Anjou-Saumur is de wijnstreek in het Loiredal, gelegen tussen de stad Saumur en Angers. Anjou Saumur bevind zich aan de zuidkant van de Loire en heeft alle kleuren wijn in huis. Het is daarom een interessant gebied voor de wijnliefhebber. Voor witte wijnen wordt veel Chenin blanc gebruikt, waarmee de prachtige zoete Coteaux du Layon wordt gemaakt. De beroemde Savenières wijnen komen ook van de Chenin druif, maar geven hier een zeer droge witte wijn. Voor rode wijnen is de Cabernet Franc belangrijk, want die kan goed tegen het koele klimaat. De Gamay druif levert fijne rode wijnen hier in Anjou-Saumur, doordat de noordelijke ligging deze wijn een stuk pittiger maakt dan zijn broer in de Beaujolais. Uit de Chenin druif en de Chardonnay worden Crémants gemaakt, die vaak niet veel onder doen voor hun vermaarde broers en zussen uit de Champagnestreek.
In het wijngebied Anjou Saumur ligt Domaine des Bleuces, het wijndomein van Inés Raccault. De eerste ontmoeting met de wijnen van dit domein is op de beurs van Angers in 2003. Wij raken daar zo onder de indruk van de Coteaux du Layon, dat we meteen ons reisschema overhoop gooien om een bezoek aan dit Domaine te brengen. Tot onze grote verrassing ontmoeten we een vrouwelijke wijnmaakster. De charmante, kleine Inés Raccault.
Anjou-Saumur is een wijnstreek die voor witte wijnen veelal bekend staat om de Chenin Blanc druif, terwijl de rode wijnen vaak gemaakt worden van de stoere Cabernet Franc. Domaine des Bleuces is rond de 50 hectare groot en ligt ten zuiden van Angers en Saumur. Naast Côteaux du Layon produceert Inés Racault ook streekwijnen zoals Chenin Blanc, Vin Mousseux Traditionelle en Cabernet Francs. Binnen haar gebied ligt ook de AC Saumur Champigny, waarin zij twee verschillende wijnen maakt.
Het klimaat in Anjou-Saumur, geeft ieder jaar weer de kans om zoete wijnen te maken van verrotte druiven, daarbij is Chenin Blanc van groot belang, omdat deze druif gevoelig is voor de Botrytis schimmel. Deze druif trekt in het vochtige najaar deze bacterie aan, zodat die de druiven aantast en het water uit de druif laat verdampen. Je moet de druiven dan wel lang laten hangen anders gebeurt er niet veel. Door invloed van deze bacterie ontstaat er dan een ware smaakexplosie in de wijn. Meestal worden de druiven/trossen met de hand geplukt en geselecteerd.
Iedere Zaterdag vanaf 14.00 uur in Eemnes
Iedere tweede vrijdag van de Maand vanaf 16.00 uur in Eefde/Gorssel
Andere dagen op afspraak!
Van den Broek Wijnimport /
La Source des Vins /
Arend Jan de Wijnman
VERSTREKT GEEN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN AAN PERSONEN ONDER DE 18 JAAR
Vlierberg 18
3755 BS Eemnes
Rijsseltweg 10
7211 EP Eefde/Gorssel
Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Sitemap | KvK: 32047351 | BTW: NL001247036B37
© Arend Jan de Wijnman / La Source des Vins