Dit is een tros viognier druiven aan het blad

Arend Jan de Wijnman

Julienas is één van de tien Cru’s in de Beaujolais. De Beaujolais Cave van Julienas is een prachtig wijnbedrijf, die tezamen met de Cave van Chaintré, een aantal wijnproducenten vertegenwoordigen. Het bedrijf is gevestigd in een prachtig klein Château, waar zowel de wijnmakerij, de opslag en de wijnwinkel zich bevinden. Isabelle is de directrice van  de zaak en weet als geen ander de achtergronden van dit mooie wijngebied even ten zuiden van de Bourgogne. De Cave heeft ook belangen in de zuidelijke Bourgogne, dat is immers vlakbij, en maakt daar een paar prachtige wijnen, waaronder de Pouilly Fuissé 1er Cru aux Quartz.

De wijnen

Pouilly Fuissé - Les Pleysis

Pouilly Fuissé - 1er Cru aux Quartz

Beaujolais Morgon

Bourgogne Cave Julienas
Bourgogne Cave Julienas
Beaujolais

Pouilly Fuissé “Les Pleysis” is een beroemde wijn uit het zuiden van de Bourgogne. De wijn is gemaakt van 100% Chardonnay, waarbij een gedeelte an de wijn wordt opgevoed op houten vaten. In deze wijn wordt er niet teveel hout gebruikt, de druiven komen van relatief jonge stokken en dan kan het hout snel overheersen. dat is hier niet het geval een heerlijke frisse en minerale wijn met veel kracht.

Pouilly Fuissé 1er Cru aux Quartz is een primeur. Tot aan de jaargang 2020 beschikte de AC Pouilly Fuissé niet over een premier Cru, na veel aandacht en lobby zijn er dan eindelijk een aantal wijngaarden in de adelstand van 1er Cru verheven. Dat gebeurt niet zomaar, de wijnhelling moet voldoen aan een aantal zaken, zoals ligging op de zon en afwatering en dan moeten de oogstrendementen flink naar beneden om zo’n klassieker als dit te maken. 20% opvoeding op nieuw fust en dan nog ruim een jaar in de kelder……..geweldig !

Beaujolais Morgon is één van de tien Cru’s uit het gebied van de Beaujolais. Ik noem hem altijd “De Duistere”. De meeste Morgons die ik ken zijn donker en hebben tonen van aarde in de smaak. De wijn wordt semi klassiek gemaakt. Er is wel een inweking, Maceration, Carbonique, waardoor de gekoelde vergisting van binnen uit de druif plaats vindt. Alleen de druivensoort Gamay is toegestaan.

Heerlijke sappige wijn met het fruit van bramen en zwarte bes, koel schenken!

Fleurie La Joie du Palais

Julienas Heritage

Julienas Sublime

Fles wijn
Fles wijn

Beaujolais Fleurie is wellicht de bekendste Cru uit dit gebied. het doorp ligt centraal in de beaujolais en heeft als kanmerk “La Chapelle”, een kerlje bovenop de heuvel waar vandaan je over de hele streek kijkt. Fleurie altijd gezegend met een wijn waarin veel fruit aanwezig is, pruim, abrikoos en natuurlijk aardbei en framboos. De druiven worden handmatig geoogst en na een inweking vergist binnen 10 dagen. De botteling vindt dan vroeg in het voorjaar plaats.

Koel schenken dan heb je het meeste plezier van deze wijn.

Beaujolais Julienas Heritage is het vlaggenschip van de Cave. De wijn is ooit “ontworpen” als hommage aan de grondleggers van de Cave in 1961.  Druiven geslecteerd van de best gelegen percelen van Julienas, één van de 10 Cru’s, handmatige oogst en selectei. Hier een verfijnde wijn met elegantie, die evenals zijn broeders wordt gemaakt in de Beaujolais  stijl. Donker en rijp fruit gan gepaard met veel concentratie !

Beaujolais Julienas Sublime is een paradepaardje van de Cave. Oudere stokken geven hier een lagere opbrengst. De druiven worden handmatig geoogst, waarna de Maceration Carbonique methode garant staat voor een vergisting die veel fruit en frisheid in de wijn brengt.

Je hebt hier een volle en grote Beaujolais met peper en kruidigheid. Veel drinkers en proevers zijn het eens…. Dit ie een eigenheimer in de streek !

L'Histoire de La Cave de Julienas

Beaujolais Cave de Julienas
Beaujolais Cave de Julienas
Beaujolais Cave de Julienas

La Cave de Julienas werd in 1961 opgericht in het 17 de eeuwse Chateau van Bois de la Salle. Dit Chateau was eeuwenlang eigendom van de familie Charnier, die ook nog verwant waren met Napoleon. Deze nazaat besloot in de zestiger jaren het Chateau een nieuwe bestemming te geven door er installaties in te bouwen die door de plaatselijke wijnboeren konden worden gebruikt, en zo ontstond deze charmante Cave. In 1993 werden er grootscheepse verbouwingen en moderniseringen aan gebracht en kreeg de Cave eigenlijke zijn hedendaagse invulling. De Cave Julienas is samen met de Cave Chaintré een welkome thuishaven voor veel kleinschalige wijnmakers die niet bij machte zijn om in de Beaujolais alles zelfstandig te kunnen doen, want wijn maken blijft een arbeids- en kapitaals- intensieve onderneming.