De Viognier druif

Arend Jan de Wijnman

Alcoholvrij.....?

Vreemd soort

De mens is een vreemd soort zoogdier. De enige die zichzelf willens en wetens voor de gek houdt en daar óók nog trots op is.
Raar! Door moderne technieken is de mens in staat om ‘dingen’, die heel natuurlijk zijn, om te vormen in iets dergelijks, maar dan nèt niet.

Snap je ? Ik ook niet. Toch wordt het gedaan en is het heel hip om eraan mee te doen. Om een paar ‘dingen’ te noemen; alcoholvrij bier, alcohol vrije wijn, decafé, e-sigaret, light-producten met margarine als ultieme voorloper.  Om over de vegetarische hamburger en zijn soortgenoten maar te zwijgen.

Alcohol

Alcohol komt door het maakproces van bier en wijn vanzelf in het product. Dat heet gisting en is een geheel natuurlijk proces, ooit per toeval ontdekt. Maar omdat een te veel van dat goedje niet goed voor je is, zijn er techneuten die een ander proces bedacht hebben om dat goedje, wat bij te veel niet goed voor je is, er op onnatuurlijke wijze weer uit te halen zodat je toch je biertje of je wijntje kunt blijven drinken. Best een gek gedoe als je het nuchter bekijkt.

Maakbaarheid

De maakbare wereld noemt men dat. Of is het de arrogantie van de mens die het beter denkt te weten dan moeder natuur? Omdat de mens dingen kan, wil dat nog niet zeggen dat dat allemaal even goed of gezond voor ons is. Veel van de maakbare wereld wordt ingegeven door zucht naar geld en macht.

Zijn die grote fabrikanten die de middelen hebben om die vreemde producten te ontwikkelen echt zo begaan met ons welzijn? Of is het manipulatie in optima forma zonder welzijnsaspecten? Zolang de mensheid zich voor de gek wil laten houden door slimme marketing is er een markt voor en dus zal het ontwikkeld worden.

Neem het de producenten eens kwalijk.

 
 
Voorverpakte vegatrische stukjes kip, nieuw in het assortiment van de bekende grootgrutter

Placebo effect

Alcoholvrij bier kan ik in bepaalde situaties nog wel begrijpen. Het zijn vaak gelegenheden waar bier in grote hoeveelheden vloeit en waar zelfs de fervente wijndrinker overstapt op bier. De wijn is vaak van zo’n abominabele kwaliteit, dat alleen al de gedachte aan een glas wijn je koppijn bezorgt.

Bier drinken is hier consensus. Degene die de drank gaat halen hoeft dan immers alleen maar de benodigde hoeveelheid aan vingers in de lucht te steken om een bestelling te doen, zonder de longen uit het lijf te schreeuwen om te krijgen wat men wil. Puur gemak en het zou zomaar kunnen dat een placebo effect toch nog voor gepaste dronkenschap zorgt.

100%

Er is echt helemaal niets mis met de producten zoals ze door moeder natuur voortgebracht worden. Er is ook helemaal niets op tegen,  dat wij als mensen dat willen vervolmaken, maar dan alsjeblieft wel zonder enige vorm van manipulatie. Zolang we alles met mate (en mèt onze maten) genieten, is er geen vuiltje aan de lucht. Ik blijf in ieder geval genieten van originele, volwaardige producten. Een mooi glas wijn, mèt alcohol, volvette yoghurt en roomboter, vlees met een vetrandje en hamburgers van echt vlees met als topping mayonaise gemaakt van olie en eieren. Niet in grote hoeveelheden, maar met mate.

100%

Gezond verstand

Mijn gezonde verstand zegt mij om alle light-producten met kunstmatige zoetstoffen en alle producten ontdaan van geneugten zoals vet, zogenaamd goed voor de gezondheid, links te laten liggen. En vooral kant-en-klaar producten voorzien van allerlei kunstmatige toevoegingen, om het lekker lang houdbaar te maken, ten alle tijden te  negeren. Het leven is te kort om gemanipuleerd voedsel tot je te nemen en al helemaal te kort om slechte wijn te drinken. Proost!

Op onze wederzijdse gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.