· 

Wijn en Kunst in Frankrijk - De FIAAC

 

De Fiaac

is een jaarlijks terugkerende kunstexpositie in het wijngebied rond het wijndorpje Pouilly sur Loire. Het initiatief tot dit kunst- wijnevenement komt bij de plaatselijke wijnproducenten vandaan. Deze wijnmakers behoren allen tot de beroemde Appellation Controllée van Pouilly Fumé.  Het evenement is een combinatie van kunst en wijn, daar de expositie zich grotendeels afspeelt in de kelders en wijnmakerijen van de meewerkende wijnboeren uit de streek. De expositie is bedoeld om regionale en landelijke kunstenaars een platform te geven en tegelijkertijd de wijnen van de streek te promoten. Via deze link ziet u een impressie uit 2014.

 

Vriend en wijnmaker Alain Cailbourdin

is sinds enige jaren voorzitter van de Fiaac  en vroeg ons afgelopen najaar naar de mogelijkheden om schilders/kunstenaars uit Nederland een plaats te geven binnen de Fiaac.  De organisatie  ruimt ieder jaar plaats in voor een buitenlandse delegatie. Alain, goed bekend met de artistieke reputatie van het schilderachtige Laren, zag meteen de combinatie met ons en zo werd de route ingeslagen om kunstzinnig  Laren te koppelen aan Pouilly sur Loire ( what's in a name ). Contacten werden in het leven geroepen en hernieuwd, de regionale Gooise Pers werd benaderd en zelfs werden er al plannen geopperd om de nieuwe burgemeester van Laren uit te nodigen om de Fiaac een internationaal tintje mee te geven. kortom niets leek ons in de weg te staan om een feestelijk weekeinde te organiseren vanaf 28 April tot 1 Mei aanstaande. Maar.........

Moedertje natuur

strooide echter roet in het eten, lees drinken. Na het ronduit slechte oogstjaar 2016, ruim zeventig procent van de oogst ging verloren aan nachtvorst en hagelschade, was ook 2017 geen ruim bemeten oogstjaar. Het verlies was wat minder ± 30%, maar met de erfenis van 2016 bleken vele wijnkelders een groot gat in de voorraad te hebben. Een aantal wijnboeren konden daardoor dit jaar geen budget meer vrij maken voor de organisatie van het feest. Dit jaar dus een wat kleinere FIAAC, maar één ding staat vast...

 

Voor volgend jaar

staan wij klaar om een Nederlandse delegatie kunstenaars mee te nemen naar dit originele initiatief van de Wijnmakers rond Pouilly sur Loire. Mocht u eind April dit jaar in de buurt zijn, bezoek dan vooral FIAAC en geniet van oogverblindende kunst en spetterende wijnen in de kelders van Pouilly sur Loire en..........tot volgend jaar met Laren als middelpunt !

Arend Jan de Wijnman

Reactie schrijven

Commentaren: 0