· 

De fijnste wijnen komen niet in de winkel.

De fijnste wijnen komen vaak niet naar ons land. Hoezo niet hoor ik jullie al denken.... in deze blog wil ik jullie graag duidelijk maken hoe dat nu eigenlijk zit. Wijn produceren is een zelfde activiteit als wat een boerenbedrijf doet in ons land. Ieder jaar moet er een productie worden gedraaid om in levensonderhoud te voorzien, de kosten van arbeid en productie te betalen en aan de vraag te voldoen. Net als de boerenbedrijven zijn deze agrariërs van de smaak ook afhankelijk van klimaat en weersomstandigheden en dus zal een wijnbedrijf altijd produceren met zo weinig mogelijk risico. Dat betekent dat experimenteren, of risico's nemen lang niet door iedere wijnmaker wordt gedaan. Neem dan de grotere wijnbedrijven die geheel zijn ingesteld op productie...... dan wordt je nooit verrast met een nieuwe cuvée, een onaangepaste blend, een ongefilterde wijn of een "garagewijn", zo'n pareltje die de wijnboer alleen maar opentrekt als je bij hem op bezoek bent en hij zijn privédomein voor je opent.

 

Dat is dus nu nèt de kunst van die enkele bevlogen wijngekken die altijd op reis zijn om wijnmakers in hun eigen habitat op te zoeken en de parels van die wijnkelders op te sporen. Zo weet ik dat een Franse wijnofiel in de buurt van Parijs dit tot zijn levenswerk heeft gemaakt. Hij heeft evenals bij Winesourcing een eigen WijnInkoop Platform opgezet, waarin liefhebbers van kwaliteitswijnen zijn verzameld om met hem gezamenlijk de leukste origineelste en meest smakelijke wijnen bij de producenten in te kopen

 

De speurtocht naar de parels van de wijnmakers is in dit geval in handen van ondergetekende, die deze zware taak altijd weer vol enthousiasme uitvoert en niets aan het toeval overlaat, om iedere keer weer thuis te komen met verrassende wijnen uit het Franse land.  Uitsluitend het Franse land? hoor ik je al vragen..... Ja vooralsnog is dat het Franse land. Specialisatie is van groot belang en bovendien is het belangrijk het land te kennen, de taal te spreken, de streekgerechten en de gebruiken van het land te kennen. Dat is vanzelfsprekend een grote opoffering en tegelijkertijd een levenswerk.........maar daar draait De Wijnman zijn hand niet voor om.....

 

Een voorbeeld van zo'n wijn wil ik jullie niet onthouden. Arnaud Baur, onze vriend en wijnmaker uit Eguisheim in de Elzas, maakt sinds een aantal jaren een Chardonnay, "Le Secret de notre vignoble", het geheim van onze wijngaard, een 100% Chardonnay, wat in de Elzas niet is toegestaan. Chardonnay mag hooguit aangeplant worden ter verrijking van de Crémant d'Alsace en wordt niet toegelaten als wijn in de AC Alsace Controllé.  Arnaud heeft een perceel van top Chardonnay en maakt hiervan een IGP, voorheen de Vin de Pays, hij verbasterde de naam Chardonnay tot "Chard" en zet het jaartal in Romeinse cijfers op het etiket. Daarmee omzeilt hij op legale manier de wijnwetgeving en maakt hij iets waar hij en ook ik zeer gelukkig van worden, naast het feit dat zijn wijnen allemáál van hoog niveau zijn. De productie van deze "Chard" is dan ook slechts 1500 - 2000 flessen per jaar, uitsluitend voor de liefhebber! Nooit in de winkel!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0