Domaine des Bleuces

Anjou-Saumur

Anjou-Saumur is een wijnstreek in het Loiredal, grofweg gelegen tussen de stad Saumur en Angers. Het gebied bevind zich aan de zuidkant van de Loire. Anjou-Saumur  heeft alle kleuren wijn in huis, daarom is het een interessant gebied voor de wijnliefhebber. Voor witte wijnen wordt veel Chenin blanc gebruikt, waarmee onder andere de prachtige zoete Coteaux du Layon wordt gemaakt, maar ook de beroemde Savenières wijnen komen van de Chenin. Voor rode wijnen is de Cabernet Franc belangrijk, denk maar eens een Saumur Champigny maar ook de Gamay druif levert fijne wijnen hier in Anjou-Saumur. Uit de Chenin druif en de Chardonnay worden verfijnde Crémants gemaakt die vaak niet veel onder doen voor hun vermaarde broers en zussen uit de Champagnestreek.

De wijnen van domaine des Bleuces

Anjou-Saumur

Crémant de La Loire - "La Finesse d'Inés"

Anjou-Saumur

Deze delicate wijn uit Anjou-Saumur is gemaakt volgens de Champagnemethode. Doordat beide vergistingen plaats vinden op de fles ontstaat een hele fijne mousse. De Chenin blanc neemt 80% van de inhoud voor zijn rekening en wordt aangevuld met de Chardonnay, zodat er een mooie combinatie ontstaat.

Een heerlijk geurende zachte wijn met een heel fijn bubbeltje. Wat een feest is dit zeg…..

€ 17,95/fles- € 107,70/ 6flessen- Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Anjou-Saumur

Saumur Champigny - "Les Fruits de la Forêt"

Anjou-Saumur

De naam zegt het al, in deze wijn vindt en proef je rijpe bosvruchten, van blauwe bes tot bramen van de struik.  Inés Racault verzorgt de weerbarstige Cabernet Franc druif tot in de puntjes. Streng snoeien is het devies met deze druif, dan komen er mooie wondertjes uit. Inés maakt deze wijn op roestvrij stalen tanks, waarna een beetje opvoeding op grote houten voeders volgt.

Eet hierbij een duif uit de Anjou-Saumur of een Rilette de Canard en de kazen uit de streek. Geef de wijn een beetje lucht en serveer hem koel, dan laat hij zich van zijn beste kant zien

€ 14,75/fles- € 88,50/ 6flessen – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Côteaux du Layon - Cuvée "La Passion d'Inés"

Anjou-Saumur

“Het best bewaarde geheim van Anjou-Saumur, zeg ik altijd maar.  Hier wordt de Chenin blanc geteeld door Inés Racault, de vrouwelijke wijnkunstenaar op het plateau nabij Angers. De wijn komt van de oevers van het riviertje de Layon, die in de ochtend de wijngaarden beneveld met mist. De schimmelbacterie die dan rondwaart in de lucht ( Botritis Cinerea) zorgt voor miniscule kleine gaatjes in de druivenschil zodat er uiteindelijk alleen nog maar verrotte krentjes aan de wingerd hangen.

De schimmel zorgt daarbij ook nog voor een ware smaakexplosie …et voilà Coteaux du Layon. Er zijn verschillende varianten. Hier hebben we te maken met “La Passion d’Inès” handmatig geoogst en geselecteerd, klein beetje houtlagering……………………ik zeg niets meer !

€ 24,50/fles – € 147,00/6  – Bel De Wijnlijn*: 06 516 11 752

Le Histoire Des Bleuces

In het gebied Anjou-Saumur ligt Domaine des Bleuces het wijndomein van Inés Raccault. De eerste ontmoeting met de wijnen van dit domein was op de beurs van Angers in 2003. Wij waren zo onder de indruk van de Coteaux du Layon dat we pardoes ons reisschema overhoop hebben gegooid om een bezoek aan dit Domaine des Bleuces te brengen. Tot onze grote verrassing ontmoeten we een vrouwelijke wijnmaakster. De charmante, kleine Inés Raccault.

Anjou-Saumur is een wijnstreek die voor witte wijnen veelal bekend staat om de Chenon Blanc druif, terwijl de rode wijnen vaak gemaakt worden van de store Cabernet Franc. Domaine des Bleuces is rond de 50 hectare groot en ligt ten zuiden van Angers en  Saumur. Naast Côteaux du Layon produceert de eigenaresse Inés Racault streekwijnen zoals Chenin Blanc, Vin Mousseux Traditionelle en Cabernet Francs. Binnen haar gebied ligt ook de AC Saumur Champigny waarin zij twee verschillende wijnen maakt.

Côteaux du Layon maakt ze in verschillende vormen. Allemaal met kleine rendementen en een grote passie voor dit edele vocht. De opbrengsten zijn zeer klein, maar de resultaten zijn overweldigend. Inés is een zeer gepassioneerde dame, haar topwijn uit de Layon noemt ze dan ook Passion.

Coteaux du Layon

Het klimaat in Anjou-Saumur, langs de rivier de Layon, geeft ieder jaar weer de kans om zoete wijnen te maken van verrotte druiven. De Chenin Blanc druif is hierbij van groot belang. Deze druif trekt in het vochtige najaar de schimmelbacterie Botrytis Cinerea aan, die de druiven aantast zodat het water uit de druif verdampt. Men moet de druiven dan wel lang laten hangen. Door invloed van deze bacterie ontstaat er een ware smaakexplosie. Meestal worden de druiven/trossen met de hand geplukt en geselecteerd.