Alcoholvrij.....?
- 12 augustus 2018
Alcoholvrij
Een natuurlijke keuze? Of is die keuze toch wat minder gezond voor je dan je denkt.
Wat betekend het eigenlijk als de eigenheid van een product gemanipuleerd wordt. Door alle reclame waar we mee doodgegooid worden is het niet zo vreemd dat men toch voor bepaalde producten valt. Als ze zeggen dat het goed voor je is dan zal dat toch wel?
Vreemd soort
De mens is een vreemd soort zoogdier. De enige die zichzelf willens en wetens voor de gek houdt en daar óók nog trots op is.
Raar! Door moderne technieken is de mens in staat om ‘dingen’, die heel natuurlijk zijn, om te vormen in iets dergelijks, maar dan nèt niet.
Snap je ? Ik ook niet. Toch wordt het gedaan en is het heel hip om eraan mee te doen. Om een paar ‘dingen’ te noemen; alcoholvrij bier, alcohol vrije wijn, decafé, e-sigaret, light-producten met margarine als ultieme voorloper. Om over de vegetarische hamburger en zijn soortgenoten maar te zwijgen.
Alcohol
Alcohol komt door het maakproces van bier en wijn vanzelf in het product. Dat heet gisting en is een geheel natuurlijk proces, ooit per toeval ontdekt. Maar omdat een te veel van dat goedje niet goed voor je is, zijn er techneuten die een ander proces bedacht hebben om dat goedje, wat bij te veel niet goed voor je is, er op onnatuurlijke wijze weer uit te halen zodat je toch je biertje of je wijntje kunt blijven drinken. Best een gek gedoe als je het nuchter bekijkt.
Maakbaarheid
De maakbare wereld noemt men dat. Of is het de arrogantie van de mens die het beter denkt te weten dan moeder natuur? Omdat de mens dingen kan, wil dat nog niet zeggen dat dat allemaal even goed of gezond voor ons is. Veel van de maakbare wereld wordt ingegeven door zucht naar geld en macht.
Zijn die grote fabrikanten die de middelen hebben om vreemde producten te ontwikkelen echt zo begaan met ons welzijn? Of is het manipulatie in optima forma zonder welzijnsaspecten? Zolang de mensheid zich voor de gek wil laten houden door slimme marketing is er een markt voor en dus zal het ontwikkeld worden.
Neem het de producenten eens kwalijk.
Of is het zo dat de mens eigenlijk nog wel vlees wil eten, maar daar niet langer dieren voor wil doden? Uit afschuw van de bioindustrie. Dan kan ‘nepvlees’ een uitkomst bieden. En daarnaast toch af en toe een stukje ‘natuurvlees’ Omdat het gewoon heel erg lekker is en bovendien voedzaam en gezond. Niks mis mee. In dat geval kan ik er nog wel begrip voor opbrengen
Placebo effect
Alcoholvrij bier kan ik in bepaalde situaties ook nog wel begrijpen. Het zijn vaak gelegenheden waar bier in grote hoeveelheden vloeit en waar zelfs de fervente wijndrinker overstapt op bier. De wijn is meestal van zo’n abominabele kwaliteit, dat alleen al de gedachte aan een glas wijn je koppijn bezorgt.
Bier drinken is hier consensus. Degene die de drank gaat halen hoeft dan immers alleen maar de benodigde hoeveelheid aan vingers in de lucht te steken om een bestelling te doen, zonder de longen uit het lijf te schreeuwen om te krijgen wat men wil. Puur gemak. Met ‘alcoholarmbier’ zou zomaar kunnen dat een placebo effect toch nog voor gepaste dronkenschap zorgt.
100%
Er is echt helemaal niets mis met de producten zoals ze door moeder natuur voortgebracht worden. Er is ook helemaal niets op tegen, dat wij als mensen dat willen vervolmaken, maar dan alsjeblieft wel zonder enige vorm van manipulatie. Zolang we alles met mate (en mèt onze maten) genieten, is er geen vuiltje aan de lucht. Ik blijf in ieder geval genieten van originele, volwaardige producten. Een mooi glas wijn, mèt alcohol, volvette yoghurt en roomboter, vlees met een vetrandje en hamburgers van echt vlees met als topping mayonaise gemaakt van olie en eieren. Niet in grote hoeveelheden, maar lekker met mate.
Gezond verstand
Mijn gezonde verstand zegt mij om alle light-producten met kunstmatige zoetstoffen en alle producten ontdaan van geneugten zoals vet, zogenaamd goed voor de gezondheid, links te laten liggen. En vooral kant-en-klaar producten voorzien van allerlei kunstmatige toevoegingen, om het lekker lang houdbaar te maken, ten alle tijden te negeren. Het leven is te kort om gemanipuleerd voedsel tot je te nemen en al helemaal te kort om slechte wijn te drinken.
Proost! Op onze wederzijdse gezondheid