Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Bourgogne - Beaujolais

Vers uit Frankrijk

Bourgogne en Beaujolais vers uit Frankrijk. Eind van deze maand gaan we de wijnen ophalen die jullie op deze pagina vinden. En niet alleen de wijnen…We gaan ook onze nieuwe bedrijfsauto ophalen bij Bernard Santé, onze Peugeot 504 Pick Up uit 1987. Bernard stopt binnenkort en heeft ons de Peugeot gegund, om een tweede carrière in Nederland te krijgen.

Bernard gaat zijn bedrijf verkopen en dat betekent dat wij over twee jaar niet meer bij hem terecht kunnen. Ik heb vooralsnog niet het idee dat zijn opvolgers zijn “wijnwetten” zullen respecteren. Een zogeheten ‘groupement’ heeft al een overeenkomst met Bernard en det betekent meestal dat er een andere wind door de wijngaarden gaat waaien, dus dat moeten we dan afwachten.

Pierre Desroches uit Vergisson komt met heel ander nieuws… Zijn Pouilly Fuissé “En servy” wordt vanaf oogstjaar 2021 bekroond met de status 1er Cru Grand Vin de Bourgogne. Oogst 2020 komt er ook binnenkort aan maar wij gaan voor jullie de 2019 oogst binnen halen.

Domaine de Vergisson - Bourgogne Blanc

Château de Vergisson is sinds 2006 jaar het eigendom van Pierre en Stephanie Desroches/Saumaize. Het echtpaar startte in 2006 met de productie van 500 flessen Pouilly Fuissé op een ‘geleend’ stukje grond van Papa Desroches.
Tegenwoordig bezit het echtpaar 7-8 hectare wijnbouwgrond binnen deze prachtige appellation in de zuidelijk Bourgogne. Het oude “Château de Vergisson” werd aangekocht en is nu de basis van het wijnbedrijf.

2019 Bourgogne Saint-Véran

De oogst van 2019 gaf wonderbaarlijk goede resultaten in deze hoek van de Bourgogne. Geen nachtvorst in het voorjaar, fenomenaal rijpe druiven en vrijwel geen ziektes.

Dan de hand van Pierre in de wijngaard en deze Saint-Véran is een toonbeeld van frisse en rijpe Chardonnay. De wijn heeft geen houtrijping gehad

 • Prijs per fles € 16,95

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes

 • Prijs per doos € 101,70

  Consumentenprijs

2019 Bourgogne Pouilly Fuissé

De beroemdste wijn uit de zuidelijke Bourgogne heet Pouilly Fuissé. Hier bij Pierre wordt de Chardonnay precies 1 jaar na de oogst gebotteld en vanaf de houten vaten in de kelder in de fles gedaan om weer ruimte te maken voor de nieuwe oogst.

Houten vaten? Jazeker deze wijn is opgebouwd op Franse eikenhouten vaten van verschillende leeftijd, dat wil zeggen dat er een beetje nieuw, tweede jaar en derde jaars vaten worden gebruikt, ieder jaar in een percentage wat Pierre bepaalt, om zodoende de juiste finesse en elagnatie in de wijn te krijgen…Lekker……. !

 • Prijs per fles € 19,45

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes

 • Prijs per doos € 116,70

  Consumentenprijs

2019 Bourgogne Pouilly Fuissé
"En Servy" ( 1er Cru vanaf 2021)

“En  Servy” krijgt de Premier Cru status. Dit is mogelijk doordat Pierre de oogstrendementen voor deze hectare wijngoed al jarenlang zeer laag houdt. Daarom voldoet de wijn aan de eisen die worden gesteld aan een Premier Cru wijn.

Deze 100 % Chardonnay wordt volledig vergist op nieuwe eikenhouten fusten. De fusten hebben een lichte branding, “brulage leger”, waardoor de invloed van het hout bescheiden blijft maar wel degelijk aanwezig is. Een grote wijn met veel bewaarpotentieel, lees Meursault.

 • Prijs per fles € 25,65

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes

 • Prijs per doos € 153,90

  Consumentenprijs

Domaine Bernard Santé - Beaujolais Julienas

Wijngaarden in de Beaujolais

Bernard Santé is de uitermate symphatieke wijnmaker van een klein familiedomein in de Beaujolais. Bij toeval kwamen we hem op het spoor en toen we, na het proeven van de wijn, vroegen om samenwerking kregen we te horen dat hij over 1-2 jaar stopt ! Er is geen erfopvolging voor het 7 hectare grote wijndomeintje en dan houdt het voor Bernard op.

Maarrrrrr…… We kunnen dus wel de aanstaande jaren genieten van de mooie stijl van Beaujolais wijnen. Vlezige wijnen, vol fruitig sap, toegankelijk met toch dat jonge en frisse fruit….. en wellicht als we wat positie bij Bert innemen gaat ie wel een jaartje door. Bestellen dus en kijk naar de Youtube Vlog: Beaujolais van Bert op het Youtube kanaal: Arend Jan de Wijnman

2018 Beaujolais Juliénas

Juliénas is één van de noordelijkste Cru du Beaujolais van de streek en grenst aan de Bourgogne. Deze Juliénas is gemaakt van wat jongere stokken en en wordt gedomineerd door het fruit van framboos en aardbei. Heerlijke sappige wijn voor iedere dag. Drink hem vooral licht gekoeld dan voelt hij zich opperbes

 • Prijs per fles € 18,15

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes.

 • Prijs per doos € 108,90

  Consumentenprijs

2018 Beaujolais Juliénas Reserve

In tegenstelling tot de meeste wijnen uit de Beaujolais heeft deze Julienas van Bernard een beetje houtopvoeding gehad. Dat komt niet zoveel voor omdat de Gamay druif juist gebaat is bij frisheid en fruit in het karakter van de wijn. Echter de resultaten in het jaar 2018 waren zo goed dat Bernard een klein gedeelte van zijn oogst op grote houten voeders een beetje rijping heeft gegeven. Het resultaat…… ? kom en proef zelf in Eemnes.

 • Prijs per fles € 19,45

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes.

 • Prijs per doos € 116,70

  Consumentenprijs

2019 Beaujolais Blanc

 

Volgens de “kenners” hebben we hier de zwaarste van de 10 Cru’s uit de streek. Hier heeft de wijn wat langer rijping gehad en is dan nook wat donkerder van karakter. We kunnen ook zeggen dat de wijn wat meer boers aan doet. Ook hier is de wijn natuurlijk gemaakt van 100% Gamay. De koning van de Beaujolais

 • Prijs per fles € 15,95

  Losse flessen zijn alleen te koop aan de proeftafel van Eemnes

 • Prijs per doos € 95,70

  Consumentenprijs

Inschrijfformulier

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.