wijnmakerij, waar je ook de houten fusten ziet liggen, in het pakhuis ernaast is de opslag, zodat opslag en productie uit elkaar worden gehouden. Inladen en wegrijden is ook goed geregeld, daar het bedrijf buiten het dorp Collan is gevestigd, gewoon in een weiland.

Grand Cru's

Les Frères Dampt produceren vrijwel alle grote wijnen uit de Bourgogne Chablis streek. Alle zeven Grand Cru’s zijn beschikbaar zoals Les Clos, Grenouilles en Les Preuses, maar ook de premier Cru’s zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast produceren de broers ook wijnen van de Pinot Noir zoals Bourgogne Irancy en Bourgogne Epineuil. Wat mij betreft zijn de wijnen uit Tonnerre ook zeer interessant, want ook hier is de Chardonnay alles bepalend, maar de wijnen zijn wat minder droog dan die van de buren in Chablis.