Alsace

getekende kaart van de wijngebieden in de Elsaz

De Elzas

ligt in Oost Frankrijk en staat bij ons nog vaak in het geheugen als Duits wijngebied. Niet zo gek als je naar de namen, de taal en de gebruiken in de streek kijkt. Echter sinds WO 2 is de Elzas definitief tot het Franse Rijk toegetreden, tot groot plezier van velen, maar ook tot ongemak van velen.

Als wijngebied ligt de Elzas ideaal en lekker verscholen achter de Vogezen. Het is dan ook een gebied wat als tweede geldt met het aantal zonne-uren per jaar.

De wijnen,

zijn overwegend wit van kleur en een klein beetje rood wordt hier gemaakt van de Pinot Noir. Verder is het gebied overzichtelijk, want de wijnen worden genoemd naar de druiven waarvan ze gemaakt worden. Een paar kleine uitzonderingen zoals de Edelzwicker daargelaten, maar dat mag geen naam hebben.

Het beste wijngebied,

bevindt zich rondom Colmar, de beroemdste dorpjes zijn Eguisheim, Riquewihr en Ribeauvillé. Het is ook de streek waar men eten tot een kunst heeft verheven. Flammenkuche, Choucroutes en Eenden(ganzen) lever staan veel op de kaart en de plaatselijke Munster kaas eet men graag met een glas Gewurztraminer.

Onze producent in de Elzas: