De Viognier druif

Arend Jan de Wijnman

2018 Topjaar Nederlandse Wijn

"Wijnboeren in regio beleven topjaar door het mooie weer"

Zon is er de laatste tijd in overvloed. Qua temperaturen lijkt het wel alsof we in Zuid-Frankrijk leven. De druiventeelt bij wijnboeren beleeft hierdoor een topjaar. “Dit jaar zijn onze wijnen waarschijnlijk van dezelfde kwaliteit als die uit Frankrijk”, zegt wijn boer Bad Kon.” (Bron: RTV Rijnmond 5 juli 2018)

Terroir

In de wijnwereld is dit een bekend begrip wat nog niet zo een, twee, drie te vertalen is in Jip en Janneke taal zodat iedereen begrijpt wat de betekenis ervan is. Toch ga ik het proberen. Terroir is het geheel van omstandigheden die de eigenschappen van een wijndruif en daarmee de wijn bepalen. Zijn komaf die hem zijn karakter verschaft. Zoiets als 020 vs. 010. Amsterdammers zijn immers anders van aard dan Rotterdammers. Een Rotterdammer blijft een Rotterdammer ook al woont hij in Amsterdam. Simpel.

Zo is het ook met wijn. Een wijn uit de Bourgogne heeft een totaal andere komaf dan bijvoorbeeld een wijn uit de Loire. Dit heeft alles te maken met de grondsoort, de ligging, het klimaat, de druivensoort en uiteraard het vakmanschap van de wijnmaker. Dit alles bij elkaar noemt men het terroir. Het is dus in dit geval een beetje simplistisch om te zeggen dat , omdat we veel zon hebben de Nederlandse wijnen door veel zon dezelfde kwaliteit kunnen krijgen als de Franse wijnen. Hoe graag men het ook wil, het kan niet, eenvoudigweg vanwege het terroir.

Zonuren

Ongetwijfeld zullen de druiven door de vele zonuren beter rijpen dan met minder zon. Er zullen zich meer suikers in de druiven ontwikkelen. Dat is een feit. Dat maakt een wijn uit de Achterhoek nog geen wijn met de kwaliteiten uit Frankrijk. Waarbij ik overigens geen enkele twijfel heb aan het vakmanschap van onze nationale wijnmakers. 

de zon aan een heldere hemel

Provence

Wie ooit wel eens in de Provence is geweest in de zomer en daar goed zijn neus heeft gebruikt terwijl hij een wandeling in de natuur maakte heeft ongetwijfeld de “Herbes de Provence” geroken. De geur van tijm, rozemarijn en lavendel om de bekendste even bij naam te noemen. Die geur komt onmiskenbaar terug in onze Provençaalse rosé van Chateau Angueiroun.

Deze rosé wordt geproduceerd op een domein waarvan het overgrote deel een natuurgebied is. Waar de tijm en de rozemarijn in het wild voorkomt. Waar de bodem bestaat uit o.a. graniet en schist. Waar over het algemeen een fijn briesje vanaf zee waait. Waar de Provençaalse geuren alom vertegenwoordigd zijn en de cigales de hele dag tjirpen. Dit alles bij elkaar is terroir bepalend en daarmee de kwaliteit van de wijn.

Nederland

Eind goed, al goed…. Het is ontzettend leuk dat we in ons eigen land wijn maken, daar is niets op tegen. Sterker nog, ik heb al eens smakelijke wijnen mogen drinken uit de omgeving van Doetinchem. Maar laten we wel met beide voetjes op de zanderige of drassige grond blijven staan. We wonen nu eenmaal in een land dat voor wijnbouw een stuk minder geschikt is dan landen als Frankrijk, Italië en Spanje. En dat, beste wijnvrienden, is gewoon een feit!

Meer weten over de geschiktheid van de Nederlandse bodem? Lees dit artikel dan op Food Log

wijngaard en akkerbouw naast elkaar
Foto: Marco Paone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

De Nieuwsbrief van de Wijnman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de Wijnwereld van Arend Jan en schrijf je in.

Je kunt ieder moment weer uitschrijven

Als dank ontvang je de masterclass Chablis als e-book

logo la Source des Vins

Deze website maakt gebruik van 'cookies' om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.