Domaine des Bleuces

Anjou-Saumur

Anjou-Saumur is de wijnstreek in het Loiredal, gelegen tussen de stad Saumur en Angers. Het gebied bevind zich aan de zuidkant van de Loire. Anjou Saumur heeft alle kleuren wijn in huis derhalve is het een interessant gebied voor de wijnliefhebber. Voor witte wijnen wordt veel Chenin blanc gebruikt waarmee onder andere de prachtige zoete Coteaux du Layon wordt gemaakt.  De beroemde Savenières wijnen komen ook van de Chenin. Voor rode wijnen is de Cabernet Franc belangrijk, denk maar eens een Saumur Champigny. De Gamay druif levert fijne wijnen hier in Anjou-Saumur door de noordelijke ligging is deze wijn een stuk pittiger dan zijn broer in de Beaujolais. Uit de Chenin druif en de Chardonnay worden verfijnde Crémants gemaakt die vaak niet veel onder doen voor hun vermaarde broers en zussen uit de Champagnestreek.

Anjou-Saumur
Anjou-Saumur
Anjou-Saumur

Crémant de La Loire Anjou Saumur

Saumur Champigny
Anjou Saumur

Côteaux du Layon
Anjou Saumur

Deze delicate wijn uit Anjou-Saumur is gemaakt zoals in de  Champagne. Beide vergistingen plaats vinden op de fles en zo ontstaat een hele fijne mousse. De Chenin blanc druif  neemt 80% van de inhoud voor zijn rekening en wordt aangevuld met de Chardonnay, zodat er een mooie combinatie ontstaat.

Een heerlijk geurende zachte wijn met een heel fijn bubbeltje. Wat een feest is dit zeg…..

In deze wijn vindt en proef je rijpe bosvruchten, van blauwe bes tot bramen van de struik.  Inés Racault verzorgt de weerbarstige Cabernet Franc druif tot in de puntjes. Streng snoeien is het devies, dan komen er mooie wondertjes uit. Inés maakt deze wijn op roestvrij stalen tanks, waarna een beetje opvoeding op grote houten voeders volgt.

Geef de wijn een beetje lucht en serveer hem koel, dan laat hij zich van zijn beste kant zien

Hier wordt de Chenin blanc geteeld door Inés Racault, op het plateau nabij Angers. De druiven komen van de oevers van het riviertje de Layon, waar in de ochtend de wijngaarden beneveld raken met  de ochtendmist. De schimmelbacterie, die dan rondwaart in de lucht ( Botritis Cinerea) zorgt voor miniscule kleine gaatjes in de druivenschil, zodat er uiteindelijk alleen nog maar verrotte krentjes aan de wingerd hangen.

De schimmel zorgt daarbij ook nog voor een ware smaakexplosie …et voilà Coteaux du Layon.

Bel voor beschikbaargheid en prijzen met de Wijnlijn

Tel: 0651611752 0f zend een e-mail naar info@arendjandewijnman.nl

L'Histoire Des Domaine des Bleuces

In het wijngebied Anjou Saumur ligt Domaine des Bleuces het wijndomein van Inés Raccault. De eerste ontmoeting met de wijnen van dit domein was op de beurs van Angers in 2003. Wij waren zo onder de indruk van de Coteaux du Layon dat we pardoes ons reisschema overhoop hebben gegooid om een bezoek aan dit Domaine des Bleuces te brengen. Tot onze grote verrassing ontmoeten we een vrouwelijke wijnmaakster. De charmante, kleine Inés Raccault.

Anjou-Saumur is een wijnstreek die voor witte wijnen veelal bekend staat om de Chenin Blanc druif, terwijl de rode wijnen vaak gemaakt worden van de stoere Cabernet Franc. Domaine des Bleuces is rond de 50 hectare groot en ligt ten zuiden van Angers en  Saumur. Naast Côteaux du Layon produceert de eigenaresse Inés Racault streekwijnen zoals Chenin Blanc, Vin Mousseux Traditionelle en Cabernet Francs. Binnen haar gebied ligt ook de AC Saumur Champigny waarin zij twee verschillende wijnen maakt.

Coteaux du Layon - Anjou-Saumur

Het klimaat in Anjou-Saumur, langs de rivier de Layon, geeft ieder jaar weer de kans om zoete wijnen te maken van verrotte druiven. De Chenin Blanc druif is hierbij van groot belang. Deze druif trekt in het vochtige najaar de schimmelbacterie Botrytis Cinerea aan, die de druiven aantast zodat het water uit de druif verdampt. Men moet de druiven dan wel lang laten hangen. Door invloed van deze bacterie ontstaat er een ware smaakexplosie. Meestal worden de druiven/trossen met de hand geplukt en geselecteerd.